Solveig Dommartin

Solveig Dommartin

Osobnostcsfd.cz

Herečka, Režisérka, Střihačka

16. května, 1961, Paříž, Île de France, Francie

11. ledna, 2007, Paříž, Île de France, Francie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1996

Commandant Nerval

Seriál - Dobrodružný, Thriller


1994

Nechce se mi spát

Film - Thriller, Drama


1993

Tak daleko, tak blízko!

Film - Mysteriózní, Drama, Romantický, Fantasy


1991

Až na konec světa

Film - Road movie, Sci-Fi, Thriller, Drama


1990

S'en fout la mort

Film - Drama

Je t'ai dans la peau

Film


1989

Navarro

Seriál - Krimi

The Prisoner of St. Petersburg

Film - Drama


1987

Nebe nad Berlínem

Film - Poetický, Drama, Romantický, Fantasy


1983

Lettre de la Sierra Morena

Film - Krátkometrážní


Režisérka

1998

Il suffirait d'un pont

Film - Komedie, Krátkometrážní, Drama, Romantický


Střihačka

1985

Tokyo-GA

Film - Dokumentární

Životopis

Narodila se 16. května 1961 v Paříži. Všichni ji znají jako půvabnou artistku z cirkusu, do které se zamiloval anděl Damiel z Nebe nad Berlínem. Zakoukal se do ní i Wim Wenders, režisér filmu, který ji vytáhl k mezinárodním projektům Francie a Německa na přelomu 80. a 90. let. Solveig Dommartin se ale nepoštěstilo rozvinout uměleckou kariéru do dalších let; v závěru století učinkovala v žánrových seriálech, hrou osudu však opustila svět lidí po srdečním infarktu v roce 2007 - 20 let po zásadní roli, 10 od poslední vůbec. Stala se andělem?

Záznamy uvádějí, že jako herečka začínala ve dvou divadelních souborech a v roce 1983 v malé roli ve francouzském filmu Lettre de la Sierra Morena. A objevil ji až Wenders. Kdo film (NEBE NAD BERLÍNEM, 1987) viděl, zatleská andělské umělkyni, neboť herečka se všechna akrobatická vystoupení sama naučila, jen kvůli filmu. V rozhovoru z roku 1995 mluví také o improvizované podobě monologů, které ve filmu pronáší, texty vznikaly skutečně "na place" a současně s natáčením - tak čistě a příznačně pro tento specifický intuitivní snímek, za který režisér dostal Cenu za režii na festivalu v Cannes.

Wendersova režijní asistentka, pozdější autorská osobnost Claire Denis ji obsadila do hlavní role svého druhého filmu S'en fout la mort (KAŠLAT NA SMRT, 1990), poté v roce 1994 se objevila i ve snímku J'ai pas sommeil (NECHCE SE MI SPÁT) téže režisérky. Než se tak stalo, Solveig Dommartin hrála v konci 80. let ještě ve dvou méně známých filmech.

Ve spolupráci s Wendersem pokračovala a tvůrčí schopnosti projevila při dlouholeté příprave na koprodukčním filmu AŽ NA KONEC SVĚTA (Bis ans Ende der Welt), který konečnou podobu dostal v roce 1991. Projekt, který je kombinací typické Wendersovi road-movie (tentokrát napříč všemi kontinenty) i sci-fi a love-story a Solveig Dommartin si zde zahrála hlavní roli po boku Williama Hurta, Sama Neilla nebo Rüdigera Voglera byl natočen podle filmového příběhu, který Wenders a Solveig Dommartin vytvořili na cestách (po všech kontinentech); námět pochází od Michaela Almereydy a Petera Careye.

Jako Marion, postava z andělského Nebe nad Berlínem, se Solveig Dommartin objevila na plátně ještě jednou - a bylo to vzájemné rozloučení s režisérem Wendersem. Film TAK DALEKO, TAK BLÍZKO! (In weiter Ferne, so nach!, 1993) byl pokračováním příběhu ze znovu sjednoceného hlavního města Německa. Nicméně poslední filmovou prací Solveig Dommartin byl vlastní režijní počin - krátkometrážní IL SUFFIRAIT D'UN PONT (1998).

- "asLoeReed" Matěj Nytra

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.