Salvatore Samperi

Salvatore Samperi

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka, Režisér/ka

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec/čka

1968

Partner.

Film - Drama


Režisér/ka

2008

Il sangue e la rosa

Film - Drama, Romantický


2006

L'onore e il rispetto

Seriál - Krimi, Drama


2005

Estrenando sueños

Film


2004

Madame

Film - Drama


1993

Dov'eri quella notte

Film


1991

Zlomyslnost 2000

Film


1987

Ve slabé chvilce

Film - Drama, Romantický


1985

Fotografando Patrizia

Film - Drama


1983

Sturmtruppen II

Film

Vai alla grande

Film


1981

Casta e pura

Film - Komedie


1979

Ernesto

Film - Drama

Láska v první třídě

Film - Komedie

Liquirizia

Film - Komedie


1977

Úderné čety

Film - Komedie, Válečný

Nenè

Film - Drama


1976

Scandalo

Film - Drama


1973

Zlomyslnost

Film - Komedie, Fantasy

Lehký hřích

Film - Komedie


1972

Beati i ricchi

Film - Komedie


1971

Un'anguilla da 300 milioni

Film - Komedie


1970

Uccidete il vitello grasso e arrostitelo

Film - Thriller, Drama


1969

Maminčino srdce

Film - Drama


1968

Díky, tetičko

Film - Drama

Životopis

Italský scénárista a režisér Salvatore Samperi se narodil 26. července 1944. Salvatore se narodil do bohaté rodiny v Padově. Nějaký čas studoval na univerzitě v Padově, ale odešel z ní. Účastnil se studentského hnutí (Movimento Studentesco) v roce 1968. Studentské hnutí, označuje činnost školních a univerzitních studentů v Itálii. Působí již od počátku šedesátých let až po současnost a inklinuje k demokratizaci školních zařízení. Salvatore našel způsob jak odmítnout hodnoty tohoto světa a jako způsob boje proti buržoasnímu způsobu života zvolil kino. Bernardo Bertolucci natočil o problematickém roce a studentských nepokojích v roce 1968 snímek PARTNER, zde se Salvatore objevil jako jeden ze studentů a k filmu přispěl Salvatore i finančně.

Sám Salvatore začíná svou režisérskou kariéru ve stejném roce filmem GRAZIE ZIA. Jedná se o satirický, či spíše ponurý příběh, proti demokratické společnosti a vztahu synovce a tety, z které čiší sex každým pohledem a gestem. Roli tety Ley ztvárnila Lisa Gastoni. Salvatore se vrátil k tomuto tématu ještě roku 1973, kdy roli svůdné hospodyně ve filmu MALIZIA (ZLOMYSLNOST) hraje Laura Antonelli. Tento film dějem se odehrávající v roce 1950 na slunné Sicílii, je asi nejslavnějším Samperiho filmem, který byl nejen finančně úspěšný, ale „vyslal“ i Lauru Antonelli mezi sexuální symboly filmu sedmdesátých let. O rok později znovu s Laurou Antonelii natočil film PECCATO VENIALE, ale tento snímek už nedosáhl takové popularity, možná pro více vulgarity a erotiky.

Politicky silný podtext měli Samperiho filmy CUORE DI MAMMA (SRDCE MATKY) 1969 a UCCIDETE IL VITELLO GRASSO E ARROSTITELO (1970). Tyto filmy však nebyly moc úspěšné. Sám Salvatore řekl k filmu SRDCE MATKY : „Nevím, proč točím filmy, prostě mně to jde samo od sebe. A tímhle filmem jsem nechtěl říct nic určitého. Líbí se mně, a to je všechno“.

Salvatore mění obsahy svých filmů a přichází se snímky o problémech mládeže (drogy, únos…) ve filmu UN´ANGULIA DA TRECENTO MILIONI (1971). Film z roku 1972 BEATI I RICCHI ve kterém hrají Paolo Villaggio a Lino Toffolo je komedií o dvou kufrech, se dvěma miliardami liber a příběhu Geremia a Augusta.

V roce 1977 natočil Salvatore drama NENE, které je asi nejslavnějším snímkem Leonory Fani. Filmem oceňovaným i kritizovaným je komedie LIQUIRIZIA (1981) s výborným hereckým obsazením. Nejvíce úspěchů měl Salvatore s filmem laděným do erotiky a určitě mezi něj patří i film FOTOGRAFANDO PATRIZIA z roku 1984 s Monicou Guerritore v hlavní roli Patrizie Viani. Snímek podobný MALIZII či PACCATO VENIALE, se tentokrát zaobírá láskou sestry a bratra a jedním z tabu témat, incestem. V roce 1991 přišel comeback filmu MALIZIA, pod názvem MALIZIA 2000 opět s Laurou Antonelli. Film, ale kýžený úspěch nepřinesl a byl to Salvatoreho poslední film. Pak už natáčel pouze pro televizi a to také po delší odmlce.

V roce 2004 to byl film MADAME a v roce 2008 IL SANGUE E LA ROSA. Se světem se rozloučil televizním seriálem L'ONORE E IL RISPETTO jehož první část se vysílala roku 2006, druhá až v roce 2009, již po Salvatoreho smrti. Režisérsky dílo zakončil Luigi Parisi, který také pro rok 2012 připravil třetí pokračování.

Salvatore Samperi byl dvakrát nominován na Zlatého Medvěda na Berlínském filmovém festivalu, a to v roce 1973 za film MALIZIA a v roce 1979 za film ERNESTO. Salvatore Samperi zemřel v Římě 4. března 2009 v nedožitých 65 letech.

Petr "Hennes" Hennebichler

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.