Jiří Gsöllhofer

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1944

Předtucha

Film - Drama


1924

Děvče z hor

Film - Drama

Dvojí život

Film - Drama, Romantický

Životopis

Jiří Gsöllhofer se narodil jako Václav Jiří, své druhé křestní jméno pak užíval v divadle a filmu. Jeho otec Theodor Gsöllhofer (*1867) byl obchodník, maminka se jmenovala Josefa roz. Grünwaldová (*1871).

On sám nikdy profesionálním hercem nebyl, po vzoru otce byl zprvu úředníkem a následně obchodníkem. Divadelnímu herectví se věnoval pouze ochotnicky, byl šéfem činohry ochotnického spolku, který působil v prostorách pražského Divadla Na Slupi.

V němém filmu hrál pouze dvakrát a vždy se jednalo o výraznou milovnickou roli. Ve filmu Dvojí život (1924) to byl zamilovaný Jaroslav Beneš, jeho partnerku hrála herečka Marie Černá. V dalším filmu Děvče z hor (1924) to byl zamilovaný Ondřej Řehořík, jeho milou v tomto filmu hrála Mary Jansová.

Tímto skončila jeho krátká jednoroční filmová kariéra. V tomto roce 1924, co filmoval, se i oženil s Naděždou Navrátilovou (1907–1997), se kterou měl syna, filmového a divadelního herce, později 30 let hrajícího v divadle v Pardubicích, Alexe Gsöllhofera (1925–2010).

Jiří Gsöllhofer zemřel ve věku 67 let, je uložen společně s manželkou a synem v hrobě na pražských Vinohradech.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.