Alois Katz-Bouny

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1923

Problematický gentleman

Film - Drama


1922

Komptoiristka

Film - Komedie

Dejte se omladit

Film - Komedie


1921

Roztržené foto

Film - Komedie, Krátkometrážní

Návrat mrtvého

Film - Drama

Zelený automobil

Film - Komedie


1920

Nikyho velebné dobrodružství

Film - Komedie

Životopis

Alois Katz-Bouny se narodil 17. března 1890 v Přišimasech u Prahy. Narodil se do židovské rodiny soukromníka Viléma Katze a jeho ženy Kamily. Měl ještě dvě starší sestry, bohužel o studiu a civilním povoláním Aloise Katze není nic známo.

Setkáváme se s ním až v roce 1920, jako s ryze filmovým hercem, kdy natočil svůj první film, který se jmenoval Nikyho velebné dobrodružství, kde hrál hosta v hospodě. Vzhledem k tomu, že byl menší silné postavy, dá se říct, že byl jakýmsi předchůdcem herce Františka Černého (1904-1963).

V následujícím roce 1921 natočil tři filmy, Zelený automobil, kde hrál epizodku tlusťocha, Roztržené foto, kde hrál opět tlusťocha, tentokrát v hotelu, Manželé paní Mileny, kde hrál válečného zbohatlíka, jeho ženu, zde hrála Betty Kysilková.

V roce 1922 natočil dva filmy. Dejte se omladit, kde hrál Heliodora Pařízka, který si koupí elixír mládí. Ve filmu Komptoiristka, sehrál tlusťocha na lyžích. V e svém posledním filmu, Problematický gentleman, si zahrál výraznou postavu podvodného burzovního spekulanta Kinga.

Žádnou jinou roli již bohužel nenatočil, 13. listopadu 1923, ve Všeobecné nemocnici, podlehl zákeřné nemoci ve věku pouhých 33 let. Zemřel, jako svobodný a bezdětný.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.