Ralph Habib

Ralph Habib

Osobnostcsfd.cz

Režisér, Scenárista

29. června, 1912, Paříž, Île de France, Francie

27. června, 1969, Paříž, Île de France, Francie

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Režisér

1970

Un taxi dans les nuages

Seriál - Dobrodružný


1967

Pension Clausewitz

Film - Komedie


1966

Solitaire passe à l'attaque, Le

Film - Dobrodružný


1960

Au voleur!

Film


1959

Geheimaktion schwarze Kapelle

Film - Thriller


1958

Stowaway, The

Film - Dobrodružný, Drama


1957

Escapade

Film - Dobrodružný


1956

Zákon ulic

Film - Drama

Club de femmes

Film


1955

Les Hommes en Blanc

Film - Drama


1954

Tajemství ložnic

Film - Komedie

La Rage au corps

Film - Drama

Pařížské předměstí

Film - Drama


1953

Les compagnes de la nuit

Film - Drama


1952

Forêt de l'adieu, La

Film


1951

Rue des Saussaies

Film


Scenárista

1958

Stowaway, The

Film - Dobrodružný, Drama


1956

Zákon ulic

Film - Drama

Životopis

Francouzský režisér Ralph Habib patří dnes již k zapomenutým tvůrcům spíše průměrné poválečné produkce francouzské kinematografie, v padesátých letech 20. století ale natočil několik úspěšných filmů. Narodil se v Paříži, ale po otci měl libanonský původ. Po studiích začal v roce 1933 pracovat pro filmovou společnost Pathé, kde vystřídal různé profese, po válce se na několika filmech podílel jako střihač, produkční i asistent režie.

Po bezmála dvaceti letech zkušeností u filmu se až ve čtyřiceti letech pustil do vlastní režie. Jeho debutem byla kriminálka o barové zpěvačce toužící pomstít smrt svého bratra VRBOVÁ ALEJ (Rue des saussaies, 1951) s Anne Vernon v hlavní roli. Dramatického žánru se držel i u svých dalších filmů s Françoise Arnoul v hlavní roli. První z nich byl LES LOUČENÍ (La foret de l'adieu, 1952), který ovšem diváky nijak nezaujal. Teprve další titul TĚLESNÁ VÁŠEŇ (La rage au corps, 1953), v němž s Françoise Arnoul hrál tehdy populární Philippe Lemaire, zabodoval a v kinech jej vidělo bezmála dva a půl miliónu diváků. Opět s Françoise Arnoul pak natočil další dramatický příběh dívky, která se po návratu z nápravného zařízení dostane do spárů pasáka (DRUŽKY NOCI - Les compagnes de la nuit, 1953).

Hodnotný přepis literární předlohy Anatola France vytvořil s filmem PAŘÍŽSKÉ PŘEDMĚSTÍ (Crainquebille, 1954), který však překvapivě u diváků propadl. V témže roce se jako jeden z režisérů podílel na vzniku povídkového filmu TAJEMSTVÍ LOŽNIC (Secrets d'alcove, 1954). Výrazný komerční úspěch zaznamenal s dalším samostatným filmem, tentokrát z lékařského prostředí, MUŽI V BÍLÉM (Les hommes en blanc, 1955) s Jeanne Moreau a Raymondem Pellegrinem v hlavních rolích. Opět s tématikou těžkého zařazení příslušníka mladé generace do normálního života přišel ve filmu ZÁKON ULIC (La loi des rues, 1956), jen výjimečně se pokusil i komediální žánr (ŽENSKÝ KLUB - Club de femmes, 1956).

V následujících letech se Ralph Habib soustředil na tvorbu dramatických příběhů s nádechem dobrodružství, které vznikaly v produkci několika zemí a s mezinárodním hereckým obsazením; tuto linii Habibovy produkce zastupují filmy jako ČERNÝ PASAŽÉR (The Stowaway, 1958) nebo ČERNÁ KAPLE (Geheimaktion Schwarzekapelle, 1959). Zájem o jeho filmy ale postupně klesal a jeho poslední prací byl špionážní film PENZION CLAUSEWITZ (1967) natočený v německé produkci. V televizi pak ještě pracoval na seriálu TAXI DO NEBE (Un taxi dans les nuages, 1969).

Ralph Habib zemřel v Paříži 27. června 1969 ve věku 56 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.