František Šlégr

František Šlégr

Osobnostcsfd.cz

Herec

4. listopadu, 1894, Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko

22. října, 1971, Letovice, Československo

65%
Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1971

Strýčkův sen

Film - Komedie, Drama


1970

Rekviem za rytierov

Film - Komedie, Sci-Fi, Drama

Růženko, spíte sama?

Film - Muzikál, Poetický


1969

Smrť Pavla Duchaja

Film - Poetický, Psychologický, Drama


1968

Natali

Film - Drama


1967

Dívka s třemi velbloudy

Film - Komedie


1966

Vražda po našem

Film - Komedie, Krimi

Martin a devět bláznů

Film - Krimi, Rodinný


1964

První den mého syna

Film - Psychologický, Drama


1963

Deváté jméno

Film - Krimi, Psychologický, Drama

Handlíři

Film - Psychologický, Drama

Chléb, který jíte

Film - Drama


1962

Anička jde do školy

Film - Rodinný

Kavkazský křídový kruh

Film - Drama


1961

Baron Prášil

Film - Dobrodružný, Sci-Fi, Fantasy, Animovaný

Malý Bobeš

Film - Rodinný

Jarní povětří

Film - Psychologický, Drama


1960

Zlé pondělí

Film - Psychologický, Drama

Policejní hodina

Film - Drama

Rychlík do Ostravy

Film - Drama


1959

Mstitel

Film - Drama

Taková láska

Film - Psychologický, Drama

Velká samota

Film - Drama


1958

Vynález zkázy

Film - Dobrodružný, Sci-Fi, Fantasy

Mezi nebem a zemí

Film - Komedie


1957

Poslušně hlásím

Film - Komedie, Válečný


1955

Strakonický dudák

Film - Pohádka

Rudá záře nad Kladnem

Film - Drama, Historický

Vpřed, Stalingradci!

Film - Krátkometrážní, Drama


1954

Stříbrný vítr

Film - Poetický, Drama

Botostroj

Film - Drama

Ještě svatba nebyla...

Film - Komedie


1953

Kavárna na hlavní třídě

Film - Krimi, Drama


1952

Divotvorný klobouk

Film - Hudební, Komedie, Muzikál

Mladá léta

Film - Životopisný, Drama, Historický


1950

Vstanou noví bojovníci

Film - Drama, Historický

Poslední výstřel

Film - Válečný, Drama

Případ Dr. Kováře

Film - Drama


1949

Pětistovka

Film - Drama

Veliká příležitost

Film - Drama

Pan Habětín odchází

Film - Drama


1948

Svědomí

Film - Psychologický, Drama

O ševci Matoušovi

Film - Drama, Historický


1946

Mrtvý mezi živými

Film - Psychologický, Drama


1945

Malá historie

Film - Krátkometrážní, Válečný, Drama


1944

Tři knoflíky

Film - Krátkometrážní


1942

Nejvýnosnější prodej

Film - Krátkometrážní


1939

Čtyři lidé - jedna řeč

Film - Krátkometrážní


1938

Na sto procent

Film - Krátkometrážní


1934

V cizím revíru

Film - Drama

V cizím revíru (rakouská verze)

Film - Drama


Host

1968

Vínečko, ne voda

Seriál - Hudební


1966

Dekameron

Seriál - Komedie

Životopis

František Šlégr se narodil 4. listopadu 1894 na pražském Žižkově do rodiny zedníka. I když se vyučil zámečníkem, odešel k divadlu. Jako sedmnáctiletý se po zkoušce stal druhým basistou v Deklaraci na Žižkově (1911). Poté do roku 1924 působil u venkovských kočovných společností A. Brázdy, V. Halíře, V. Rovenského, A. Vladyky, V. Zeyferta, B. Lukášové, O. Nováčka, B. Rossmanové a Východočeské společnosti ředitele J. Burdy. Následně zakotvil do „kamenných“ divadel jako herec a taktéž divadelní režisér: kladenské Městské divadlo (1924 – 1926), Městské divadlo v Plzni (1926 – 1930) a nakonec brněnské Národní divadlo (1930 – 1965), z něhož odešel na odpočinek, ale nadále zde hostoval.

Na začátku roku 1929 hostoval třikrát v činohře pražského Národního divadla jako Pan Kódl v dramatu „Plukovník Švec“. František Šlégr byl hercem v zásadách realismu, který role obdarovával lidovostí, bodrostí a přímostí. Diváci mohli jeho silnou a menší postavu se zvučným a výrazným chraplavým hlubokým hlasem, precizní drobnokresbu malých lidí, širokou gestikulací a mimikou vidět ve výrazných a velkých charakterně dramatických, tragikomických, tragických a komických inscenacích českého i světového, klasického a moderního repertoáru (často hrál v dramatech Williema Shakespeara, Aloise Jiráska, bratrů Mrštíků, Josefa Kajetána Tyla a Ladislava Stroupežnického).

