Litefoot

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2013

Domek z karet

Seriál - Drama


2002

Kriminálka Miami

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Drama, Akční

Adaptace

Film - Komedie, Drama

29 Palms

Film - Komedie, Krimi, Thriller, Drama


2001

Pearl, The

Film - Drama


1999

Rodinné právo

Seriál - Krimi, Drama, Romantický


1998

Možná už zítra

Seriál - Drama

Picture of Priority

Film - Drama


1997

Mortal Kombat 2: Vyhlazení

Film - Dobrodružný, Fantasy, Akční

Kull dobyvatel

Film - Dobrodružný, Fantasy, Akční

Song of Hiawatha

Film - Drama


1995

Kouzelný klíč

Film - Dobrodružný, Rodinný, Fantasy

Životopis

Gary Paul Davis, známější pod svým uměleckým pseudonymem Litefoot, je domorodý americký rapper, herec a zakladatel „Red Vinyl record label".

Narodil se roku 1969 v Kalifornii, vychováván byl v Oklahomě a nyní žije v Seattlu ve státě Washington. Má smíšený původ, mezi jeho předky jsou indiáni z kmene Cherokee a z kmene Chichemeca (původní obyvatelé severního Mexika). Jeho manželka se jmenuje Carmen Davis a má také indiánský původ. Spolu vychovávají dva syny, Quannaha a Sequoyaha.

Litefoot zasvětil téměř celý svůj život hudbě, konkrétně rapu. Ačkoli není prvním domorodým rapperem, dokázal se prosadit i v americké silné konkurenci. Jeho tvorba je směsicí hip-hopu a jeho vlastní indiánské kultury.

Do oblasti filmu Litefoot zasáhl několikrát coby herec. V roce 1995 debutoval ve fantasy filmu pro děti s názvem KOUZELNÝ KLÍČ, kde si zahrál indiána Malého Medvěda. O dva roky později hrál Nočního Vlka v MORTAL KOMBAT 2: VYHLAZENÍ, dále se objevil ve snímku KULL DOBYVATEL a tentýž rok i v nezávislém dramatu SONG OF HIAWATHA. Následovalo několik seriálů: MOŽNÁ UŽ ZÍTRA z roku 1998, o rok později RODINNÉ PRÁVO a v roce 2002 hrál i v seriálu KRIMINÁLKA MIAMI. V tomtéž roce se objevil i ve známém filmu ADAPTACE po boku Nicolase Cage a Meryl Streep. Zahrál si i v několika dalších nezávislých filmech.

Nyní se Litefoot žádnému filmovému natáčení nevěnuje a soustředí se spíše na svá turné a na hudební tvorbu, za kterou získal již několik ocenění.

Pavlína "Estrellita" Průšová

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.