Jaroslav Průcha

Jaroslav Průcha

Osobnostcsfd.cz

Herec, Scenárista

1%
Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1963

Spanilá jízda

Film - Válečný, Drama, Historický


1962

Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenec

Film - Komedie, Pohádka


1961

Hrdinové okamžiku

Seriál - Komedie, Drama


1960

Rozrušená země

Film - Drama


1958

Občan Brych

Film - Drama

Národní umělec Jaroslav Průcha

Film - Dokumentární, Životopisný


1957

Vlčí jáma

Film - Psychologický, Drama

Světa pán

Film - Krátkometrážní, Pohádka, Animovaný

Přijde čas

Film - Drama


1956

Fučík

Film - Drama


1955

Strakonický dudák

Film - Pohádka

Rudá záře nad Kladnem

Film - Drama, Historický

V ulici je starý krám

Film - Krátkometrážní


1954

Psohlavci

Film - Drama, Historický


1953

Krejčovská povídka

Film - Drama


1952

Únos

Film - Drama

Nástup

Film - Drama


1951

Milujeme

Film - Drama


1950

Aleš I. – Píseň života

Film - Dokumentární, Krátkometrážní

Aleš II. – Slavná vlast

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1949

Němá barikáda

Film - Válečný, Drama


1948

Krakatit

Film - Sci-Fi, Drama

O ševci Matoušovi

Film - Drama, Historický


1947

Čapkovy povídky

Film - Komedie, Krimi, Povídkový, Drama

Týden v tichém domě

Film - Komedie, Povídkový


1946

V horách duní

Film - Válečný, Drama

Lavina

Film - Krimi, Psychologický, Drama

Velký případ

Film - Komedie, Válečný


1945

Rozina sebranec

Film - Drama, Historický

Černí myslivci

Film - Drama


1944

U pěti veverek

Film - Komedie

Skalní plemeno

Film - Drama


1943

Mlhy na blatech

Film - Drama


1942

Valentin Dobrotivý

Film - Komedie

Muži nestárnou

Film - Komedie, Romantický

Městečko na dlani

Film - Komedie, Drama

Barbora Hlavsová

Film - Drama

Velká přehrada

Film - Drama

Kníže Václav

Film - Drama, Historický


1941

Jan Cimbura

Film - Drama


1940

Babička

Film - Drama, Romantický

Madla zpívá Evropě

Film - Hudební, Drama, Romantický

Pohádka máje

Film - Poetický, Psychologický, Romantický, Historický

Pacientka Dr. Hegla

Film - Psychologický, Drama


1939

Cesta do hlubin študákovy duše

Film - Komedie

Kouzelný dům

Film - Mysteriózní, Psychologický, Drama

Humoreska

Film - Drama, Romantický

Muž z neznáma

Film - Psychologický, Drama


1938

Škola základ života

Film - Komedie

Cech panen kutnohorských

Film - Komedie, Historický

Neporažená armáda

Film - Drama

Cestou křížovou

Film - Drama


1937

Bílá nemoc

Film - Psychologický, Sci-Fi, Drama

Svět patří nám

Film - Komedie

Panenství

Film - Psychologický, Drama

Filosofská historie

Film - Válečný, Drama, Romantický

Hlídač č. 47

Film - Drama

Batalion

Film - Drama

Karel Hynek Mácha

Film - Životopisný, Drama

Láska a lidé

Film - Drama


1936

Ulička v ráji

Film - Drama, Romantický

Vzdušné torpédo 48

Film - Dobrodružný, Krimi, Psychologický, Drama


1935

Pozdní láska

Film - Drama, Romantický

Pan otec Karafiát

Film - Komedie


1934

Hej-rup!

Film - Komedie

U nás v Kocourkově

Film - Komedie

Za ranních červánků

Film - Drama, Historický

Hudba srdcí

Film - Drama, Romantický


1932

Peníze nebo život

Film - Komedie


1931

Dobrý voják Švejk

Film - Komedie


1928

Jménem jejího Veličenstva

Film - Drama


Scenárista

1983

Nuž, brány dokořán již otevřete...!

