Haing S. Ngor

Haing S. Ngor

Osobnostcsfd.cz

Herec, Vypraveč

22. března, 1940, Samrong Young, Kambodža, Francouzská Indočína

25. února, 1996, Los Angeles, California, USA

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1996

Hit Me

Film - Thriller, Drama


1994

Ztracený syn

Film - Dobrodružný, Romantický, Akční

Ztracený syn 2

Film - Drama, Akční

Ztracený syn 3

Film

Ztracený syn 4

Film - Drama, Akční

Brána draka

Film - Dobrodružný, Fantasy


1993

Nebe a země

Film - Válečný, Životopisný, Drama, Akční

Můj život

Film - Drama

Válečná kořist

Film - Thriller, Akční


1991

Ctižádost

Film - Thriller, Drama


1990

Vietnam Texas

Film - Dobrodružný, Akční

Poslední let

Film - Drama


1989

Železný trojúhelník

Film - Válečný

Vietnam War Story: The Last Days

Film - Válečný


1987

Poslední kondor

Film - Válečný, Akční

Láska a válka

Film - Drama

Nadie escuchaba

Film - Dokumentární


1986

Ba er san pao zhan

Film - Válečný, Drama


1984

Vražedná pole

Film - Válečný, Drama, Historický

Miami Vice

Seriál - Krimi, Drama, Akční

Cesta do nebe

Seriál - Rodinný, Drama, Fantasy


Host

1987

The 59th Annual Academy Awards

Seriál - Publicistický


1985

The 57th Annual Academy Awards

Seriál - Publicistický


Vypraveč

1992

Earth and the American Dream

Film - Dokumentární


Archivní záběry

2015

The Killing Fields of Dr. Haing S. Ngor

Film - Dokumentární

Životopis

Narodil se 22. března 1940 v Kambodži čínskému otci a khmerské matce. V roce 1975, právě tehdy, když se k moci dostali Rudí Khmerové a v zemi vznikl jeden z nejšílenějších diktátorských režimů v historii, byl toho času praktikantem v phnompenhské nemocnici jako chirurg a gynekolog. Podobně jako další dva miliony kambodžského obyvatelstva museli i Haing S. Ngor se svou ženou My-Huoy opustit městský způsob života a společně se odstěhovat na vesnici, do tzv. „vražedných polí“. Aby přežil, musel skrývat své lékařské dovednosti a přestal nosit brýle. Ačkoliv byl praktikujícím gynekologem, nemohl své těhotné ženě provést císařský řez, následkem čehož zemřela.

Po invazi vietnamských vojsk v roce 1979 uprchl za hranice do Thajska, kde vypomáhal jako lékař v uprchlickém táboře. O rok později, spolu se svou neteří, emigroval do Spojených Států, kde si dokončil své lékařské vzdělání. Nikdy se však znovu neoženil.

V roce 1984 ztvárnil jako neherec roli kambodžského průvodce a tlumočníka Dita Prana v Joffého filmu VRAŽEDNÁ POLE. Film zobrazuje krutosti polpotovského režimu páchané na kambodžském lidu z pohledu amerických novinářů, které kambodžský tlumočník Dit Pran doprovází. On sám je později donucen odejít do jednoho z koncentračních táborů, kde noční můry z neustálého nebezpečí smrti zažívá – a zažil je i sám Haing S. Ngo v reálném životě. Za svůj brilantní herecký výkon byl oceněn (mimojiné) Zlatým glóbem a Oscarem za vedlejší mužskou roli. Po Haroldu Russellovi (Oscar – 1947) se tak stal teprve druhým nehercem, který sošku Oscara v herecké kategorii získal.

V roce 1987 si zahrál v hongkongském akčním filmu POSLEDNÍ KONDOR, který se odehrává v poválečném Vietnamu. Do Vietnamu se vrátil o pár let později s filmem Olivera Stonea NEBE A ZEMĚ (1993), kde si zahrál po boku Tommyho Lee Jonese. Poté ztvárnil různé role v několika dalších televizních filmech.

Haing S. Ngor nebyl jenom lékař a herec. Velice mu záleželo na zemi svého původu. V roce 1988 vydal vzpomínkovou knihu A Cambodian Odyssey, mapující osudy Kambodžanů během občanské války. V roce 1990 vznikla Nadace (po něm pojmenovaná) na pomoc kambodžskému lidu, díky níž bylo v zemi postaveno několik škol a obnoveny části válkou poničené infrastruktury.

Dne 26. února 1996 byl Haing S. Ngor před svým domem v čínské čtvrti LA zastřelen. Z loupežného přepadení a vraždy byli obviněni tři Číňané. Nikdy se neprokázalo, zdali se jednalo o politicky motivovanou vraždu, která by byla připravena přeživšími Rudými Khmery. Pro zajímavost, vrahové byli odsouzeni právě v den smrti kambodžského vůdce Pol Pota (16. 4. 1998).

Kuba "Cubinho" z Kuby

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.