Hugo Kraus

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1932

Sňatková kancelář

Film - Komedie

Růžové kombiné

Film - Komedie


1921

Irčin románek I.

Film - Komedie

Irčin románek II.

Film - Komedie


1919

Boby nesmí kouřit

Film - Komedie

Titimekův náhrdelník

Film - Dobrodružný, Western, Drama


1918

Démon rodu hraběte z Halkenů

Film - Drama

Životopis

Hugo Kraus, operetní herec, divadelní režisér a divadelní ředitel se narodil poblíž Moravských Budějovic. Studoval nižší gymnázium a hospodářskou školu. Své první herecké zkušenosti získával u venkovských divadelních společností, Roku 1914 odešel do Prahy, kde pak do konce nacistické okupace vystřídal řadu operetních scén (smíchovská Aréna, Uranie, Vinohradská zpěvohra, Tylovo divadlo v Nuslích, Komická zpěvohra v Karlíně, Velká opereta).

Jeho činnost vyvrcholila ve Velké operetě, kdy zprvu působil jako komerční tajemník (od 1929) a následně se stal ředitelem (1934 - 1945). Zároveň zastával po celou dobu svého působení mladokomický obor v rozsáhlém repertoáru. Když se po válce na jaře 1947 ocitla ve vážných ekonomických potížích Komická zpěvohra v Karlíně, stal se Hugo Kraus krátce jejím ředitelem. Zavedl zde úsporný režim, zredukoval soubor a navzdory oficiálním požadavkům uváděl osvědčené operety v tradičním pojetí. Nedlouho po únoru 1948 byl sesazen, divadelní prostředí opustil a svůj herecký talent věnoval kinematografii.

Bohužel však v této oblasti herecky příliš aktivní nebyl. Vystoupil ve čtyřech němých filmech: DÉMON RODU HAKENŮ (1918), BOBY NESMÍ KOUŘIT (1919), TITIMEKŮV NÁHRDELNÍK (1919), IRČIN ROMÁNEK I. a II. (1921) a natočil dva snímky zvukové. V Innemannově komedii SŇATKOVÁ KANCELÁŘ (1932) se objevil jako ředitel hotelu, hlavní roli profesora Sedláčka hrál v Martenově frašce RŮŽOVÉ KOMBINÉ (1932). Když ukončil svou hereckou kariéru, pracoval jako vedoucí půjčovny krojů a masek Služby lidové tvořivosti v Praze. Zemřel v šedesáti sedmi letech.

ČSFD.cz

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.