Vlasta Vlasáková

Vlasta Vlasáková

Osobnostcsfd.cz

Herečka

7. října, 1921, Praha, Československo

2. března, 1983, Ostrava, Československo

100%
Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1982

Příběhy všedního dne

Seriál - Drama


1981

Muzikanti

Seriál - Hudební, Komedie

Přicházejí bosí: Od rána do večera

Film - Drama

Zrození domova

Film - Drama


1979

Případ IV. A

Film - Drama


1977

O moravské zemi

Film - Drama

Hněv

Film - Drama

Chuť na rozinky

Film - Drama


1976

Splynutí duší

Film - Drama

Kdy začínáme žít jinak

Film - Povídkový, Drama

Daň z kilometrů

Film - Drama


1975

Borisek, malý seržant

Film - Rodinný, Válečný

Pláňata

Film - Válečný, Drama

Ať hodí kamenem

Film - Drama

Hranice imunity

Film - Drama

Tři vstupenky na Strahov

Film - Sportovní

Taktika běžce střední trati

Film - Životopisný, Drama


1974

Třicet případů majora Zemana

Seriál - Dobrodružný, Krimi, Drama, Akční

Půlpenny

Film - Krimi, Drama

Mé ironické štěstí

Film - Drama


1973

Pírko

Film - Drama

Haldy

Seriál - Drama


1972

Jak to bylo v Únoru?

Film - Drama, Historický

Cena zlata

Film - Historický


1971

Klíč

Film - Drama, Historický


1970

Žabička

Film - Komedie

Fantastická rodina

Film - Komedie


1969

Bubny a trumpety

Film - Komedie


1968

Hotel Majestic

Film - Krimi


1963

Cestující

Film - Komedie


1962

Jegor Bulyčov a ti druzí

Film - Drama

Modrá akta

Film - Drama


1956

Hra o život

Film - Drama

Jurášek

Film - Rodinný, Válečný


1954

Na konci města

Film - Krimi, Drama


1951

Štika v rybníce

Film - Komedie


1950

Případ Dr. Kováře

Film - Drama


1949

Němá barikáda

Film - Válečný, Drama

I andělé ztrácejí trpělivost

Film - Krátkometrážní, Drama


1948

Případ Z-8

Film - Drama


1947

Nikola Šuhaj

Film - Drama

Životopis

Vlasta Vlasáková se narodila 7. října 1921 v Praze. Nejdříve studovala a za okupace byla totálně nasazena. Po válce absolvovala herectví na Státní konzervatoři v Praze (1946) a poté i pražskou DAMU (1948). Nakonec se trvale usadila v Ostravě a do konce svého života zde setrvala jako členka místního Státního divadla (1948 – 1983).

Ještě za studií hostovala v činohře pražského Národního divadla v řadě rolí naráz (Mihulice, Divuka, Bělena, Lesní panna, Gulinari) ve „Strakonickém dudákovi“ Josefa Kajetána Tyla v režii Jiřího Frejky. Herečka byla dvakrát vdaná, nejprve pod jménem Rajnerová a podruhé za herce Zdeňka Dřevojánka (1924 – 1976). Vlasta Vlasáková byla charakterní herečkou, zpočátku díky svému dívčímu půvabu převážně vytvářela mladé naivky, milovnice a hrdinky. Později zralé silné ženy, a léty již silná postava ji dopomáhala pro staré ženy, babičky a patriarcharní typy.

Po roce 1968 však musela kvůli politické činnosti a pracovním závazkům k odborářským a svazovým funkcím, výrazně omezit práci na jevišti. Převážně v mládí se dostávala k titulním a velkým dramatickým, komickým a tragikomickým postavám českého a světového klasického i moderního repertoáru. Později režiséři Vlastě Vlasákové přidělovali převážně menší a malé úkoly. Na její počest existuje v Ostravě ulice Vlasty Vlasákové.

