Marie Fingerová

Marie Fingerová

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

7. února, 1888, Kamenice nad Lipou, Rakousko-Uhersko

Filmografie

Herec/čka

1969

Já, truchlivý Bůh

Film - Komedie, Drama


1930

Černý plamen

Film - Drama, Romantický


1929

Chudá holka

Film - Drama

Jinak otcové - jinak děti

Film - Drama, Romantický

Starý hřích

Film - Drama

Mamičko, mámo

Film - Drama, Romantický


1927

Krásná vyzvědačka

Film - Krimi, Drama


1926

Řina

Film - Drama

Válečné tajnosti pražské

Film - Válečný, Drama


1925

Jedenácté přikázání

Film - Komedie

Okovy

Film - Drama

Parnasie

Film - Drama, Romantický


1924

Děvče z hor

Film - Drama

Dvojí život

Film - Drama, Romantický

Jindra, hraběnka Ostrovínová

Film - Drama, Romantický

Nemodlenec

Film - Drama


1923

Záhadný případ Galginův

Film - Dobrodružný

Čarovné oči

Film - Drama

Životopis

Dnes neznáma herečka Marie Fingerová byla představitelkou větších rolí v němých filmech. Její otec Vladimír Cafourek (1860 - 1924) byl továrníkem a císařským radou v Písku. V roce 1911 se Marie vdala za Václava Fingera (1878 - 1951), který svého času působil jako předseda Měšťanské besedy v Praze, kde se občas objevil i v nějaké té herecké roli.

Byla vystudovaná profesorka hudby, ale jak se dostala k divadlu není známo. Hrála i ve třech inscenacích v Národním divadle v Praze v sezonách 1921/23, ale jen malé role. Když skončila v Národním divadle, tak se plně začala věnovat filmu. Během let 1923 až 1929 si zahrála v 16 filmech a jednalo se skoro vždy o důležité postavy filmu.

V prvním filmovacím roce 1923 jí diváci spatřili jako ženu krčmáře Kováče ve filmu Čarovné oči. Velkou roli Rosy Mathisové si zahrála ve filmu Záhadný případ Galginův. V dalším roce 1924 si zahrála Lidku Pakostovou, přísnou matku Beneše, ve filmu Dvojí život. Posledním filmem z roku 1924 je Jindra hraběnka Ostrovinová, kde jí připadla role matky titulní hrdinky filmu.

V roce 1925 natočila tři filmy. Ve filmu Okovy to byla bytná Horáčková, ve filmu Jedenácté přikázání se převtělila do postavy služky Františky, a ve filmu Parnasie si zahrála Angelu Mertenovou. V dalším roce si ve filmu Řina zahrála epizodku dámy z maloměsta, zato ve filmu Válečné tajnosti pražské si zahrála větší roli Klotyldy Rajské.

Rok 1927 jí nabídl jen dvě role, zemanku Luhovskou ve filmu Nemodlenec, a zápornou roli anarchistky Evy Karstenové si zahrála v Krásné vyzvědačce. Po roční přestávce jakoby jí chtěl film vynahradit rok 1928, kdy nefilmovala, a natočila v něm čtyři filmy. Chudá holka, kde si zahrála nevlídnou pěstounku. Ve filmu Starý hřích si zahrála mlynářku Horynovou a Emilovu matku si zahrála ve filmu Dítě periférie. Posledním němým filmem byl osvětový snímek Jinak otcové - jinak děti, kde si zahrála lásce nepřející matku mladé Mařenky.

V roce 1929 byl sice jako němý film natáčen Černý plamen, kde sehrála moudrou hospodyni Martu, ale film byl dokončen až v roce 1930 a byl dodatečně ozvučen, a tak měli diváci jedinkrát možnost slyšet i její hlas.

Po této roli si na další filmování musela počkat neuvěřitelných 39 let, v roce 1969 jí režisér Antonín Kachlík obsadil do němé epizodky, jedné z milenek Adolfa (Miloš Kopecký), frau Polak. V té době jí bylo již 81 let.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.