Persis Khambatta

Persis Khambatta

Osobnostcsfd.cz

Herečka

2. října, 1950, Bombaj, Maharaštra, Indie

18. srpna, 1998, Bombaj, Maháráštra, Indie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1998

Not a Nice Man to Know

Seriál


1993

Superman

Seriál - Dobrodružný, Komedie, Sci-Fi, Romantický


1988

Smrtící diamant

Film - Thriller, Drama


1987

Vlčice zpustlé země

Film - Sci-Fi, Akční


1986

Shingora

Film


1985

MacGyver

Seriál - Dobrodružný, Krimi, Drama, Akční

Moje krásná prádelnička

Film - Komedie, Drama, Romantický

First Strike

Film - Drama


1984

Hunter

Seriál - Krimi, Thriller, Drama, Akční

Mike Hammer

Seriál - Krimi, Mysteriózní, Thriller, Akční


1983

I predatori dell'anno omega

Film - Sci-Fi, Akční

Casablanca

Seriál - Drama


1982

Megaforce

Film - Sci-Fi, Akční


1981

Noční dravci

Film - Krimi, Thriller, Akční


1979

Star Trek: Film

Film - Dobrodružný, Sci-Fi


1977

Man with the Power, The

Film - Sci-Fi


1975

Spiknutí

Film - Thriller

Nevhodné chování

Film - Krimi, Drama


1969

Kamasutra - Vollendung der Liebe

Film - Drama


1968

Bombai Raat Ke Bahon Mein

Film - Krimi, Drama, Romantický


Hostka

1980

The 37th Annual Golden Globe Awards

Seriál - Publicistický

The 52nd Annual Academy Awards

Seriál - Publicistický

Životopis

Krásná Persis Khambatta byla indická modelka a herečka, která se narodila 2. října roku 1950 v Bombaji v indickém státě Maharashtra.

Ve svých 13 letech začala s modelingem a v 15 letech, roku 1965, se stala Miss Indie. Částečně kvůli svému "západnímu" vzhledu ale nedosáhla v indickém Bollywoodu slávy a popularity, proto začátkem 70. let odešla do USA do Hollywoodu, kde stala známou herečkou. Její nejslavnější rolí je Ilia, mimozemšťanka z planety Delta v kultovním filmu STAR TREK: THE MOTION PICTURE. Pro tuto roli krásné navigátorky se Khambatta skvěle hodila a kvůli této roli se také nechala ostříhat, neboť scénář vyžadoval, aby Ilia měla holou hlavu. Režisér Robert Wise později poznamenal, že stříhání vlasů Persis velmi vzalo, ale brzy to vzala jako naprostá profesionálka, což dokazuje tato skvěle zahraná role.

STAR TREK: THE MOTION PICTURE se stal jejím "prokletím", protože se již nikdy nedokázala vymanit z této role, nicméně za zmínku stojí její další snímky- akční sci-fi MEGAFORCE (1982, režie Hal Needham), WARRIORS OF THE LOST WORLD (1985) nebo NIGHTHAWKES (1981). Roku 1985 se vrátila do Indie znovu to zkusit v Bollywoodu, ale její film SHINGORA nebyl příliš úspěšný. Khambatta se tedy znovu vrátila do Hollywoodu a v malých rolích se objevila v několika seriálech. Za zmínku stojí MACGYVER nebo v roli indické velvyslankyně v jednom dílu populárního seriálu SUPERMAN v hlavní roli s Deanem Cainem.

Co se týče jejího osobního života, prožila si krátké vztahy s herci Sylvesterem Stallonem, Rutgerem Hauerem, Kabired Bedi (Sandokan) či se senátorem Tedem Kennedym. Za svého života byla Persis zastánkyní indické političky Indíry Gándíové, což se jí možná stalo osudným. Roku 1998 byla převezena do nemocnice v Bombaji, kvůli bolestem na hrudi. V nemocnici zemřela na infarkt. Její pohřeb se konal 19. srpna 1998. Zemřela ve věku pouhých 49 let.

Zemřela údajně přirozeně. Tato zpráva se ale nelíbila jejímu bývalému přiteli Edwardu Lozzimu, který si najal soukromého detektiva v Bombaji, aby příčiny smrti prošetřil. Místo toho se však dozvěděl, že její tělo bylo již spáleno a lékařské spisy se někam ztratily. Úředníci pak odmítli poskytnout jakékoliv informace. Na základě těchto údajů vydal Lozzi svou vlastní zprávu, kde uvěřejnil, že se Persis mohla stát nepohodlnou pro některé politické skupiny v Indii a to právě proto, že hlasitě podporovala Gándíovou před i po její smrti. Pravdu se již zřejmě nikdy nedozvíme. Roku 1998 ale svět přišel o zajímavou a krásnou herečku, která bohužel nikdy nepřekonala jednu slavnou roli.

FujDabing!

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.