Karel Fiala

Karel Fiala

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1954

Jak se u nás kdysi filmovalo

Film - Dokumentární


1929

Chudá holka

Film - Drama

Plukovník Švec

Film - Válečný, Drama

Neviňátka

Film - Komedie


1928

Páter Vojtěch

Film - Romantický


1927

Krásná vyzvědačka

Film - Krimi, Drama

Kašpárek a Budulínek

Film - Pohádka

Pražské děti

Film - Drama, Romantický

Dům ztraceného štěstí

Film - Drama

Ve spárech upíra

Film - Drama


1926

Válečné tajnosti pražské

Film - Válečný, Drama

Prach a broky

Film - Komedie

Radio amatéři

Film - Komedie


1925

Josef Kajetán Tyl

Film - Životopisný, Drama

Okovy

Film - Drama


1924

Bílý ráj

Film - Drama

Děvče z hor

Film - Drama

Jindra, hraběnka Ostrovínová

Film - Drama, Romantický


1923

Záhadný případ Galginův

Film - Dobrodružný

Buď připraven!

Film - Drama

Únos bankéře Fuxe

Film - Komedie, Krimi

Zázračný lékař

Film - Drama


1922

O velkou cenu

Film - Drama, Romantický

Drvoštěp

Film - Komedie

Venoušek a Stázička

Film - Komedie

Koryatovič

Film - Drama

Románek zapadlé uličky

Film - Komedie, Loutkový, Drama

Likérová princeznička

Film - Komedie

Tajemný pražský doktor

Film - Drama

Láska slečny Věry

Film - Komedie

Tulákovo srdce

Film - Drama

Poslední polibek

Film - Drama


1921

Jánošík

Film - Dobrodružný, Poetický, Drama, Historický

Cikáni

Film - Drama

Otrávené světlo

Film - Krimi, Drama

Děti osudu

Film - Drama, Romantický

Děvčata, vdávejte se!

Film - Komedie

Moderní Magdalena

Film - Drama


1920

Zlatá žena

Film - Drama

Plameny života

Film - Drama

Životopis

Karel Fiala se narodil 22. ledna 1871 v Mníšku pod Brdy do umělecké rodiny. Nejdříve se vyučil papírníkem a nastoupil na úřednickou dráhu. Nakonec se Fiala stal ředitelem nemocenské pojišťovny. Vedle úředničiny se věnoval také ochotničení a později hrál v kamenném Švandově divadle, kterému nějaký čas také řediteloval.

Z prvního manželství s Antonií Fialovou (1874 – 1898) měl syna Františka Fialu (1891 – 1947), který je znám pod pseudonymem Ferenc Futurista a byl oblíbený pražský komik. Fiala však brzy ovdověl a oženil se podruhé. Z druhého manželství se mu narodil syn Emanuel (Eman) Fiala (1899 – 1970), z něhož se stal oblíbený herec, skladatel a dirigent.

Rovněž Fialovi synovci tíhly k uměleckému životu: Ferdinand Fiala (1888 – 1953) byl architekt, herec, malíř a grafik a Jiří Julius Fiala (1892 – 1974) se prosadil jako herec, dirigent a hudební skladatel. I Fialova vnučka Anna Ferencová (*1927), dcera herce Ference Futuristy, se stala divadelní a filmovou herečkou (s filmem spolupracovala ještě v roce 2002, na Olmerově propadákové komedii s hercem Jiřím Krampolem WATERLOO PO ČESKU).

K filmové práci ho přivedli synové a Fiala za devítiletého působení u filmu vytvořil neuvěřitelných čtyřicet filmových rolí. V kinematografii se poprvé objevil v roce 1920 v postavách žurnalisty v Binovcově dramatu s „faustovským“ populárním motivem PLAMENY ŽIVOTA a starého otce inženýra Jiřího Orlíka (Vladimír Slavínský) v melodramatu ZLATÁ ŽENA Vladimíra Slavínského, kde se objevuje zavedený motiv otce (Antonín Vaverka), který vyžene svého syna (Sláva Grossmann) kvůli lásce k chudému děvčeti. Ve filmu Slavínský předvádí známá akrobatická čísla (například na křídle letadla kroužícího nad Prahou).

V dalších letech hrál každoročně v několika snímcích podřadných, i umělecky vysoce hodnocených, snímcích. Díky své menší, dobrosrdečné postavě, výrazným zubům, vysokému čelu, bystrýma očima a prošedivělým vlasům vytvářel různé bodré tatíky, profesory, úředníka a rozličné pány z lepší společnosti městského i venkovského typu.

Hrál starostlivé otce (MODERNÍ MAGDALENA, KORYATOVIČ, NEVIŇÁTKA), inteligentní lékaře a profesory (POSLEDNÍ POLIBEK, MRTVÍ ŽIJÍ, DRVOŠTĚP, JOSEF KAJETÁN TYL, RADIOAMATÉŘI), vznešené šlechtice (TULÁKOVO SRDCE, VE SPÁRECH UPÍRA), svědomité a pilné úředníky (CIKÁNI, JINDRA, HRABĚNKA OSTROVÍNOVÁ) a dobrosrdečné dědečky (VENOUŠEK A STÁZIČKA, LÁSKA SLEČNY VĚRY).

Mimo jiné rovněž velmi vážené ředitele (O VELKOU CENU, BUĎ PŘIPRAVEN, BÍLÝ RÁJ, VÁLEČNÉ TAJNOSTI PRAŽSKÉ, PRAŽSKÉ DĚTI), nebojácné hrobníky (ZA OPONOU SMRTI), prosté venkovany (LIKÉROVÁ PRINCEZNIČKA, DĚVČE Z HOR, PRACH A BROKY), věrné faráře a mnichy (ZÁHADNÝ PŘÍPAD GALGINŮV, DŮM ZTRACENÉHO ŠTĚSTÍ, PÁTER VOJTĚCH), chytré starosty (PLUKOVNÍK ŠVEC) a několikrát i neidentifikované postavy (DĚVČATA, VDÁVEJTE SE!, DĚTI OSUDU, PROČ SE NESMĚJEŠ, OKOVY, KAŠPÁREK A BUDULÍNEK) a další.

Naposledy se na stříbrném plátně objevil jako mlynář Bořický ve Fričově melodramatu CHUDÁ HOLKA (1929), kde výraznou titulní úlohu nemanželského dítěte Marie Růžové, které Fialův mlynář Bořický láskyplně a pečlivě vychovává, ztvárnila Fričova manželka a jedna z prvních legendárních českých filmových hvězd Suzanne Marwille.

I když Fiala ještě žil dva roky ve zvukovém období, v žádném zvukovém snímku se již neexponoval. Zakladatel rozvětvené a oblíbené herecké generace Fialů Karel Fiala zemřel 27. července 1931 v Praze ve věku šedesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.