Franciska Gaal

Franciska Gaal

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1939

Paris Honeymoon

Film - Komedie, Muzikál


1938

Bukanýr

Film - Dobrodružný, Drama, Historický

The Girl Downstairs

Film - Komedie, Romantický


1936

Kateřina poslední

Film - Komedie

Slečna Lilly

Film


1935

Malá mamička

Film - Komedie


1934

Frühjahrsparade

Film - Komedie

Peter

Film - Komedie, Muzikál

Rozpustilá Čibi

Film


1933

Skandál v hotelu Atlantic

Film

Zdraví a líbá Tě Veronika

Film

Pardon, tévedtem!

Film - Drama, Romantický


1932

Paprika

Film


1921

Az egér

Film - Drama

New-York express kábel

Film - Dobrodružný, Drama


1920

A bostonvillei kaland

Film


Archivní záběry

2005

Unerwünschtes Kino

Film - Dokumentární

Životopis

Maďarská herečka Franziska Gaal, taktéž Franciska Gaál se narodila jako třinácté dítě. V rodné Budapešti navštěvovala divadelní akademii. Roku 1921 si poprvé zahrála ve filmu NEW-YORK EXPRESS KÁBEL. Ve dvaceti letech se proslavila jako Orska v jednoaktovce od Ference Molnára a udělala si jméno jako zpěvačka, tanečnice a herečka. Její umělecké jméno Gaalová, bylo ve skutečnosti jméno jejího učitele. Roku 1927 vystupovala pohostinsky na Broadway. Po návratu do vlasti ji její tehdejší přítel Joe Pasternak nabídl roku 1932 roli v německém filmu. V komedii PAPRIKA a GRUß UND KUß-VERONIKA se Gaalová představila jako partnerka Paula Hörbigera a zařadila se ke zpívajícím hvězdám.

Vydala několik gramofonových desek, mezi nimi i její slavný duet s Hörbigerem DIE KLEINEN MÄDCHEN MIT DEM TREUEN BLICK. Po volebním vítězství nacistů mohla hrát již jen ve filmech rakouské a maďarské produkce. Spolupracovala s režisérem Hermannem Kosterlitzem a v tomto období se provdala za budapešťského právníka Dr. Franze Dajkoviche. Gallová, jako židovka emigrovala nejprve na pozvání Cecila B. DeMilleho roku 1937 do Států a zahrála si v Hollywoodu dokonce hlavní roli v THE BUCCANEER z roku 1938. Po dvou dalších filmech se roku 1941 vrátila do Maďarska. Důvodem tohoto nepochopitelného kroku byla její umírající matka. Na rozdíl od mnoha svých kolegů z branže, kteří holocaut nepřežili, se Gallová  skrývala do konce války poblíž Balatonu. Po jejím ukončení absolvovala turné po Sovětském Svazu. A byl to pro ni pravděpodobně šok. Poměry v Rusku kritizovala a nebrala si servítky.

Roku 1946 si zahrála hlavní roli v maďarském DER KÖNIG STREIKT. Film ale nebyl nikdy dokončen. Když se později drala k moci levice, byl to pro Gallovou důvod k druhé emigraci. 23. května 1947 dorazila do New Yorku. K filmování se nikdy nevrátila. Příležitostně hrála divadlo a vyučovala na divadelní škole Erwina Piscatorse. V říjnu 1965 zemřel její manžel, Gallová se stáhla do ústraní a sedm let poté jej následovala. Urnu s jejím popelem naleznete ve woodsidském kolumbáriu newyorské čtvrti Queens.

ČSFD.cz

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.