Známý je Gogolův „Revizor“ (městský hejtman Anton Antonovič Skvoznik Dmuchanovský), „Othello“ (Jago) Williema Shakespeara, „Kupec benátský“ (Shylock), Jiráskova „Vojnarka“ (Jakub Vojnar), drama „Maryša“ (sedlák Lízal) Aloise a Viléma Mrštíků, „Parta brusiče Karhana“ (brusič Karhan), „Vstanou noví bojovníci“ (Kolmistr) Antonína Zápotockého, „Paličova dcera“ (Valenta) Josefa Kajetána Tyla, „Lucerna“ (starý vodník Ivan), „Josefina“ (Maleček), „Ze života hmyzu“ (Chrobák) bratří Čapků, „Tartuffe“ (Orgon), „Léto“ (farář Hora) Fráni Šrámka, Stroupežnického „Naši furianti“ (sedlák, první radní Jakub Bušek) nebo Tylova „Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenec“ (Ezechiel) a desítky, desítky dalších.

Do české kinematografie vstoupil už v roce 1934. A nejčastěji v ní vytvářel menší, ale výrazné, epizodky. Kupodivu, i když hrál na oblastních jevištích, v pražských ateliérech filmoval celkem často (hlavně ve znárodněné kinematografii). Do poloviny 50. let si zahrál např. pytláka (V CIZÍM REVÍRU), majitele (TŘI KNOFLÍKY), rotmistra (MRTVÝ MEZI ŽIVÝMI), ředitele (SVĚDOMÍ), rychtáře (O ŠEVCI MATOUŠOVI), mistra (PĚTISTOVKA), vrátného (PAN HABĚTÍN ODCHÁZÍ), starostu (VSTANOU NOVÍ BOJOVNÍCI), továrníka (PŘÍPAD DR. KOVÁŘE), vrchního radu (POSLEDNÍ VÝSTŘEL), ředitele gymnázia (MLADÁ LÉTA), špicla (DIVOTVORNÝ KLOBOUK), otce (STŘÍBRNÝ VÍTR), Nalejváčka (STRAKONICKÝ DUDÁK).

Od druhé poloviny se jeho jméno zjevilo v titulcích snímků POSLUŠNĚ HLÁSÍM (obrst Schröder), MEZI NEBEM A ZEMÍ (vrátný), VYNÁLEZ ZKÁZY (kapitán pirátů), VELKÁ SAMOTA (hostinský), TAKOVÁ LÁSKA (hlídač v parku), MSTITEL (policista), ZLÉ PONDĚLÍ (vrátný), RYCHLÍK DO OSTRAVY (dispečer Šnábl), POLICEJNÍ HODINA (kavárník Benešovský), MALÝ BOBEŠ (obchodník s dobytkem Vencl), JARNÍ POVĚTŘÍ (vrchní Kostečka), BARON PRÁŠIL (španělský námořník), ANIČKA JDE DO ŠKOLY (děda ve výkupu lahví), HANDLÍŘI (družstevník Kohout), DEVÁTÉ JMÉNO (průvodce), PRVNÍ DEN MÉHO SYNA (vinárník), VRAŽDA PO NAŠEM (vrátný), MARTIN A DEVĚT BLÁZNŮ (hlídač), DÍVKA SE TŘEMI VELBLOUDY (matrikář) a poslední, slovenský REKVIEM ZA RYTIEROV (profesor Topercer).

Výrazné kreace zanechal v brněnském rozhlase („Opuštěná“ 1935, „Polská krev“ 1936, „Kupec“ 1938, „Stříbrný vítr“ 1939, „Sklářská bouře“ 1953, „Soročinský jarmark“ 1953, „To je skandál! aneb Kariéra pana Scullyho“ 1954, „Kapitánova dcerka“ 1954, „Pygmalión“ 1956, „Hasanaginica“ 1956, „Talenty a ctitelé“ 1956, „Egmont“ 1957, „Jen jeho stín“ 1957, „Spolek mladých“ 1960, „Poslední dny“ 1964 „Kladení do hrobu“ 1967, „Modrá lastura“ 1968, „Podnájem a filodendron“ 1970 či „Vraždy z archivu“ 1970), televizi (VÍNEČKO, NE VODA 1968, KOLONIA KUTEJSÍK 1969 a STRÝČKŮV SEN 1971) a částečně i dabingu. V roce 1954 získal titul Zasloužilého umělce. Herecké práci se věnoval prakticky až do konce svého života. František Šlégr zemřel 22. října 1971 v Letovicích. Skonal pouhých třináct dnů po svých vysokých sedmasedmdesátých narozeninách.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.