Z divadelních inscenací Vlasty Vlasákové si uveďme: „Veselé paničky windsorské“ (Anička), „Jánošík“ (Anka), „Revizor“ (Marja), „Duchcovský viadukt“ (Olivová), „Chudák manžel“ (Anděla), „Pygmalión“ (Líza), „Cyrano z Bergeracu“ (Roxana), „Sláva“ (Koljová), „Nora“ (Nora), „Měšťáci“ (Jelena), „Figarova svatba“ (Zuzanka), „Sen noci svatojánské“ (Titanie), „Smrt matky Jugovičů“ (Snacha), „Tři sestry“ (Olga), „Svatá Jana“ (Jana z Arku), „Zdravý nemocný“ (Angelika), „Višňový sad“ (Raněvská), „Mnoho povyku pro nic“ (Hera), „Zimní pohádka“ (Hermiona), „Ešalon“ (Máša), „Žebrácká opera“ (Jenny), „Médea“ (Náčelnice), „R. U. R.“ (Helena), „Tartuffe“ (Elmíra), „Lucerna“ (Mladá kněžna), „Romeo a Julie“ (Paní Kapuletová) aj.

Kvůli ostravskému angažmá český film herectví Vlasty Vlasákové využíval pouze minimálně, nejčastěji ještě jako studentku a v 50. letech: dívka Anča v Krňanského dramatu NIKOLA ŠUHAJ (1947), úřednice v Exportě ve snímku PŘÍPAD Z – 8 (1948) Miroslava Cikána, zastřelená žena průvodčího (Jaromír Spal) Andulka ve Vávrově válečné NĚMÉ BARIKÁDĚ (1948), sekretářka v Tomanově osvětovém krátkém I ANDĚLÉ ZTRÁCEJÍ TRPĚLIVOST (1949), Marie Kalčíková v PŘÍPADĚ DR. KOVÁŘE (1950) Miloše Makovce, zednička z internátu v Čechově ŠTICE V RYBNÍCE (1951) a Emilie Záhorová v kriminálním dramatu NA KONCI MĚSTA (1954) Miroslava Cikána.

Ve druhé polovině 50. let se předvedla pouze jako manželka Tonička ve Weissově HŘE O ŽIVOT (1956) a matka Bohumila Benadová v JURÁŠKOVI (1956), opět pod režijním vedením Miroslava Cikána. Ale během uvolněných 60. let pro Vlasákovou filmaři neměli žádnou roli. Až po příchodu normalizace se mohla vrátit do filmových ateliérů a svůj postoj nejlépe prokázala v tendenčních filmech. V nich byla Miladou v Čechově KLÍČI (1971), matkou vojáka Lukáše (Miroslav Nohýnek) v koprodukčním Golubově BORISEK, MALÝ SERŽANT (1975), ženou sedláka Pernici (Ilja Prachař) v příběhu O MORAVSKÉ ZEMI (1977) Antonína Kachlíka a ještě lékařkou, jež je zvaná Železná panna, v Brynychově HNĚVU (1977).

Výrazně spolupracovala též s rozhlasem („Strach a bída Třetí říše“, „Meteor“, „Případ Johnson“, „Její pastorkyňa“, „Český melodram“, „Habada a Jordán“ atd.) a televizními inscenacemi (např. PLUKOVNÍK CHABERT, JAK TO BYLO V ÚNORU, PLÁŇATA, PŮLPENNY, SPLYNUTÍ DUŠÍ, HALDY, PŘÍBĚH MUŽE, KTERÝ MILOVAL SVOU ŽENU) i seriály (tř. 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA).

Po celý svůj život byla obětavou členkou KSČ, kovanou komunistkou a zejména v 70. letech schvalovala státní politiku jako členka řady politických svazů, hnutí, odborů a po dvě volební období za normalizace i za ostravsko jako poslankyně České národní rady. Získala za výkon v „Optimistické tragédii“ Cenu Jaroslava Průchy (1972) i Státní cenu (1972); dále titul Zasloužilé umělkyně (1973) a Vyznamenání Za zásluhy o výstavbu (197?). Vlasta Vlasáková zemřela 2. března 1983 v Ostravě ve věku nedožitých šedesáti dvou let.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.