Wes Studi


(Wesley Studie)Obrazok
    

Celkové hodnotenie

0.0/10 (0 hlasů)

Herec,   

Narodený: 17.12.1947

Miesto Narodenia: Nofire Hollow, Oklahoma, USA

Herecká Filmografie:

  1. Hostiles (2017)  
  2. Condemned 2, The (2015)
  3. Všetky cesty vedú do hrobu (2014)  
  4. Road to Paloma (2014)
  5. Lietadlá 2 (2014)  
  6. Palominas (2013)
  7. Into the Americas (2013)
  8. Hard Ride, The (2013)
  9. Battledogs (2013)  
  10. Being Flynn (2012)
  11. Timberwolf (2012)
  12. Hell on Wheels (2011)  
  13. 1320 (2011)
  14. Sugar (2011)
  15. Capturing Avatar (2010)
  16. Freedom Riders (2009)
  17. Avatar (2009)    
  18. Kings (2009)
  19. Undying, The (2009)
  20. Volanie divočiny (2009)
 

...více

Životopis

Wesley Studie sa narodil v znamení Strelca v Oklahome a v žilách mu koluje indiánska krv kmeňa Cherokee. Jeho jazykom hovoril ako dieťa; anglicky sa naučil až v škole. Po maturite na Tulsa Junior College a vojne vo Vietname sa začal venovať krvi kolujúcej mu v žilách - vydával indiánske noviny, zapájal sa do boja za práva amerických Indiánov. Následne sa utiahol s manželkou do ústrania na koňský ranč. Po rozvode nechal kone koňmi a odchádza za snom stať sa hercom. Spočiatku mu pomáhajú indiánski kolegovia v divadelnom súbore American Indian Theatre Company. Napokon si zakladá vlastný spolok – Coyote Chews His Own Tail.

Hollywoodski producenti a diváci si ho zaškatuľkovali kvôli jeho výraznému vzhľadu do úloh Indiánov. Kevin Costner mu dal vedľajšiu postavu v oscarovom hite TANEC S VLKMI. V ňom sa stretol s ďalším známym predstaviteľom indiánskych postáv – Grahamom Greenom. Po odskočení si do príbehu zo súčasnosti (aj keď v THE DOORS Olivera Stonea sa spevákovi Morrisonovi zjavoval v jeho drogových víziách ako indiánsky šaman, takže zase to isté) vytvoril svoju podľa mnohých divákov dodnes najvýraznejšiu rolu – po krvavej pomste prahnúceho Huróna Maguu vo výpravnom romantickom epose Michaela Manna POSLEDNÝ MOHYKÁN. Obdobne výrazný indiánsky part (tento krát kmeň Apačov) vytvoril v životopisnej dobrodružnej dráme Waltera Hilla GERONIMO. Jeho tunajšia rola ale bola nie len titulná, ale i kladná.

Vzhľadom k tomu, že sám je znechutený obmedzenou fantáziou producentov a svojich ústupčivých agentov, nevrhá sa bezhlavo do každého projektu. Preto sme ho mohli vidieť už iba v hŕstke známejších snímok a hŕstke béčkarsky ladených projektov. Z tých známejších spomeňme: jednooký zbrojár v adaptácii PC hry STREET FIGHTEER so Jeanom-Claudeom Van Dammeom a Raulom Juliaom; kladná ale výrazne vedľajšia rola jedného člena tímu losangelského detektíva (Al Pacino), prenasledujúceho špičkovú gangsterskú partiu (napr. Robert DeNiro, Val Kilmer, Danny Trejo) v Mannovej kriminálke HORÚČAVA; Sfinga - dočasný vodca absurdnej komiksovej partie (Ben Stiller, William H. Macy atď.) v komédii MYSTERY MEN; šéf zlodejského tímu (napr. Djimon Hounsou alebo Jason Flemyng), ktorý donúti posádku kapitána (Treat Williams) malého člnka aby im pomohla prepadnúť noblesnú obrovskú loď. Tú už ale pred nimi kompletne vyhladilo v klaustrofobických priestoroch stále vyčíňajúce Zlo z temných morských hlbín v humorne odľahčenom akčnom horore Stephena Sommersa DEEP RISING. Jednou z mála príležitostí vidieť jeho tvár v áčkarskej produkcii nám poskytol Terrence Malick v historickom THE NEW WORLD po boku Christiana Balea a Colina Farrella.

Inak sa s týmto predstaviteľom mlčanlivých mužov môžete stretávať v televíznych dokumentoch o Indiánoch (ako rozprávačom), ale i v kníhkupectve – je autorom zatiaľ dvoch knižiek pre deti. Snáď ich učí nesúdiť ľudí podľa toho, ako vyzerajú. On sám založil svoj imidž herca na nekompromisných až drasticky neľútostivo si za cieľom idúcich kontroverzných hrdinoch. Dokážu v určitej chvíli prejaviť aspoň náznak ľútosti. Túto slabosť ale okamžite opätovne ukryjú za tvrdú, nečitateľnú tvár zbavenú posledných emócií, čím svojich súperov zastrašujú svojim až zvieraco neľútostivou osobnosťou.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.