Tekla Černá

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1924

Dvojí život

Film - Drama, Romantický

Životopis

Zapomenutá herečka Tekla Černá se narodila jako Tekla Zapadlová. Narodila se do rodiny ředitele dívčí školy Františka Zapadlo (1822–1904) a jeho ženy Johany roz. Zuzové (1845–1903), Do rodiny patřilo ještě 5 sourozenců.

O divadelní kariéře Tekly Černé však dnes nejsou skoro žádné zprávy. Byla herečkou kočujících divadelních společností, kde poznala i svého budoucího manžela, herce Jana Čeného (1878–1944), a za kterého se v roce 1904 na jedne ze štací provdala. Bylo to v Lounech a zrovna byla i s manželem členkou kočující divadelní společnosti Jana Drobného.

V manželství se narodila jediná dcera, která dostala nevšední jméno po matce, Tekla, později provdaná Jouglíčková (1904–1978). Po skončení 1. sv. války se usadili natrvalo v Praze, kde se její manžel stal vyhledávaným představitelem filmových epizodek, natočil jich na 70, ale Tekla Černá měla na filmování smůlu.

V roce 1924 jí obsadil režisér Kubásek do svého němého filmu Dvojí život, aby si v něm zahrála větší roli domovníkovu ženu Kateřinu Svobodovou, vychovávající nalezenou Jitřenku. Další filmovou roli jí zůstal náš film dlužen.

Dožila v rodiném kruhu, kde také 28. března 1938 v Praze, zemřela ve věku nedožitých 61 let.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.