Jana Kovaříková

Jana Kovaříková

Osobnostcsfd.cz

Herečka

12. dubna, 1890, Plzeň, Čechy, Rakousko-Uhersko

23. května, 1960, Dobříš, Československo

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1957

Poslušně hlásím

Film - Komedie, Válečný


1951

Jedno procento

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1947

Portáši

Film - Drama, Historický

Životopis

Jana Kovaříková, rozená Jana Hanáková, se narodila 12. dubna 1890 v Plzni. Na divadelních prknech často vystupovala jako Jana Hanáková – Kovaříková. Započala svojí kariéru rokem 1909, když ihned nastoupila a prošla několika divadelními společnostmi J. Tuttra, J. Burdy, Josefa Blažka, J. E. Sedláčka či Karla Jičínského.

Po těchto zkušenostech nastoupila do Národního divadla v Brně (1914 – 1915) a v letech 1915 – 1921 vystupovala v kabaretu Rokoko a v Drašarově divadelní společnosti. Nakonec Kovaříková zakotvila ve dvou městech – v Ostravě a Plzni, kde střídavě hrála. V Ostravě v letech 1921 – 1937; 1939 – 1950 a v Plzni v obdobích 1937 – 1939; 1951 – 1957. S milovanou divadelní prací se rozloučila až odchodem na právem zasloužený odpočinek (hrála v „Pohádka o pravdě“, „Somov a ti druzí“, „Jánošík“, „Les“ aj.).

Kovaříková v mladém věku skvěle ztvárňovala mladičké hrdinky a milovnice, jež se později změnily na matky a velké hrdinky. Svoji hereckou dráhu ukončila hrdinskými kreacemi starých a velkých žen, tet a babiček. Pomocníkem k charakterizaci rolí domácího a světového repertoáru byl zvláštní kulatý obličej se zajímavě klenutým nosem, malá hbitá postava, mimika a vysoký, trochu nakřáplý hlasový projev a propracovaný výraz (dále se představila ve: „Dívka s bílými vlasy“, „Kariéra“ či „Svítání nad Moskvou“).

K filmu se dostala až v pozdějším věku a hrála pouze dvě malé role. První byla stará fojtka v Kubáskově historickém dramatu PORTÁŠI (1947). Výrazný snímek diletanta Kubáska ukazoval baladický příběh neohrožených ochránců hranic v boji se zákeřnými zloději dobytka na moravsko – uherských hranicích ve druhé polovině 18. století.

Ve snímku si před zkušenou kamerou Jana Rotha kromě Jany Kovaříkové (v této době byla v angažmá v Ostravě) zahráli Běla Jurdová, Ljuba Skořepová, František Hanus, Josef Bek, Rudolf Deyl ml., Bolek Prchal, Jaroslav Kocian, Josef Kemr, Václav Švec, Antonín Jirsa, Hynek Němec, Frank Rose – Růžička, Jiří Roll, Eva Karelová, Oldřich Lukeš, Ivo Novák či Karel Effa.

Podruhé a naposledy se před kamerami zjevila o deset let později v divácky známé a oblíbené roli tupé babky Pejzlarky, posluhovačky na policejní stanici v Putimi v komedii POSLUŠNĚ HLÁSÍM (1957) režiséra Karla Steklého. Tato komedie byla podle nesmrtelného románu Jaroslava Haška již třetím zfilmováním s postavou legendárního dobrého vojáka Josefa Švejka. Zatímco ve čtveřici komedií z 20. let exceloval Karel Noll, ve verzi z roku 1931 se báječně uvedl Saša Rašilov a v té dvojdílné z 50. let vytvořil Švejka Rudolf Hrušínský. Snímek byl vyvezen do mnoha zemí (například se dostal i do NSR, kde Švejka nadaboval Eduard Linkers, který hrál i v několika českých snímcích).

Další postavy z románu hráli naši významní herci: Svatopluk Beneš (nadporučík Lukáš), Miloš Nedbal (generálmajor von Schwarzburg), Jaroslav Marvan (putimský strážmistr Flanderka) Fanda Mrázek (putimský závodčí), Jaroslav Vojta (starý ovčák), Alois Dvorský (starý tulák), František Filipovský (poručík Dub), Jarka Pižla (Pepek Vyskoč), Vladimír Řepa (rytmistr König), Josef Hlinomaz (feldvébl Vaněk), Vlastimil Brodský (maďarský infanterista), Miloš Nesvadba (kadet Biegler), Milan Neděla (vojín Baloun), Eman Fiala (kuchař Jurajda), Martin Růžek (hejtman Tayerle) nebo Miloslav Homola (pucflek Kunert).

V roce 1951 vystoupila také v krátkém dokumentu Miloše Wasserbauera JEDNO PROCENTO (1951), který vyzýval k šetření energií, materiálem a výrobky. Na konci zjistíme, co všechno získáme, když každý z nás ušetří ono jedno procento.

Malé množství filmových rolí vysvětluje fakt, že Kovaříková hrála zejména v oblastních divadlech mimo Prahu. Umělkyně spolupracovala také s rozhlasem. Herečka Jana Kovaříková nakonec zemřela 23. května 1960 v Dobříši ve věku sedmdesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.