Marianna Vertinskaja

Marianna Vertinskaja

Osobnostcsfd.cz

Herečka

28. července, 1943, Šanghaj, Čína

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

2004

Zamilovaní 2

Film - Drama, Romantický


2001

Naslednicy

Seriál - Drama


1988

Grazhdanskiy isk

Film - Drama


1986

Odinokaja ženščina želajet poznakomiťsja

Film - Drama


1980

Dialog s prodolzheniyem

Film - Drama


1979

Pena

Film - Komedie


1976

Nave zem buras

Film

Děň semejnogo toržestva

Film - Drama

Smert pod parusom

Seriál - Mysteriózní, Drama


1975

Kapitan Nemo

Film - Dobrodružný, Sci-Fi, Fantasy, Akční

Klad

Film - Drama


1971

Конец Любавиных

Film - Drama


1970

Deniskiny rasskazy

Film - Komedie, Muzikál, Rodinný

Chozjain

Film - Drama

Sedm nevěst svobodníka Zbrujeva

Film - Komedie


1968

Ljubit'

Film - Dokumentární, Drama, Romantický

I nikto drugoj

Film - Psychologický, Drama


1967

Jmenuje se Robert

Film - Komedie, Sci-Fi


1965

Pěreklička

Film - Drama

Gorod masterov

Film - Dobrodružný, Rodinný, Fantasy


1964

Je mi 20 let

Film - Drama


1961

Visokosnyj god

Film - Krimi, Drama

Ukroščenije stroptivoj

Film - Komedie

Životopis

Okolnosti Mariannina narození byly velmi netradiční a dramatické. Pokud by se do rodného listu uvádělo přesné místo narození, bylo by v tom jejím u životopisných údajů, prozrazujících, že se narodila 28. července 1943, uvedeno, že místem narození byl vlak do Šanghaje. Většina zdrojů je mnohem střízlivějších, a tak je u této krásné Číňanky uvedeno pouze datum a město Šanghaj. Marianna se narodila jako starší ze dvou dcer do umělecké rodiny herce a chansoniera Alexandra Vertinského a jeho ženy Lidije Vertinské. Už samotný výběr jména pro narozenou holčičku Mariannu předurčil k mimořádné budoucnosti. Své jméno dostala po literární postavě Marianny, milé Robina Hooda. Je potom zvláštní hrou osudu, že roli tohoto šlechetného zbojníka v ruském filmu ŠÍPY ROBINA HOODA (1976) ztvárnil jeden z jejích osudových mužů a druhý manžel, Boris Chmelnickij. Než se to však stalo, čekalo Mariannu stěhování do země původu jejích rodičů, do Ruska (přesněji do Sovětského svazu), narození mladší sestry Anastasie, škola a první krůčky na jevišti a před kamerou.

Obě dcery slavného páru měly ve svých rodičích inspirátory a oporu v rozhodnutí nastoupit uměleckou dráhu. Marianna ke svému otci vzhlížela a byla na něj citově velmi upnutá. Proto pro ni představovala jeho smrt v době, kdy jí bylo 15 let, velký životní zlom. Přirozený talent, podpořený dovednostmi, které Marianně předali rodiče i učitelé, pomohl budoucí hvězdě divadla i filmu k přijetí na divadelní učiliště Borise Ščukina, kde v letech 1962-1966 studovala ve třídě B. J. Zachava.

Od absolvování školy v roce 1966 do roku 2005 byla členkou divadelního souboru Moskevského akademického divadla Jevgenije Vachtangova, od roku 2005 je členkou divadla „Modern". V Moskevském uměleckém divadle ztvárnila mnoho rolí, které jsou snem nejedné herečky. Ze všech těchto skvělých rolí jmenujme alespoň princeznu Turandot, Adelajdu Jepančinu v divadelní adaptaci Dostojevského románu Idiot, či Mášu v Ostrovského hře I moudrý chybuje. V tomto divadle měla štěstí hrát po boku takových legend jako Michail Uljanov, Nina Ruslanova, Andrej Abrikosov, Jurij Jakovlev, Jelena Dobronravova a dalších.