Film - Životopisný, Drama, Historický


Archivní záběry

2014

Filmy pod taktovkou FOK

Film - Dokumentární, Hudební


2008

Karel Čapek a jeho obyčejný svět

Film - Dokumentární, Životopisný

Životopis

Jaroslav Průcha se narodil 24. dubna 1898 ve Škvrňanech u Plzně. V Plzni se vyučil lakýrníkem, řemeslu se však nevěnoval a pracoval jako zámečník ve Škodových závodech. Už v učňovských letech vystupoval s plzeňskými ochotníky a jako statista v divadle v Plzni. V roce 1918 jako voják prodělával 1. světovou válku, kde rozvíjel kulturní činnost (pořádal kabaretní vystoupení a loutková divadla). V červenci 1920 vstoupil k divadelní společnosti J. O. Martina.

V květnu 1921 se s herci V. Mlčkovským, E. Bolkem a Bohumilem Machníkem pokusil založit novou společnost, Hereckou komunu. Po neúspěchu společnosti se všichni opět vrátili k Martinově společnosti. V srpnu 1924 získal angažmá v Kladně, odkud s přáteli A. Podhorským a J. Skřivanem přešel v roce 1928 do Východočeského divadla. Ale ve stejném roce se soubor rozpadl a v půlce sezóny odešel Průcha do Osvobozeného divadla V + W. Styl Voskovce a Wericha mu moc nevyhovoval a uprostřed sezóny 1929 přešel do Olomouce a v polovině sezóny 1930 přešel ještě do Národního divadla v Brně.

Jeho posledním angažmá se stala činohra Národního divadla v Praze (1. září 1931 – 25. dubna 1963), kam jej angažoval K. H. Hilar a kde působil až do své smrti celých třicet dva let. V Národním hrál ze začátku malé epizodní role. Po Hilarově smrti začal na přelomu let 1936 – 1937 dostávat lepší a větší příležitosti. Zejména hrál ztvárňoval venkovské a dělnické postavy, v nichž kladl důraz na realistickou typizaci a lidskost. V pozdějších, hlavně v poválečných, letech hrál velké tragické postavy. Psychologicky komplikované role (Shakespearův „Král Lear“) mu však nešly, také veseloherní žánr nebyl jeho parketa. V letech 1944 a 1945, kdy bylo ND zavřeno nacisty, se pokoušel vystoupit i jako dramatik (např. „Hrdinové okamžiku“). Úspěšně také režíroval divadelní představení („Lakomec“, „Vpád“, „Tvrdohlavá žena“ a další).

Po osvobození v roce 1945 byl jmenován členem kolektivní správy činohry, kde setrval až do rozpuštění vedení v roce 1946. V sezóně 1946 – 1947 byl Náměstkem šéfa činohry ND J. Honzla a v letech 1951 až 1953 byl Šéfem činohry. Na podzim roku 1953 z funkce odstoupil a nechal si funkci Hlavního režiséra. Kvůli těžké nemoci musel v roce 1958 nechat divadelní činnosti ale členem ND byl až do smrti.

Ve filmu debutoval již v roce 1928 rolí Josefa Kudrny v dramatu JMÉNEM JEHO VELIČENSTVA. Na začátku filmové kariéry hrál různé malé role a roličky ve snímcích DOBRÝ VOJÁK ŠVEJK (blázen), PENÍZE NEBO ŽIVOT (detektiv), U NÁS V KOCOURKOVĚ (detektiv), HEJ – RUP! (rozhlasový hlasatel), ZA RANNÍCH ČERVÁNKŮ (hrabě Černín z Chudenic), HUDBA SRDCÍ (profesor Ševčík) či SVĚT PATŘÍ NÁM (továrník Hart).

V roce 1937 však nastal zlom v jeho kariéře: Josef Rovenský mu svěřil titulní roli stárnoucího traťového hlídače Františka Doušy v dramatu HLÍDAČ Č. 47. Role mu přinesla oblibu a větší role.

