Irving Berlin

Irving Berlin

Osobnostcsfd.cz

Herec, Skladatel

Filmografie

Herec

2001

Příběh pop music

Seriál - Dokumentární


1975

Brother, Can You Spare a Dime?

Film - Dokumentární


1943

This Is the Army

Film - Komedie, Muzikál, Válečný

Show Business at War

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1936

20th Century Fox Promotional Film

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1929

Glorifying the American Girl

Film - Muzikál


Skladatel

2015

Christmas in Vienna 2015

Film - Hudební


1965

Annie Get Your Gun

Film - Muzikál


1950

Annie Get Your Gun

Film - Komedie, Muzikál, Rodinný, Western


Host

1984

On Stage America

Seriál - Hudební


1948

Toast of the Town

Seriál - Hudební, Komedie, Rodinný


Archivní záběry

1992

Holiday Greetings from 'The Ed Sullivan Show'

Seriál - Dokumentární, Hudební


1950

The Golden Twenties

Film - Dokumentární

Životopis

Život se skládá z 10 % z toho, co děláte a z 90 % z toho, jak si to berete.

Vlastním jménem Israel Isidore Beilin, též Baline. Narodil se 28. dubna 1888 (podle ruského kalendáře) jako nejmladší z osmi dětí. Otcem byl Moses Beilin, matkou Lena Lipkinová. Patří ke stejné generaci jako jako Andrej Tupolev (letecký konstruktér), či Elsa Brändströmová (Švédka, narozená v Petrohradě, známá jako „Sibiřský anděl." V průběhu první, opakuji první, protože češi tuto kapitolu ve svém dějepise nemají a tak ji neznají, světové války se starala o německé válečné zajatce na Sibiři. Díky svým organizačním a jazykovým schopnostem se ji podařilo výrazně zlepšit zdravotní péči a životní podmínky v lágrech pro německé zajatce.) Místo narození je sporné. Jeho rodina žila v Talačinu, nacházejícím se v Mohylevské gubernii ve východním Bělorusku. Jeho otec zde působil jako učitel. Berlin uváděl jako místo svého narození Temun, později identifikováno jako Ťumeň. Město leží na Sibiři, vzdušnou čarou 1700 km na východ od Moskvy. V roce 1891 se rodina po protižidovských pogromech vystěhovala do Spojených Států a usídlila se v židovské čtvrti Lower East Side (v New Yorku). Otec brzy zemřel.

Berlin ve 14 letech opustil školu a bral příležitostné práce. Pracoval jako novinový poslíček, doprovodný zpěvák po hospodách a na ulici. Odsud dostal nabídku do kavárny v Chinatownu, kde působil jako zpívající číšník. Zde začal s pomocí místních pianistů skládat první písně. Z druhé ruky koupil piano a začal se sám učit. Hrál podle sluchu a zjistil, že klavír je obtížný nástroj. Rozhodl se, že zpočátku se naučí hrát na černé klávesy, poté na bílé. Roku 1910 napsal pro Florenze Ziegfelda (filmový a divadelní producent, produkoval např. BEN HUR z roku 1925) úspěšnou divadelní revue ZIEGFELD FOLLIES. Berlin, který v té době jakž takž zvládal hru na klavír, se pro změnu učil noty a získal další zakázku. Svůj talent potvrdil následujícího roku hitem ALEXANDER'S RAGTIME BAND, který se zařadil k nejúspěšnějším programům na Tin Pan Alley (Jedná se o 28. ulici mezi 5. a 6. Avenue, součást Broadwaye). Skladba byla populární ještě v roce 1942, kdy ji přezpívala trojice sester Andrewsových. Za pozornost stojí skladba GOD BLESS AMERICA z roku 1918. V roce 1938 se chystalo její vydání u Victor Records. Berlin ji přepracoval pro Kate Smithovou a v dubnu 1939 po uveřejnění obsadila desátou příčku US - hitparády. Vzhledem k její oblibě a intzenzivnímu „airplay", tedy vysílání, se stala v té době nejznámější skladbou Států. Američané dodnes používají GOD BLESS AMERICA (společně s AMERICA THE BEAUTIFUL, THIS LAND IS YOUR LAND a THE BATTLE HYMN OF THE REPUBLIC) za neoficiální hymny a skladbám vzdávají stejnou čest jako hymně Spojených Států. Skladba je výrazně nadčasová, má ji v repertoáru např. Celine Dion.

Pokud se vyznáte v hudbě a prostudujete si rané Berlinovy skladby, zjistíte, že opravdu preferuje černé klávesy. Navíc bojoval s transpozicí, při hře na klavír měl mnoho zlozvyků. Nejen hra, ale i komponování způsobovalo u odborníků údiv až zděšení. Když se jej jednou ptali, jestli nechce studovat kompozici, odpověděl, že mu ji několikrát nutili, ale vždy se křečovitě stáhla. Berlin si později nechal postavit zvláštní klavír, který vyhovoval jen mu. Od roku 1920 skládal i pro film. Zpočátku šlo o party, které hrál pianista naživo během promítání, či hudbu, která se nedostala na filmové plátno a autorská práva přešla na filmovou společnost. V roce 1930 napsal muzikál PUTTIN' ON THE RITZ. V roce 1942 složil Berlin hudbu pro film HOLIDAY INN a získal za ní Oscara v kategorii Nejlepší hudba, původní píseň. Film měl premiéru 4. srpna 1942 a skladba WHITE CHRISTMAS se stala na Vánoce stejného roku nejhranější skladbou Států. Později vynesla k nebesům Franka Sinatru a na srdci hřeje dodnes. Má ji ve svém repertoáru např. Karel Gott (BÍLÉ VÁNOCE). V roce 2004 byla zařazena Americkým filmovým institutem na páté místo v žebříčku „AFI's 100 Years ... 100 Songs".

V roce 1945 mu byla udělena Medal for Merit, tehdy nejvyšší vyznamenání pro civilisty. Roku 1951 získal cenu Tony Award za muzikál CALL ME MADAM v kategorii Nejlepší hudba. (Zde se jedná o Broadway-šou. Film CALL ME MADAM vznikl v roce 1953 a hudbu napsal Alfred Newman.) Roku 1968 získal cenu Grammy za celoživotní dílo. Jeho posledním filmem byl NENÍ NAD SHOWBYZNYS, i když není uváděn v titulcích. Nosná píseň THERE'S NO BUSINESS LIKE SHOW BUSINESS pochází původně z Berlinova muzikálu ANNIE GET YOUR GUN z roku 1946. Berlin s jejim užitím souhlasil a spolupracoval na aranžmá. Jeho píseň dala filmu jméno a na plátně ji zpívala Marilyn Monroe. Na LP deskách byla nahrazena zpěvačkou Dolores Gray, protože Marilyn měla v tu dobu smlovu s jinou společností. Irving Berlin, jehož hudba platí ve Státech za jazzový standart měl na konci svého života velkolepou bilanci. 19 broadway-šou, 18 hollywoodských filmů z hvězdami jako Fred Astaire, Ginger Rogers nebo Judy Garland. Je autorem více než tisíce skladeb a zemřel na srdeční infarkt. Jerome Kern o něm prohlásil: „Berlin nemá v americké hudbě místo, protože on je americkou hudbou!"

ČSFD.cz

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.