Harry Dean Stanton

Obrazok
    

Celkové hodnotenie

0.0/10 (0 hlasů)

Herec, Režisér,  

Narodený: 14.7.1926

Miesto Narodenia: West Irvine, Kentucky, USA

Herecká Filmografie:

  1. 9 Full Moons (2013)
  2. Konečná (2013)  
  3. Char·ac·ter (2012)
  4. Sedem psychopatov (2012)    
  5. Avengers: Pomstitelia (2012)  
  6. Carlos Spills the Beans (2012)
  7. Tu to musí byť (2011)  
  8. Rango (2011)  
  9. On Holiday (2010)
  10. Open Road, The (2009)
  11. Alica v krajine zázrakov (2009)
  12. Brando (2007)
  13. Being Michael Madsen (2007)
  14. Good Life, The (2007)    
  15. Inland Empire (2006)      
  16. Buy the Ticket, Take the Ride: Hunter S. Thompson on Film (2006)
  17. Alpha Dog (2006)  
  18. Pitva mimozemšťana (2006)  
  19. Big Love (2006)
  20. My dvaja a magor (2006)  

Režijná Filmografie:

  1. Jättiläinen (2016)    
  2. Miehen työ (2007)
  3. Nuit de l'été, La (1979)
  4. Oiseau rare, L' (1973)
 

...více

Životopis

Za 2. svetovej vojny slúžil u námorníctva v Tichomorí a potom študoval tri roky na University of Kentucky v Lexingtonu, kde sa prvýkrát predstavil na javisku ako smetiar Alfred Doolitle v komédii Pygmalion. Štyri roky navštevoval herecké kurzy v kalifornskom umeleckom učilišti Pasadena Playhouse a vystupoval s rôznymi zájazdovými divadlami. V roku 1957 sa vrátil do Los Angeles, kde sa hneď uplatnil už pod menom Dean Stanton v televíznych seriáloch a hollywoodských westernoch.

Dlho sa objavoval iba vo vedľajších postavách, z ktorých vynikajú najmä jeden zo spoluväzňov Paula Newmana vo filme Frajer Luke, agent FBI v mafiánskej ságe Krstný otec 2, člen bandy zlodejov dobytka Calvin vo westerne Zastavenie na Missouri, bankový lupič Jerry Schue v krimi dráme Na slobode alebo palubný mechanik kosmickej lodi Brett v sci-fi horore Votrelec.

Výraznejšie na seba upozornil až úlohou agenta Buda, vymáhajúcého navrátenie nesplatených áut v čiernej komédii Repo Man. Medzinárodný úspech mu priniesla postava samotárskeho a tichého Travisa Andersona, ktorému sa rozpadlo manželstvo a po čase sa opäť stretáva so synom aj so ženou (Nastassa Kinski) v psychologickej dráme Paríž, Texas. Často sa objavuje aj vo filmoch Davida Lyncha, väčšinou ale iba ako vedlajšia postava (majiteľ karavanov v Twin Peaks alebo brat Alvina Straighta v Príbehu Alvina Straighta).

Okrem hereckého talentu je obdarený aj hudobným nadaním. Ako spevák hosťoval na koncertoch Boba Dylana, Carol Kingovej alebo Joan Bazovej. Jeho spevácky talent sme mohli vidieť aj vo filmoch Frajer Luke, Láskou posadnutí. Hudobne sa podieľal tiež na soundtracku k spomínanému filmu Paríž, Texas.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.