Henri Decoin

Henri Decoin

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér, Scenárista

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1956

Cinépanorama

Seriál - Dokumentární


Režisér

1964

Nick Carter va tout casser

Film - Dobrodružný, Krimi, Drama, Akční

Parias de la gloire

Film - Válečný, Drama


1963

Casablanca, nid d'espions

Film - Drama


1962

Železná maska

Film - Dobrodružný, Komedie, Historický

Maléfices

Film - Thriller


1961

Pavé de Paris, Le

Film

L'uomo dalla maschera di ferro

Film - Dobrodružný, Drama, Akční


1960

Francouzka a láska

Film - Komedie, Povídkový

Tendre et violente Elisabeth

Film

La Chatte sort ses griffes

Film - Drama


1959

Nathalie, agent secret

Film - Thriller, Akční

Pourquoi viens-tu si tard?

Film


1958

La chatte

Film - Válečný, Romantický


1957

Neznámý v pozadí

Film - Krimi, Drama

Feu aux poudres, Le

Film - Krimi, Thriller

Charmants garçons

Film - Komedie, Romantický


1956

Folies-Bergère

Film - Muzikál


1955

Když je v Paříži noc

Film - Krimi, Thriller, Drama

L'affaire des poisons

Film - Krimi, Drama, Historický


1954

Tajemství ložnic

Film - Komedie

Les Intrigantes

Film - Krimi, Thriller, Drama

Bonnes à tuer

Film - Thriller, Drama


1953

Ložnice dospívajících dívek

Film - Komedie

Tirano de Toledo, El

Film - Drama

Les amants de Tolède

Film - Drama


1952

La Vérité sur Bébé Donge

Film - Psychologický, Thriller, Drama

Le Désir et l'amour

Film


1951

Clara de Montargis

Film - Drama


1950

Trois télégrammes

Film - Drama


1949

Entre onze heures et minuit

Film - Krimi, Mysteriózní, Drama

Au Grand Balcon

Film - Dobrodružný, Drama


1947

Amoureux sont seuls au monde, Les

Film - Drama

Non coupable

Film - Krimi, Drama

Café du cadran, Le

Film - Komedie, Drama

Les Amants du pont Saint-Jean

Film


1946

La Fille du Diable

Film - Drama


1943

L'Homme de Londres

Film - Krimi, Thriller, Drama

Je suis avec toi

Film - Romantický


1942

Les inconnus dans la maison

Film - Krimi, Drama

Mariage d'amour

Film

Bienfaiteur, Le

Film


1941

Premier rendez-vous

Film - Komedie


1940

Battement de coeur

Film - Komedie, Drama


1938

Abus de confiance

Film - Drama

Retour à l'aube

Film - Romantický


1936

Mademoiselle ma mère

Film - Komedie


1935

Domino vert, Le

Film


1934

Toboggan

Film


1933

Requins du pétrole, Les

Film

Je vous aimerai toujours

Film


Scenárista

1964

Parias de la gloire

Film - Válečný, Drama


1961

Pavé de Paris, Le

Film


1959

Pourquoi viens-tu si tard?

Film


1956

Folies-Bergère

Film - Muzikál


1955

L'affaire des poisons

Film - Krimi, Drama, Historický


1954

Les Intrigantes

Film - Krimi, Thriller, Drama

Bonnes à tuer

Film - Thriller, Drama


1952

Le Désir et l'amour

Film


1951

Avalanche

Film - Drama


1949

Portrait d'un assassin

Film - Thriller, Drama


1946

La Fille du Diable

Film - Drama


1943

L'Homme de Londres

Film - Krimi, Thriller, Drama


1942

Annette et la dame blonde

Film


Host

1954

La joie de vivre

Seriál


Archivní záběry

2016

Putování francouzským filmem

Film - Dokumentární

Životopis

Talentovaný filmař a plodný tvůrce s bohatou filmografií čítající padesát zrežírovaných filmů Henri Decoin je dnes neprávem opomíjen, a i když se výrazným způsobem podílel na utváření charakteru francouzské kinematografie od předválečného období až do poloviny 60. let, v povědomí veřejnosti zůstává spíše jen jako první manžel slavné herečky Danielle Darrieux. Henri Decoin se narodil v Paříži a pocházel z prostých poměrů (jeho otec byl ochrnutý a nezaměstnaný). Vyrůstal v početné rodině a nedostatek finančních prostředků mu nedovolil dokončit školu, načež se začal věnovat sportu. Zvláště v plavání dosáhl úspěchů a v roce 1912 reprezentoval Francii na olympijských hrách ve Stockholmu. První světové války se zúčastnil jako příslušník letectva a získal několik vyznamenání včetně řádu Čestné legie. V roce 1915 se také poprvé oženil, o jeho první manželce Hélene Raye, o její osobnosti se ale dostupné zdroje zmiňují jen zřídka. Po skončení první světové války se Decoin vrhnul na pole sportovní žurnalistiky.