První filmová role Mariannu čekala ještě před zahájením studia ve filmu VISOKOSNYJ GOD (Přestupný rok 1961), kde hrála mimo jiné po boku Innokentije Smoktunovského. Stejný herec se objevil o tři roky později jako Hamlet ve stejnojmenném Shakespearově dramatu ve filmové verzi příběhu, kde Ofélii hrála Mariannina sestra. Shakespeare se ve filmu nevyhnul ani Marianně, ještě téhož roku se objevila v inscenaci ZKROCENÍ ZLÉ ŽENY. Nehrála však ani hádavou Kateřinu, ani krásnou jemnou Biancu, což by se nabízelo mnohem spíš, ale pouze bezejmennou dámu a nakonec se neobjevila ani v titulcích filmu. Po generačním filmu JE MI DVACET LET (1964) následovala role krásky Veroniky v pohádce MĚSTO MISTRŮ (1965). Ve stejném roce hrála ještě jednu hlavní roli, tentokrát se jednalo o drama pojednávající o rozporech a provázanosti dvou generací; generace, která prošla válkou a té, která stála na prahu vesmírných cest. Pro Mariannu byla role ve filmu PEREKLIČKA (Hlášení) zajímavá ještě jiným způsobem. Zde se před kamerou setkala se svým budoucím švagrem, Nikitou Michalkovem. Jeho setkání s Marianninou sestrou Anastasií proběhlo stejného roku při natáčení VOJNY A MÍRU, kde Anastasija zazářila v roli Lízy Bolkonské. Pokud Hlášení bylo filmem o budoucím překročení hranic známého na cestě do vesmíru, film JMENUJE SE ROBERT (1966) tyto hranice už odvážným krokem překračuje. Marianna se v roli Táni setkává s robotem Robertem.  

Film o robotu Robertovi nebyl jediným filmem z žánru sci-fi, ve kterém hrála. V roce 1975 se objevila ve filmu KAPITÁN NEMO podle jednoho z nejslavnějších románů Julese Verna. Tento film nebyl jediným kostýmním dramatem, na němž se podílela. V roce 2010 byla vypravěčkou ve filmové minisérii Natalji Bondarčuk JEDINÁ LÁSKA MOJÍ DUŠE o Alexandru Sergejeviči Puškinovi.

Nabízí se otázka, zda někdy nepociťovala řevnivost vůči své neméně krásné a talentované sestře Anastásii, která se rozhodla pro stejnou profesi. Nebylo tomu tak. Ve vzájemné sourozenecké náklonnosti Anastásie s Mariannou sledovaly vzájemně své úspěchy a radosti, které jim úspěchy přinášely, spolu bez stínu řevnivosti sdílely. Marianna se jednou v rozhovoru, kdy na to byla tázána, vyjádřila: „Obě jsem byly obsazovány do rolí osudových žen. Zatímco já hrála hrdinky současnosti, Anastasija hrála ty z dob minulých." Diváci tak mohou pouze zalitovat, že sestry Vertinské neměli možnost vidět společně v jednom filmu.  

Její talent došel kromě obliby u diváků i oficiálního uznání, když v roce 1991 získala titul Zasloužilé umělkyně RSFSR.    

Marianna byla celkem třikrát vdaná. Poprvé se provdala za architekta Ilju Bilinkina. Z tohoto manželství se narodila Mariannina starší dcera, Alexandra Vertinskaja. Saša je umělkyně a televizní moderátorka. Z jejího druhého manželství s Borisem Chmelnickým se narodila její druhá dcera, Darja Chmelnickaja. Díky dcerám je Marianna již trojnásobnou babičkou. Třetím Marianniným mužem se stal obchodník Zoran Kazimirovič. Marianna už dávno dosáhla důchodového věku, ale kdo ví, třeba se ukáže, že nepověsila řemeslo na hřebík a své diváky potěší ještě další filmovou rolí.

Eva "Jezinka.Jezinka" Nováková

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.