Miloš Frýba

Miloš Frýba

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1991

Velmi uvěřitelné příběhy

Seriál - Horor, Povídkový, Drama


1979

O chudém královstvíčku

Film - Pohádka


1977

Otrantský zámek

Film - Krátkometrážní, Animovaný

Koncert pro mantinely

Film - Hudební, Komedie


1976

Odysseus a hvězdy

Film - Mysteriózní, Rodinný, Sci-Fi, Fantasy


1974

Leporelo aneb Patero obrázků z pera Jaroslava Haška

Film - Komedie, Povídkový


Host

2001

Barvy života

Seriál - Rodinný

Životopis

„Dobrý večer, vážení diváci, vítám vás u obrazovek..."

Narodil se 18. 3. 1945 v Libáni. Vyučil se elektromechanikem, poté vystudoval gymnázium a absolvoval povinnou základní vojenskou službu. Rodiče byli živnostníci a dědeček legionář. Ve 23 letech nastoupil do Československé televize jako tvůrce světelných efektů- elektroefektář. O rok později v roce 1969 uspěl v konkurzu na hlasatele zpravodajství, ale na nátlak rodičů - aby jim neudělal ostudu, tuto práci nakonec nepřijal. V roce 1970 ČST nutně hledala mužskou posilu mezi stávající hlasatelky, Miloš Frýba se do konkurzu na zpravodajského hlasatele druhého programu ČST opět přihlásil, vyhrál a byl přijat.

Druhý program byl v té době odkladištěm pořadů, které nebyly z hlediska ideologického zcela v pořádku a nemohly být tudíž vysílány na hlavním programu, paradoxně se často jednalo o program výrazně kvalitnější. V té době na prvním programu ČST zářily hlasatelky jako Saskia Burešová, Marta Heinová-Skarlandtová, či Milena Vostřáková. Oba programy byly oddělené a každý měl svou vlastní výrobu a své vlastní hlasatele. Stálým zaměstnancem televize se stal v roce 1972, kdy splynul druhý program s prvním a hlasatelé začali působit na obou programech. Hlasatelé dostávali pouze dramaturgické podklady a veškeré spojovací texty si museli psát sami. Všechny hlasatelské vstupy byly na živo a čtecí zařízení ještě zdaleka neexistovalo, tudíž se hlasatelé museli se učit dlouhé texty zpaměti.

Miloš Frýba se stal i  moderátorem a konferenciérem dobových pódiových pořadů, např. Intertalent, mírové slavnosti, galaprogramy, družstevní dny, plesy, či  pořady pro brigády socialistické práce – uváděl prostě vše co tehdejší kulturní společnost potřebovala. Po několik desetiletí působil Miloš Frýba také jako konferenciér Orchestru Václava Hybše.

„Dobrý večer, vážení diváci, vítám vás u obrazovek..." Nejen díky této větě se stal Miloš Frýba ikonou černobílých i barevných českých a slovenských obrazovek 70. a 80. let. Legendou mezi hlasateli ČST se stal nejen kvůli svému kamennému výrazu ve tváři, hlubokému uklidňujícímu hlasu, blonďatým vlasům s pečlivě učesanou pěšinkou a stále stejnému těsnému saku. Jeho pravidelná přítomnost na obrazovce znázorňovala neměnnost a upjatost doby, ale zároveň z něj vyzařovalo něco gentlemanského.

Mimo jiné se stal historicky prvním programovým hlasatelem - mužem, a na svém kontě má i další prvenství: zahajoval v ČST barevné vysílání na Kavčích horách a byl i tím posledním, kdo se loučil s hlasatelnou v Měšťanské besedě, odkud se vysílalo do té doby. Rád vzpomínal na působení na „dvojce", jako na pěkné období života.

V roce 1988 se stal vedoucím týmu hlasatelů ČST a podílel se na náboru nových spolupracovníků, o dva roky později v roce 1990, v pouhých 45 letech, odešel definitivně z obrazovky. Televizi však zůstal stále věrný a pracoval jako režisér dne. Na této pozici ručil za plnění denního vysílacího plánu, a setrval zde až do roku 2008, kdy po čtyřiceti letech práce pro televizi odešel do důchodu. Když odcházel na režisérský post tak ho v roli moderátora vystřídal Alexander Hemala, který se shodou náhod po zrušení pozice hlasatele ČT stal také režisérem dne.

Ještě před odchodem do důchodu utrpěl mozkovou mrtvici, ale zotavil se a ani mu nezůstaly následky. Horší následky měla autohavárie, při které si poranil nohu a nemohl chodit a tak se začal stranit společnosti. Zůstali mu jen ti nejvěrnější přátelé, o večírky a velká akce se přestal zajímat. Po dlouhé a těžké nemoci zemřel 30. prosince 2010 v Praze.

Od roku 1990 se pořádá vždy 25. ledna - na svátek Miloše, recesistická oslava Frýbestr v dejvické nádražní restauraci, která je frýbovskými náměty trvale vyzdobena.

Eva "anitae" U.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.