Od novinařiny nebylo daleko k dalším oblastem spojeným s psaním a v polovině 20. let se Henri Decoin začal prosazovat jako autor filmových scénářů. Jeho první prací byl scénář k filmu se sportovní tématikou KRÁL PEDÁLŮ (Le roi de la pédale, 1925). Pro různé režiséry (například Victor Tourjansky nebo Carmine Gallone) pak napsal scénáře k několika dalším němým filmům a v branži se seznámil také se svou druhou manželkou Blanche Montel (1902-1998), která byla jednou z hvězd francouzské němé éry. Vzali se v roce 1927 a z jejich šestiletého manželství pocházel syn Jacques Decoin.

Několikaletou spoluprací s filmem nabyl Henri Decoin mnohé a cenné zkušenosti, počátkem 30. let se pak pustil do samostatné práce. Jeho první režií byl film MODRÉ NEBE (Les bleus du ciel, 1933), k němuž si také sám napsal scénář; v tomto příběhu šampióna sportovního letectví zúročil své vlastní zkušenosti s létáním z první světové války. Mimořádně úspěšné období prožil Henri Decoin ve druhé polovině třicátých let. Po rozvodu s Blanche Montel (1933) se v roce 1935 podruhé oženil se začínající herečkou Danielle Darrieux (*1917) a po dobu trvání jejich manželství (1935-1941) spolu natočili sedm filmů. Z jejich společné filmografie zasluhuje zmínku drama ZNEUŽITÍ DŮVĚRY (Abus de confiance, 1937), spíše se ale orientovali na konverzační veselohry. Kromě vlastní režie pracoval Decoin nadále i jako scénárista pro jiné režiséry (například Jean Dréville), ve třicátých letech napsal také několik divadelních her.

Po okupaci Francie podepsal Henri Decoin smlouvu s německou společností Continental Film a pod její hlavičkou realizoval nenáročnou společenskou komedii PRVNÍ DOSTAVENÍČKO (Premier rendez-vous, 1941), což byla poslední spolupráce s Danielle Darrieux před jejich rozvodem. Film sice nedisponoval vyššími uměleckými hodnotami, ale zaznamenal mimořádný úspěch a němečtí producenti byli maximálně spokojeni. Kromě Francie byl uveden i v dalších zemích ve sféře vlivu fašistického Německa, tedy ve značné části Evropy. Z Decoinových šesti filmů natočených během války výrazně vyniká justiční drama NEZNÁMÝ V DOMĚ (Les inconnus dans la maison, 1942), které je dnes známé díky mladšímu remaku z roku 1992 s J. P. Belmondem v hlavní roli. V průběhu války se Decoin také naposledy oženil a se svou čtvrtou manželkou Juliette Decoin měl dvě děti.

Stejně jako jiní režiséři pracující pro společnost Continental Film, tak i Decoin byl po osvobození po nějakou dobu zbaven možnosti pracovat, k filmové režii se ale vrátil již v roce 1946 s dramatem ĎÁBLOVA DCERA (La fille du diable, 1946). Potom znovu točil i několik filmů ročně, opět pracoval se svou bývalou manželkou Danielle Darrieux, oslovil také Jeana Gabina, který hrál hlavní roli například ve filmu KDYŽ JE V PAŘÍŽI NOC (Razzia sur la chnouf, 1955). Velkým komerčním triumfem byla komedie FOLIES BERGÈRE (1957), která byla v roce 1957 pátým nejúspěšnějším titulem v kinech. Podobný úspěch si pak Decoin zopakoval ve dvou na sebe navazujících filmech v hlavní roli s Françoise Arnoul KOČKA (La chatte, 1958) a KOČKA VYTAHUJE DRÁPY (La chatte sort ses griffes, 1959).

Z pozdní Decoinovy filmografie je i u nás dobře známý dobrodružný historický příběh ŽELEZNÁ MASKA (La masque de fer, 1962). Úplně posledním filmem byla kriminálka s oblíbeným detektivem NICK CARTER VŠECHNO ZNIČÍ (Nick Carter va tout casser, 1964). V průběhu dvaceti let po válce natočil Henri Decoin třicet filmů, s jistotou se pohyboval v jakémkoli žánru, realizoval komedie, psychologická dramata, kriminálky, historické filmy i muzikály. Jako samouk získal značnou zručnost a kritika uznávala technickou dokonalost jeho filmů, na druhou stranu byl často pranýřován za nízké umělecké ambice.

Henri Decoin zemřel v Paříži 4. července 1969 v důsledku nezdařeného chirurgického zákroku. Ze čtyř manželství měl celkem tři děti, nejmladší syn Didier Decoin (*1945) je úspěšným spisovatelem a scénáristou. Právě jeho zásluhou byl knižně zpracován i životopis Henriho Decoina vydaný v roce 2006 pod názvem Henri nebo Henry: příběh mého otce (Henri ou Henry: le roman de mon père).

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.