František Kudláček

Osobnostcsfd.cz

Herec

Filmografie

Herec

1922

Adam a Eva

Film - Komedie

Prodaná nevěsta

Film - Hudební, Komedie

Děvče z Podskalí

Film - Drama

Tajemný pražský doktor

Film - Drama

Tulákovo srdce

Film - Drama

Jejich svatební noc

Film - Komedie

Poslední polibek

Film - Drama


1921

Cikáni

Film - Drama

Roztržené foto

Film - Komedie, Krátkometrážní

Kříž u potoka

Film - Drama

Cesty k výšinám

Film - Drama

Děti osudu

Film - Drama, Romantický

Nad propastí

Film - Drama

Stíny

Film - Drama


1920

Zlatá žena

Film - Drama

Magdalena

Film - Drama, Romantický

Tam na horách

Film - Drama, Romantický

Životopis

Dnes zcela zapomenutý herec, František Kudláček, který se narodil v Praze na Smíchově dne 29. října 1857, skoro celý život prožil u kočovných divadelních společností. Jeho otec se jmenoval Antonín a maminka Marie roz Sluková.

O jeho divadelní kariéře se nám moc informací nedochovalo, začínal u kočovné společnosti V. K. Jelínka, pak okolo roku 1892 u div. společnosti F. Trnky, kde se spřátelil s hercem Bohdanem Lachmanem (1866-1942), a na štaci v Prostějově se v roce 1894 oženil s Magdalénou Mrázkovou (1876- 19??), se kterou měl jedinou dceru Annu (1896).

Působil též v divadle v Ostravě a i Praze. Jeho filmová kariéra je pozoruhodná, první film natočil v roce 1920, film se jmenoval Magdaléna a František Kudláček v něm hrál šafáře. Celkem natočil 17 filmů, tři filmy v roce 1920, sedm filmů v roce 1921  a opět sedm filmů v roce 1922 (rok jeho smrti).

Od různých epizodek hrál i role vedlejší, např. Cesty k výšinám (1921), kde hrál bohatého loďaře Reymonda, sedláka Krušinu v Prodané nevěstě (1922), největší rolí jeho krátké filmové kariéry, byla role neprávem z vraždy obviněného pytláka Hrona, ve filmu Stíny (1921), některé filmy měly premiéru, až po jeho náhle smrti.

Herec František Kudláček zemřel uprostřed horečnaté filmové práce, ve věku nedožitých 65 let, dne 4. srpna, ve svém bytě v Praze na Žižkově.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.