Ada Velický

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1931

On a jeho sestra

Film - Hudební, Komedie


1930

Tonka Šibenice (francouzská verze)

Film - Drama

Za rodnou hroudu

Film - Drama

Tonka Šibenice

Film - Drama

Tonka Šibenice (německá verze)

Film - Drama


1929

Hříchy lásky

Film - Drama


1927

Pražský kat

Film - Dobrodružný

Dům ztraceného štěstí

Film - Drama


1926

Falešná kočička aneb Když si žena umíní

Film - Komedie

Lásky Kačenky Strnadové

Film - Komedie


1925

Šest mušketýrů

Film - Komedie


1924

Chyťte ho!

Film - Komedie

Dvojí život

Film - Drama, Romantický

Životopis

Další z dlouhé řady dnes již zcela zapomenutých osobností je Ada Velický.  Narodil se v Plzni, 30. října 1883, jako Adam Wirtherle. Jeho otec byl hostinský v Plzni, maminka se jmenovala Ela, rozená Velická. Její příjmení za svobodna si vybral jako svůj pseudonym.

Začínal, ještě před rokem 1910 v Plzni, jako operetní zpěvák, pak prošel několika kočovnými společnostmi, než zakotvil v divadle Uranie, kde působil do své předčasné smrti. Bohužel, dnes se nám nedochovalo moc informací o jeho divadelní kariéře, je známo jen to, že na jevišti vystupoval často v menších a epizodních rolích.

Do filmu, tehdy ještě němého, poprvé zavítal v roce 1924, kdy sehrál postavu obecního strážníka ve filmu Dvojí život. I v dalších filmech se musel spokojit s epizodními rolemi. Do konce němé éry natočil osm filmů, např. pacient u zubaře ve filmu Falešná kočička 1926, rekrut ve filmu Šest mušketýrů 1925.

Ve zvukovém filmu si poprvé zahrál hned na jeho počátku v roce 1930, kdy si ho diváci mohli všimnout hned ve dvou epizodkách, Tonka Šibenice (host v hostinci), Za rodnou hroudu (pan domácí). Bohužel posledním filmem ve kterém si zahrál, byla komedie On a jeho sestra 1931 (kde rozkošně ztvárnil nápovědu v divadle) premiéry filmu se však již nedožil, zemřel 25 února 1931 na klinice prof.  Pelnaře v Praze.

Z jeho soukromí víme jen to, že se v roce 1910 v Plzni oženil se svou kolegyní, herečkou a operetní zpěvačkou Marii Čihákovou nar. 1890.  Manželství se však po deseti letech rozpadlo.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.