Julius Czonský

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1921

Cikáni

Film - Drama


1918

Ošálená komtesa Zuzana

Film - Komedie

Životopis

Herec, ale hlavně úředník Julius Czonský, se narodil 21. února 1875 v jihočeském Milevsku u Písku. Narodil se jako Julius Josef Czonska do rodiny truhláře Jana Czonsky a jeho ženy Marie. O jeho začátcích a studiu nejsou žádné zprávy.

Jako s hercem se ním setkáváme poprvé okolo roku 1900, kdy hrál v různých divadlech. V Plzni, Brně, Lublani, v Praze v divadle Uranii, u Jana Pištěka. Po 1. sv. válce, již působil většinou v úřednickém povolání. Byl tajemník kabaretu Lucerna, byl ředitelem různých film. společností. Poslední léta svého života Chicagofilmu.

Jako filmový herec moc činný nebyl, natočil pouhé dva filmy. První film natočil v roce 1918, Ošálená komtesa Zuzana, kde hrál otce hlavní hrdinky. Druhým filmem byl film Cikáni z roku 1921, kde hrál hospodského, jeho dceru zde hrála Bronislava Livia. Žádný jiný film již nenatočil.

Z jeho osobního života je nám známo, že byl od roku 1911 ženat se Štěpánkou Zinfelovou (1888-19??), se kterou měl syna Ottu. Julius Czonský zemřel po kratší nemoci ve Vinohradské nemocnici dne 9. října 1930, ve věku pouhých 55 let.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.