Bonda Szynglarski

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1934

Polská krev

Film - Hudební, Komedie

Žena, která ví, co chce

Film - Komedie


1931

On a jeho sestra

Film - Hudební, Komedie


1930

Fidlovačka

Film - Hudební, Komedie, Muzikál

Dáma z baru

Film - Krátkometrážní, Drama


1929

Chudá holka

Film - Drama

Hanba

Film - Drama


1926

Loupežníci na Chlumu

Film - Komedie, Drama

Neříkej hochu, že máš mne rád

Film - Hudební, Krátkometrážní


1925

Josef Kajetán Tyl

Film - Životopisný, Drama

Vdavky Nanynky Kulichovy

Film - Komedie


1924

Hříchy v manželství

Film - Povídkový


1922

Dobrodružství ve sněhu

Film - Komedie


1921

Děvče ze Stříbrné Hranice

Film - Dobrodružný


1920

Historie obrazu

Film - Drama, Romantický


1919

Dáma s malou nožkou

Film - Komedie

Životopis

Tanečník, choreograf, baletní mistr – tím vším byl Bonda Szynglarski, který se narodil v Praze jako Bronislav,  ale jak naznačuje jeho příjmení, jeho předci pocházeli původně z Polska. Jeho otec Josef Szynglarski (*1875) byl úředník v pražském pivovaru. Matka Marie roz. Kasková (*1877) byla učitelka tance, její otec Konstantin Kaska byl baletní mistr.

Není tedy nic zvláštního, když i Bronislav si zvolil jako svou profesi taneční umění. Bohužel dnes nejsou dostupné informace, kde všude za svůj život tančil. Je známo, že po vzoru své matky i on vyučoval tanec, měl svůj  vlastní baletní soubor. Na konci 50. let 20. století zakotvil v Moravskoslezském Národním divadle v Ostravě, kde odehrál epizodní role.

Do českého filmu vstoupil v roce 1919, kdy mu bylo 17 let. Tím prvním filmem byla komedie Dáma s malou nožkou. Celkem natočil 12 němých filmů a občas dostal i větší hereckou příležitost. Z jeho větších rolí v tomto období stojí za zmínku film Děvče ze Stříbrné Hranice (1921), kde hrál starého mládence Prasklého, dále Marwille detektivem (1922), kde hrál Bondu, bratránka hlavní hrdinky filmu (Suzanne Marwille), a Vdavky Nanynky Kulichovy (1925), kde mu připadla role podnájemníka Saloupka.

Ve filmové ilustraci písně Karla Hašlera z roku 1926 Neříkej hochu, že máš mne rád hrál hlavní roli Pierota. Ve zvukovém filmu se již moc neuplatnil, vystoupil pouze v pěti filmech a u dvou se podílel na choreografii. Můžeme ho tak zahlédnout jako tanečního mistra ve filmu Fidlovačka (1930) a Žena, která ví, co chce (1934), tanečníka na jevišti ve filmu s Vlastou Burianem, On a jeho sestra (1931),

Úplně naposled si zahrál epizodku jednoho z přátel hraběte Bolka Baranského v české a německé verzi filmu Polská krev (1934). Z osobního života je známo, že se v roce 1937 v Praze oženil s Adou Křivánkovou (*1894), a její dceru Alici z prvního manželství přijal za svou.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.