Kara Hui

Obrazok
    

Celkové hodnotenie

nan/10 (0 hlasů)

Herec,   

Narodený: 3.2.1960

Miesto Narodenia: Guangdong, Čína,

Herecká Filmografie:

  1. Warrior's Gate (2016)  
  2. Mrs K (2016)
  3. Polnoc druhého dňa (2014)  
  4. Xin Hong He Gu (2013)
  5. Kong cheng ji (2013)
  6. Wu ye huo che (2013)
  7. Guang hui sui yue (2013)
  8. Xiu Hua Xie (2012)
  9. Diva (2012)
  10. Wu xia (2011)  
  11. Laughing Gor 2 (2011)
  12. Choy Lee Fut Kung Fu (2011)
  13. Sien nui yau wan (2011)    
  14. Gong Fu Yong Chun (2010)  
  15. Sham moh (2009)
  16. Ngor dik dzui oi (2008)
  17. Long nga (2008)
  18. Shen jing xia lu (2005)
  19. Čínska legenda (2005)
  20. Gong wu (2004)
 

...více

Životopis

Významná představitelka ženských hrdinek kung fu filmů 70. a 80. let, která se sice neproslavila jako třeba Michelle Yeoh nebo Zhang Zyii, ale přesto si myslím, že zůstává nekorunovanou královnou kopacích filmů. Její spolupráce s klanem Lau byla více, než plodná a dala herečce možnost vyniknout v netypických a velice zajímavých rolích. Kara si zahrála ve většině stěžejních filmů, režírovaných Lau Kar Leungem a i její pozdější kariéra obsahuje rozhodně víc skvělých počinů, než jen nafocení snímků do Playboye.

Kara Hui Ying Hung (nebo také Kara Hui Ying-Hung, Wai Ying Hung, Hui4 Ying1 Gong1) se narodila v roce 1960 v Hong Kongu a jejím snem byla Pekingská opera. Ovšem tento plán jí nevyšel a tehdy ještě tanečnice Kara předváděla svá vystoupení na ulici. Tam ji objevila dobrá filmová víla a přivedla k tehdy už legendárnímu režisérovi a choreografovi kung fu filmů Lau Kar Leungovi, který byl vůdčím duchem kasovních trháků studia Shaw Brothers. Lau Kar Leung chtěl vytvořit nový typ ženy, která jen nečinně nečeká, až jí hlavní hrdina chrabře ochrání, ale sama jedná. Vedení studia nebylo z jeho myšlenky zrovna odvázané, ale když si Lau chtěl něco prosadit, obvykle nenašel nikoho, kdo by mu vydržel dlouho stát v cestě. A Kara Hui se pro účely jeho filmů dokonale hodila. Byla oduševnělá, krásná, nadaná a měla nesporné charisma. Lau zariskoval a v roce 1977 obsadil tehdy neznámou dívku hned do hlavní role filmu MY YOUNG AUNTIE. Trefil dokonale. Kara Hui se své role zhostila na jedničku a sehrála vynikající part, ve kterém sekundovala samotnému Lauovi. Díky tomuto filmu získala svou přezdívku „Auntie“, která jí zůstala po celou kariéru. A navíc se prakticky přes noc proslavila. Lau získal hvězdu do týmu.

Kara Hui byla odlišná a díky tomu mohla dominovat celému jednomu období HK kinematografie. Nemohu si pomoct, ale její zjev zaslouží plné srovnání s jejími mužskými protějšky a to i v pohybovém smyslu. Byla natolik dobrá, že jí člověk uvěřil, že kung fu ovládá mistrně. Když sleduji dnešní asijské herečky, nemohu se ubránit dojmu, že nemají její kvality, ale doba je jiná, preferuje určitý typ a ne výraznou osobnost, která má mnohem větší potíže se prosadit. Kara Hui ve všech filmech předvedla skvělé výkony. Ať už to byla role oddané sestry hlavního hrdiny v MAD MONKEY KUNG FU, kde obětovala v souboji svůj život nebo v CLAN OF THE WHITE LOTUS, kde učila Gordona Liu ženský styl boje. V LADY IS THE BOSS se nezalekla odvážných choreografií a celému filmu vévodila s omračující sebejistotou, ať už učila lehké holky kung fu nebo bojovala s padouchy na kolech.

V devadesátých letech se Kara Hui osamostatnila. Její éra byla u konce stejně, jako vrcholná éra celého klanu Lau. Byl zájem o jiné typy filmů a do popředí se protlačily jiné osobnosti. Kara Hui našla útočiště v televizi a její hvězda maličko pohasla. Výrazněji vynikla ve výborném filmu INFERNAL AFFAIRS II., ale jako pravá dáma ustoupila jiným, mladším nadějím hongkongské kinematografie.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.