Odessa Cleveland

Odessa Cleveland

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2010

Smrt a kremace

Film - Thriller


1981

Simon & Simon

Seriál - Mysteriózní, Drama, Akční

The Greatest American Hero

Seriál - Dobrodružný, Rodinný, Sci-Fi, Akční


1979

Trapper John, M.D.

Seriál - Drama


1977

Something for Joey

Film - Drama

Father Knows Best: Home for Christmas

Film - Komedie, Rodinný, Drama


1974

Huckleberry Finn

Film - Dobrodružný, Muzikál


1972

M*A*S*H

Seriál - Komedie, Válečný, Drama

Sanford and Son

Seriál - Komedie


1969

The Bold Ones: The New Doctors

Seriál - Drama

Životopis

Americká televizní a filmová herečka Odessa Cleveland nejdříve pracovala jako recepční a textařka pro tvůrčí skupinu známou jako Watts Writer's Workshop and Theater v Los Angeles. O něco později se začala objevovat v produkcích divadla Studio Watts Theater, ze kterého byl jen krůček ke hraní v televizi.

Jejím hereckým debutem na televizní obrazovce byla v roce 1971 epizodní role Barbary ve třetí řadě seriálu z doktorského prostředí The Bold Ones: The New Doctors. O rok později byla obsazena do seriálu M*A*S*H, který byl natáčen jako seriálová verze stejnojmenného filmu Roberta Altmana z roku 1970. Seriál se odehrával během Korejské války a vyprávěl příběhy příslušníků 4077. mobilní armádní chirurgické nemocnice a Odessa zde ztvárnila postavu zdravotní sestry poručíka Ginger Bayliss.

Ačkoliv Ginger patřila v rámci seriálu spíše k vedlejším postavám i ona se dostala do centra dění, jako třeba v 9. epizodě druhé série nazvané „Drahý otče... tři“. Ginger je zde nepříjemně konfrontována s rasistickým pacientem seržantem Condonem (Mills Watson), který poté od osazenstva tábora dostane zaslouženou lekci. I zde se tak potvrdilo, že tento úspěšný seriál nebyl jenom o humoru mezi doktory, sestrami a pacienty, ale mimo válečné tématiky se zabýval také celou řadou společenským témat, ať už to byl právě rasismus, homosexualita, nevěra či psychická onemocnění. Odessa se jako Ginger představila celkem v 26 epizodách v průběhu úvodních čtyř sezón seriálu v letech 1972–1975.

V průběhu natáčení M*A*S*H Odessa získala roli také v celovečerním filmu, a to v dobrodružném muzikálu Huckleberry Finn natočeném podle slavného románu Marka Twaina. Odessa zde ztvárnila manželku Jima, uprchlého otroka v podání Paula Winfielda. Mimo to si zahrála ještě ve dvou televizních snímcích, a to v dramatu Something for Joey , který dokonce získal nominaci na Zlatý Glóbus za rok 1977 v kategorii Nejlepší televizní film a v komedii Father Knows Best: Home for Christmas, což bylo pokračování populárního rodinného seriálu z 50. let Father knows bestRobertem Youngem v hlavní roli.

V průběhu 70. a 80. let byla Odessa obsazována do epizodních seriálových rolí, ve kterých většinou hrála úlohu zdravotní sestry, jako bylo drama Rich Man, Poor Man - Book II, dobrodružný seriál The Greatest American Hero, kriminálka Simon & Simon, nebo nemocniční drama Trapper John, M.D. Tento seriál byl vytvořen jako spin-off M*A*S*H a Odessa se zde objevila v 15. díle závěrečné řady, která byla odvysílána v roce 1986, což byla na dlouhou dobu poslední možnost, kdy měli diváci šanci Odessu vidět na televizní obrazovce jinak než v repríze. Její odpočinek od filmového a televizního světa trval až do roku 2010, kdy si záhrala v thrilleru Death and Cremation, kde hlavní roli ztvárnil držitel Zlatého Glóbu Brad Dourif.

Kromě hrání se Odessa Cleveland věnuje také psaní básní, které byly v průběhu let publikovány v mnoha periodikách a dlouhá léta vyučovala na bakalářských i magisterských studijních programech v rámci školského systému LAUSD (Los Angeles Unified School Dictrict).

Michal "Stanmi" Staněk

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.