Jiří Nedošinský

Jiří Nedošinský

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1923

Paličova dcera

Film - Drama


1921

Irčin románek I.

Film - Komedie

Děti osudu

Film - Drama, Romantický

Děvčata, vdávejte se!

Film - Komedie

Cesty k výšinám

Film - Drama

Irčin románek II.

Film - Komedie


1920

Zlatá žena

Film - Drama

Plameny života

Film - Drama


1918

Šestnáctiletá

Film - Komedie


1917

Pražští adamité

Film - Komedie

Životopis

Jiří Nedošinský se narodil 15. února 1880 v Litomyšli. Stal se bankovním úředníkem, ale se svoji novou a milovanou manželkou, herečkou Antonií Valečkovou – Nedošinskou (1885 – 1950), odešel k divadelním kočovným společnostem K. Faltyse, A. Sedláčka a R. Morávka (1909 – 1919). Načež s manželkou přešel do Prahy, kde se oba stali herci Švandova divadla (1919 – 1923). 5. 9. 1906 pohostinsky stanul na scéně pražského Národního divadla jako Emanuel Střela v inscenaci „Jedenácté přikázání“.

Nedošinský byl skvělým představitelem bodrých a vážených pánů i tatíků, kterým dodával záporné i kladné charaktery. Své postavy podtrhoval zejména svou fyziognomií a hmotnější postavou. Ve Švandově divadle kromě hraní rovněž režíroval (např. inscenace „Pandořina skřínka“, diky níž se Anny Ondráková dostala k filmu, když ji v inscenaci zahlédl režisér Karel Lamač).

Ve filmu Jiří Nedošinský debutoval již v roce 1917 v komedii PRAŽŠTÍ ADAMITÉ, kde hrál postavu vrchního plavčíka Maňase. Film se dostal do historie československé kinematografie svými prvními dvojnickými triky.

Načež ve filmu hrál dál nejrůznější postavy: statkáře Milotína Tomáše Krulicha v Paloušově snímku ŠESTNÁCTILETÁ (1918), divadelního ředitele v PLAMENECH ŽIVOTA (1920) Václava Binovce, profesora ČVUT ve Slavínského dramatu ZLATÁ ŽENA (1920), pana radu s cigárem v komediích IRČIN ROMÁNEK I. a II. (1921) Václava Binovce, pána v nedochované komedii Jana Justa – Rozvody DĚVČATA, VDÁVEJTE SE! (1921) či starostu v melodramatu DĚTI OSUDU (1921) Josefa Rovenského.

V roce 1921 stvořil také svoji největší titulní roli majitele dolů a železáren Gowella v dnes již bohužel nedochovaném dramatu CESTY K VÝŠINÁM (1921). Jeho posledním desátým snímkem se stalo Tylovo drama PALIČOVA DCERA (1923) They Červenkové, kde si se shodou okolností zahrál se svoji pravou manželkou Antonií. Film však měl premiéru (14. prosince 1923) až po hercově smrti. Zvukového období a filmové slávy své milované manželky se již Nedošinský nedožil.

Jiří Nedošinský zemřel předčasně 8. listopadu 1923 v Praze ve věku čtyřiceti tří let. Jeho věrná choť Antonie Nedošinská, která do smrti zůstala vdovou, zemřela až o celých dvacet sedm let později...

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.