Pal

Pal

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

2003

50 Greatest TV Animals

Film - Dokumentární


1976

To je zábava II.

Film - Dokumentární, Muzikál, Rodinný

It's Showtime

Film - Dokumentární


1954

Lassie

Seriál - Dobrodružný, Rodinný, Drama


1951

The Painted Hills

Film - Rodinný, Western


1949

The Sun Comes Up

Film - Drama

Challenge to Lassie

Film - Rodinný, Drama


1948

Lassie: Rodné stráně

Film - Dobrodružný, Rodinný, Drama


1947

My Brother Talks to Horses

Film - Komedie


1946

Odvážná Lassie

Film - Dobrodružný, Rodinný, Drama


1945

Son of Lassie

Film - Rodinný, Drama


1943

Lassie se vrací

Film - Dobrodružný, Rodinný, Drama

Životopis

Navždycky zůstane tato krásná dlouhosrstá kolie v srdcích lidí pod jménem Lassie (čti Lesi), přestože se jmenoval Pal (Kámoš) a byl to samec. Pal se narodil 20. června 1940 v Kalifornii a stal se největší zvířecí legendou filmu.

Když Frank a Rudd Weatherwaxových začínali pracovat v Hollywoodu jako trenéři psů pro film, přivydělávali si nejen jako občasní herci, ale i tréninkem psů pro soukromé osoby. Pala jednou přivedl jeho majitel, aby jej Rudd odnaučil honit motorky. Jenže když se pak o několik dnů později objevil, neměl na zaplacení deseti dolarů a rozhodl se vyrovnat dluh psem. Kdo by tehdy tušil, že se z něj stane legenda?

Pal by pravděpodobně na psí přehlídce neobstál, přestože to byl nádherný a inteligentní pes. Oproti vzorovému ideálu kolie však byl mnohem drobnější a neměl tmavý čumák, jako kolie mívají. Od jeho čela se táhla dlouhá bílá skvrna, jež přecházela do velkého oválu obepínajícího celou tlamu a dělala jej tak nenapodobitelným.

Když společnost Metro-Goldwyn-Mayer dělala nábor na černobílý film LASSIE SE VRACÍ podle knihy Erica Knighta, Frank jim ho předvedl. (Knight zemřel 13. ledna 1943 při letecké havárii, takže hotový snímek nikdy neviděl.) Jenže Frank si neuvědomil, že Pal právě strávil několik týdnů na ranči v horách, takže vypadal spíš jak špinavá potrhaná rohožka u dveří. Když se mu kožich vyspravil, bylo celé studio uchváceno jak jeho vzhledem, tak dovednostmi. Jenže to už měli najatou jinou kolii od jiného trenéra Franka Inna (později trénoval další psí legendu Benjiho), takže Pala zaměstnali jen jako “kaskadéra“.

Ale jak se říká, cesty Páně jsou nevyzpytatelné. Když se řeka Sacramento po bouři vylila z břehů, chtělo studio využít příležitosti a natočit scény s přeplaváním řeky. Jenomže Innova kolie ještě nebyla dostatečně vytrénovaná (vlastně se odmítla přiblížit k rozbouřené řece). A protože si představení mysleli, že všechny mokré kolie vypadají stejně, zavolali Weatherwaxovi. A jen díky tomu, že jediná dostupná kamera byla na barevný film, stal se LASSIE SE VRACÍ prvním barevným rodinným snímkem. Scéna na první pohled jednoduchá však byla na hraní složitá. Pal musel vylézt z řeky a neoklepat se od vody. Pomalým krokem přejít pár kroků a hodně unaveně, s hlavou dole neschopnou se zvednout, padnout na zem. Když pak viděl natočený materiál šéf MGM Louis B. Mayer rozhodl: "Pal vstoupil do řeky, ale Lassie vyšla ven."

A zrodila se hvězda. (Mimochodem ne jediná v rodině Weatherwaxových, protože Ruddův a Frankův synovec Ken hrál Pugsleyho v originální ADDAMSOVĚ RODINĚ). Pal pak ještě hrál v několika dalších filmech o Lassie. Stejně jako on i všichni ostatní psí herci, kteří ztvárnili Lassie, byli samci a zároveň jeho potomci. Fenky totiž minimálně jednou ročně ztrácí srst a tak nemůžou hrát. Frank a Rudd Weatherwaxovi vlastnili Pala až do jeho smrti v roce 1958. Po Frankovi řemeslo převzal Ruddův syn Robert, který je trenérem pro film dodnes.

Dnešní Lassie je již desátým zástupcem svého rodu a dokud se budou točit Lassieny příběhy, tak dlouho je bude hrát i kousek Pala.

J "monolog" D

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.