Mauro Bolognini

Mauro Bolognini

Osobnostcsfd.cz

Režisér

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Režisér

1995

Famiglia Ricordi, La

Film - Hudební, Drama


1992

Manželé a milenci

Film - Drama


1989

12 registi per 12 città

Film - Dokumentární


1988

Lhostejní

Seriál - Drama


1987

Casa Ricordi

Film

Imago urbis

Film - Dokumentární

Mosca addio

Film - Drama


1986

Benátská noc

Film - Drama


1981

Dáma s kaméliemi

Film - Drama

Věznice parmská

Seriál - Dobrodružný, Drama, Romantický


1978

Dove vai in vacanza?

Film - Komedie


1977

Velké vyváření

Film - Horor, Thriller, Drama


1976

Dědictví Ferramontiů

Film - Drama


1975

Libero, má lásko

Film - Drama

Per le antiche scale

Film - Drama


1974

Aféra profesora Murriho

Film - Krimi, Drama, Historický


1972

Bubu z Montparnassu

Film - Drama

Imputazione di omicidio per uno studente

Film - Drama


1970

Metello

Film - Drama, Historický


1969

Assoluto naturale, L'

Film - Drama


1968

Nádherný listopad

Film - Psychologický, Drama

Rozmar po italsku

Film - Komedie, Povídkový


1967

Čarodějky

Film - Komedie, Povídkový, Drama, Romantický

Le Plus Vieux Métier du monde

Film - Komedie, Povídkový, Drama

Arabella

Film - Komedie


1966

Královny

Film - Komedie

Madamigella di Maupin

Film - Dobrodružný, Válečný, Romantický, Akční


1965

Tři tváře

Film - Komedie, Drama

Bambole, Le

Film - Komedie


1964

Žena je něco nádherného

Film

Moje žena

Film - Komedie


1963

La Corruption

Film - Drama


1962

Stárnutí

Film - Drama

Agostino

Film - Drama


1961

Statek

Film - Drama


1960

Krásný Antonio

Film - Drama

La giornata balorda

Film - Drama


1959

La notte brava

Film - Drama

Přizpůsobte se!

Film - Komedie


1958

Giovani mariti

Film - Komedie


1957

Marisa la civetta

Film - Komedie


1956

Guardia, guardia scelta, brigadiere e maresciallo

Film - Komedie

I tre moschettieri

Seriál


1955

Vena d'oro, La

Film

Zamilovaní

Film - Komedie, Drama


1954

I cavalieri della regina

Film - Dobrodružný


1953

Ci troviamo in galleria

Film - Komedie, Muzikál


Archivní záběry

2019

Deodato Holocaust

Film - Dokumentární

Životopis

Italský režisér Mauro Bolognini natočil čtyřicet filmů a řadou z nich výrazně obohatil evropskou kinematografii 60. a 70. let dvacátého století, což lze mimo jiné doložit sedminásobnou nominací na hlavní cenu festivalu v Cannes i trofejemi z dalších festivalů. Narodil se ve městě Pistoia, které je dnes součástí Florencie. Tady také vystudoval architekturu, ale oboru se chtěl věnovat v rámci filmu. Proto v roce 1947 odešel do Říma, kde nastoupil ke studiu filmové architektury na škole Centro sperimentale di cinematografia, poté studoval i filmovou režii.

Na přelomu 40. a 50. let pracoval jako asistent režie na několika filmech Luigiho Zampy (TĚŽKÁ LÉTA - Anni difficili, 1948; PROCES PROTI MĚSTU - Processo alla città, 1954), ke spolupráci se Zampou se později vyjádřil ve smyslu, že pro něj byla podnětná a velmi poučná. Dostal se i k asistenci režie u významných francouzských režisérů (Y. Allégret, J. Delannoy). Až v polovině padesátých let realizoval svůj první samostatný film v žánru hudební komedie a s oblíbenými herci (SEJDEME SE V PASÁŽI - Ci troviamo in galleria, 1953). Prvním významnějším počinem byla sonda do života městské mládeže ZAMILOVANÍ (Gli innamorati, 1955) s první nominací na Zlatou palmu na festivalu v Cannes.

Po natočení několika nenáročných, komerčně ale úspěšných veseloher (HLÍDAČ, STRÁŽNÍK, VELITEL A STRÁŽMISTR - Guardia, guardia scelta, brigadiere e maresciallo, 1956) začal vytvářet umělecky hodnotné filmy zvláště ve spolupráci s P. P. Pasolinim, z těchto připomeňme alespoň snímek KRÁSNÝ ANTONIO (Il bell'Antonio, 1960), který mu vynesl hlavní cenu Zlatá plachta na festivalu v Locarnu. Z Pasoliniho dalších scénáristických prací stojí za zmínku adaptace literární předlohy Alberta Moravii NANICOVATÝ DEN (La giornata balorda, 1960), značný ohlas získal i přepis Pratesiho románu STATEK (La viaccia, 1961) s J. P. Belmondem a Claudií Cardinale v hlavních rolích.

Znovu k Moraviovi se vrátil s filmem AGOSTINO (1962), zbytek šedesátých let se ale věnoval hlavně podílům na povídkových filmech, které se tehdy těšily značné oblibě (bylo jich celkem osm), za své samostatné filmy ale mezitím stihnul dvakrát získat cenu za nejlepší režii na festivalu v San Sebastian (STÁRNUTÍ - La senilità, 1962; MADEMOISELLE DE MAUPIN, 1966). Teprve koncem 60. let začal znovu točit častěji vlastní samostatné filmy, s Ginou Lollobrigidou to byl melodramatický příběh o vztahu mezi zralou ženou a jejím synovcem (NEJKRÁSNĚJŠÍ LISTOPAD - Un bellissimo novembre, 1969). Počátkem 70. let se kromě filmování začal uplatňovat i jako operní režisér; převážně díla italských klasiků uváděl na předních scénách v Římě, Miláně nebo Benátkách, v roce 1975 pohostinsky režíroval i v Moskvě. K literárním předlohám se vrátil adaptací Pratoliniho románu METELLO (1970) o počátcích dělnického hnutí ve Florencii. Tento film posbíral několik prestižních cen v Itálii, sám Bolognini byl opět - a znovu neúspěšně - nominován na Zlatou palmu v Cannes. Širšího ohlasu dosáhl s mezinárodně obsazeným dramatem DĚDICTVÍ FERRAMONTIŮ (L'eredità Ferramonti, 1976).

Později se úspěšně chopil klasické předlohy DÁMA S KAMÉLIEMI (La dame aux camélias, 1980), kterou pořídil v koprodukci s Francií a Německem. Dámu s kaméliemi potom v roce 1983 režíroval i na divadelním jevišti v Benátkách a v roce 1985 zasedl i v porotě na festivalu v Cannes. Jeho posledními známějšími filmy jsou BENÁTSKÁ NOC (La venexiana, 1986) nebo MANŽELÉ A MILENCI (La villa di venerdi, 1992). Tehdy také začal sbírat ocenění za celoživotní dílo, které mu udělovaly různé zahraniční festivaly, v rámci udílení prestižních italských cen Davida di Donatello obdržel v roce 1999 čestného Davida.

Mauro Bolognini zemřel v Římě 14. května 2001 ve věku 79 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.