A právě z těch si připomeňme: Václava Šulce v BATALIONU (1937), komorního radu Rudolfa Rese v dramatu PANENSTVÍ (1937), doktora Martina v dramatu BÍLÁ NEMOC (1937), nezaměstnaného dělníka Jindřicha Benetku ve Fričově komedii ŠKOLA, ZÁKLAD ŽIVOTA! (1938), statečného havíře Jakuba z historické komedie CECH PANEN KUTNOHORSKÝCH (1938), profesora Rabišku v CESTĚ DO HLUBIN ŠTUDÁKOVY DUŠE (1939), strýce faráře v POHÁDCE MÁJE (1940), riesenburského myslivce v BABIČCE (1940), starostu Kovandu v JANU CIMBUROVI (1941), zřízence Jindřicha Biebra v komedii VALENTIN DOBROTIVÝ (1942), profesora Jarského ve filmu MUŽI NESTÁRNOU (1942), Matěje Řezáče v MĚSTEČKU NA DLANI (1942) a mydláře Antonína Aloyze v komedii U PĚTI VEVEREK (1944), který se snaží s Josefem Houbičkou (Jindřich Plachta) vzkřísit zrušenou mydlárnu. Tu zrušila Houbičkova zlá žena Filoména (Míla Pačová), která by raději místo staré mydlárny viděla prosperující garáže. Kdo z nich vyhraje? Aloyzova a Houbičkova mydlárna nebo garáže Houbičkovy ženy Filomény?

V poválečných letech, kde se politicky angažoval, sehrál titulní postavy inspektora Ptáčka (LAVINA), starého Bavora (TÝDEN V TICHÉM DOMĚ), Jakuba Skývala (V HORÁCH DUNÍ), zedníka Záruby (ČAPKOVY POVÍDKY), Verunáče (O ŠEVCI MATUŠOVI), listonoše (KRAKATIT), Hoška (NĚMÁ BARIKÁDA), sovětského delegáta (ÚNOS), starého myslivce Trnky (STRAKONICKÝ DUDÁK), Matěje Přibka (PSOHLAVCI), lékaře (VLČÍ JÁMA) nebo komunisty Bartoše (OBČAN BRYCH).

Průchovou poslední rolí byla postava Mikeše v historickém Daňkově dramatu SPANILÁ JÍZDA (1963). Premiéra filmu (6. 9. 1963) se uskutečnila až po Průchově smrti. Mimo divadla a filmu se také věnoval televizní (televizní inscenace TVRDOHLAVÁ ŽENA A ZAMILOVANÝ ŠKOLNÍ MLÁDENEC, HRDINOVÉ OKAMŽIKU) a rozhlasové činnosti („Hrátky s čertem“, „Maryša“ či „Léto“). Režisér Hugo Huška o něm natočil profilový dokument NÁRODNÍ UMĚLEC JAROSLAV PRŮCHA (1958). Jako komentátor se představil u několika dokumentárních a propagandistických snímcích.

Kromě funkcí v Národním divadle zastával i řadu dalších funkcí ve veřejných spolcích. Před 2. světovou válkou spolupracoval s dělnickými divadelními ochotníky, v letech 1944 – 1945 se účastnil ilegální práce na přípravách organizační přestavby československého divadelnictví. Po 1945 pracoval v nejrůznějších politických funkcích (například v Divadelní sekci kulturní komise ZNV v Praze, v předsednictvu Svazu československých divadelních umělců atp.).

Skvělé herectví Jaroslava Průchy určitě dokazuje i množství cen, která získal za svůj život (některé získal i za svoji politickou činnost). Třikrát obdržel Státní cenu (1937, 1949 a 1951), získal Cenu země České (1948) a byl nositelem Řádu Vítězného února (1949), titulu Národního umělce (1953), Řádu práce (1958) a Řádu republiky (1961).

Na Průchovu počest nese divadlo v Kladně a v Mladé Boleslavi a ulice v Mostě a v Plzni jeho jméno. Existovala rovněž Cena Jaroslava Průchy, která se udělovala nejlepším divadelním hercům. Jaroslav Průcha zemřel po těžké nemoci a den po svých šedesátých pátých narozeninách 25. dubna 1963 v Praze. Posmrtně byly vydány jeho memoáry „Má cesta k divadlu“ (1977).

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.