Štěpán Zemánek

Štěpán Zemánek

Osobnostcsfd.cz

Herec

15. února, 1908, Osek nad Bečvou, Rakousko-Uhersko

4. listopadu, 1969, Brno, Československo

20%
Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1969

Kladivo na čarodějnice

Film - Horor, Drama, Historický


1967

Stud

Film - Psychologický, Drama


1965

Ať žije republika

Film - Válečný, Drama


1964

Vdova Capetová

Film - Drama, Historický

Nebožtík Nasredin

Film - Drama


1963

Totální kuropění

Film - Drama


1962

Kavkazský křídový kruh

Film - Drama

Gazdina roba

Film - Drama


1952

Konec strašidel

Film - Dobrodružný, Rodinný


Host

1968

Vínečko, ne voda

Seriál - Hudební

Životopis

Štěpán Zemánek se narodil 15. února a nebo až 25. prosince 1908 v Oseku nad Bečvou u Přerova. Studoval reálku v Lipníku nad Bečvou, ale už v sedmnácti letech ze studií utekl ke kočovné divadelní společnosti ředitele J. Stehlíka. V letech 1925 – 1933 postupně hrál v dalších kočovných souborech ředitelů Václava Choděry, F. Veselého i Karla Rodena st. a krátce v holešovické Uranii v Praze. Po celkem krátkém angažmá v Českém divadle v Olomouci (1933 – 1937) působil jako herec a režisér na scéně plzeňského Městského divadla (1937 – 1948).

Je zajímavostí, že během převratných květnových událostí roku 1945 vystoupl Zemánek již 5. května na ochoz divadla a přítomným davům provolával slávu svobodné Československé republice. Nakonec Štěpán Zemánek na dlouhá léta zakotvil v činohře Státního divadla v Brně (1948 – 1969), kde setrval až do své náhlé smrti. Zpočátku byl představitelem hlavně mladých, hrdinných milovníků a taktéž noblesných světáků a podvodníčků.

K těmto rolím byl předurčován již svou štíhlou, mužnou a statnou postavou a zjevem, sonorním hlasovým projevem s výbornou artikulací, dikcí – a vše umocňoval svojí výraznou tváří. V pozdějších létech se cele přehrál do charakterních českých i světových klasických a moderních postav. Divadelní diváky přesně bavil v komediálních postavách se svou břitkou konverzací a současně dojímal i v tragických a tragikomických kreacích. Pracoval taktéž jako spíkr u dokumentů.

Během své kariéry se objevil např. v inscenacích „Olivová ratolest“ (Milo), „Stanice“ (Danil), „Ze života hmyzu“ (Ubytovatel), „Macbeth“ (Banquo), „Nebožtík Nasredin“ (Imám), „Hamlet“ (Velvyslanec), „Matka Kuráž a její děti“ (Zbrojmistr), „Herkules a Augiášův chlév“ (Kadmos), „Jindřich IV.“ (Worcester), „Ďábel a pánbůh“ (Schmidt), „Aretheios aneb Legenda o svaté Ancille“ (Hlídač), „Veselé windsorské paničky“ (Pistol), „Proces Muromských“ (Živec), „Pronásledování a zavraždění J. P. Marata“ (Učitel), „Romulus Veliký“ (Phylax), „Komedie o umučení“ (Hamata), „Les“ (E. A. Milonov), „Rembrandt neboli Návrat syna marnotratného“ (Slepec), „Návštěva staré dámy“ (Exekutor), „Královský hon na slunce“ (Náčelník), „Král Lear“ (Hrabě z Glostru), „Oliver Cromwell“ (Essex), „Čínská zeď“ (Pán), „Dundo Maroje“ (Augusta) atd.

Právě kvůli svým mimopražským angažmá se v pražských českých filmových ateliérech objevil pouze čtyřikrát. Poprvé debutoval až v 50. letech jako čtyřiačtyřicetiletý v úloze velitele pohraniční stráže ve snímku pro děti KONEC STRAŠIDEL (1952) Jana Matějovského a Jiřího Slavíčka.

Na drahnou řadu let se Štěpán Zemánek odmlčel. Před filmové kamery opět stoupil až o třináct let později, byl otcem Bertýny Petrželové (Iva Janžurová) zedníkem Josefem Petrželou v dramatu Karla Kachyni AŤ ŽIJE REPUBLIKA / JÁ A JULINA A KONEC VELIKÉ VÁLKY (1965). Ovšem tato postava znamenala ten pravý začátek Zemánkova filmového „opojení“.

Ve druhé polovině 60. let vytvořil dvě velké a titulní úlohy ve dvou stěžejních snímcích „československé nové vlny“. Po velmi výrazné úloze osobního řidiče předsedy ONV Arnošta Pánka (Július Pántik) Lojzy Pisingra v politickém dramatu STUD (1967) Ladislava Helgeho se představil v závažné kreaci hejtmana Vinarského v thrilleru Otakara Vávry KLADIVO NA ČARODĚJNICE (1969), který je povolán hraběnkou de Galle (Blanka Waleská) přivést do Velkých Losin inkvizitora Jindřicha Františka Bobliga (Vladimír Šmeral) kvůli nastalým čarodějnickým procesům. Avšak i hejtman Vinarský se stane jejich obětí…

Avšak premiéry (23. ledna 1970) se již Zemánek nedožil a už neviděl svojí největší roli. Dál už natáčet nestihl. Velmi výrazně se uplatnil i na poli umělecké recitace (své recitační umění a zvláštní hřejivý hlas často uváděl např. v brněnském Domě umění a v Československém rozhlase v Brně).

Zahrál si i v pořadech a dramatizacích rozhlasových („Soročinský jarmark“, „Rub a líc“, „Člověk, který nezemřel“, „Útěk“, „Bolest pod zámkem“, „Čas na zázrak“, „Pouhé dva dny“, „Jezero Ukereve“, „Hejtman Šárovec“, „Pygmalión“, „Pod Mléčným lesem“ apod.) a televizních (NEBOŽTÍK NASREDIN či VÍNEČKO, NE VODA!). Krátce byl mj. manželem populární divadelní a filmové herečky Míly Myslíkové (1933 – 2005). Herec, divadelní režisér a recitátor Štěpán Zemánek zemřel 4. listopadu 1969 v Brně ve věku pouhých jednašedesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.