Josef Novák

Josef Novák

Osobnostcsfd.cz

Herec

15. června, 1879, Praha, Rakousko-Uhersko

24. listopadu, 1942, Mladá Vožice, Protektorát Čechy a Morava

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1935

Ať žije nebožtík

Film - Komedie

Hrdina jedné noci

Film - Komedie

Barbora řádí

Film - Komedie

Jedna z milionu

Film - Komedie

Jana

Film - Drama, Romantický

Hrdina jedné noci (německá verze)

Film - Komedie

Výkřik do sibiřské noci

Film - Drama


1934

Hej-rup!

Film - Komedie

Poslední muž

Film - Komedie

Matka Kráčmerka

Film - Komedie

Pokušení paní Antonie

Film - Komedie

Na růžích ustláno

Film - Hudební, Komedie

Anita v ráji

Film - Hudební, Komedie


1933

Strýček z Ameriky

Film - Komedie

Jindra, hraběnka Ostrovínová

Film - Drama, Romantický

Srdce za písničku

Film - Drama, Romantický

Zatykač Z - 48

Film - Dobrodružný, Drama


1932

Zapadlí vlastenci

Film - Drama

Písničkář

Film - Drama

Šenkýřka „U divoké krásy“

Film - Komedie

Zlaté ptáče

Film - Drama, Romantický


1931

To neznáte Hadimršku

Film - Komedie

Psohlavci

Film - Drama, Historický

Karel Havlíček Borovský

Film - Životopisný, Drama

Miláček pluku

Film - Hudební, Komedie

Loupežník

Film - Komedie

Osada mladých snů

Film - Komedie


1929

Svatý Václav

Film - Dobrodružný, Válečný, Drama, Historický

Hříchy lásky

Film - Drama

Pasák holek

Film - Drama

Horské volání S. O. S.

Film - Krimi, Drama

Hanka a Jindra

Film - Drama, Romantický


1928

Ve dvou se to lépe táhne

Film - Komedie

Životopis

Herec, operetní zpěvák a divadelní režisér Josef Novák se narodil v Praze ve Vršovicích. Jeho otec František Novák (1836–19??) byl truhlář, maminka Josefa roz. Holubová (1842–1893) byla v domácnosti, kde se starala o 4 děti. Josef byl jejich nejmladším dítětem.

Josef Novák se vyučil lakýrníkem, ale poměrně brzy se nechal okouzlit divadlem a svému původnímu povolání se již nevěnoval. Již od konce 19. století, až do konce svého života, se věnoval divadlu, a to jako herec, operetní i operní zpěvák a divadelní režisér.

Za svou skoro 40letou profesionální kariéru vystřídal velkou řadu různých divadelních souborů, ale i kamenných divadel. Začínal okolo roku 1898 v ochotnickém spolku Bozděch, během let 1900 až 1902 působil v několika menších kočovních společností. Pak do roku 1910 hrál u L. Janovského, krátkou dobu se zdržel v Brně a následně přijal angažmá ve společnosti subrety Mařenky Zieglerové.

U Mařenky Zieglerové si vyzkoušel i režii, a byl platným hercem a hlavně zpěvákem v jejim souboru, např. divadelní hra „Hrabě Danilo Danilovič“. Od Mařenky Zieglerové odešel do Švandova divadla na Smíchově, a pak ke Sdružení měst východočeských.

V roce 1914 narukoval do války, kde v Rusku řídil České divadlo při spolku Komenský. Po návratu z 1. sv. války dál pokračoval v divadelní činosti. Jelikož se v té době objevilo více herců stejného jména, začal používat divadelní jmíno Josef Ladislav Novák, často na divadelních plakátech a cedulích jen jako J. L. Novák.

Hrál, zpíval a režíroval, jak u J. Burdy v Olomouckém (s úspěhem hrál a zpíval krále v divadelní hře „Madame Pompadoure“) v Košickém a v Kladenském divadle. V roce 1925 se vrátil do rodné Prahy, kde hrál ve „Varieté“, Vinohradské zpěvohře, a od roku 1930 byl angažován kolegou a dlouholetým kamarádem M. Bukovským do jeho Malé operety. V Malé operetě ho diváci, mohli spatři většinou ve větších rolích, např. „Pán z lóže č. 13“, „Král bez vlasti“, kde hrál polního maršálka. Jako režisér byl podepsán pod několika tituly, např. „Alvinští husaři“ aj.

V době jeho působení v Malé operetě si zahrál i v řadě filmů. Natočil 5 němých filmů, první v roce 1928 a zárověň jeho nějvětší roli, kdy si zahrál roli hodného Čechoameričana a milonáře Pitlíka, ve filmu Ve dvou se to lépe táhne. V roce 1929 natočil dokonce čtyři filmy, ale již jen vesměs v epizodkách.

Po nástupu filmu zvukového byl dál sice zván do ateliérů, ale jen proto, aby v necelé třicítce filmů vytvářel epizodky, nanejvýš o trošku větší roli. Z jeho významnějších roliček zaslouží vyzdvihnout Jiřího Syka v Psohlavcích (1931), ředitele bankovního domu Merkur, který nekompromisně posílá Popelce Hadimršku (Vlasta Burian) do Prahy ve filmu To neznáte Hadimršku (1931), Přísného otce Albínky (Lída Baarová) Podzimka ve filmu Zapadlí vlastenci (1932).

Z dalších rolí je třeba vzpomenout, nemravný majitel zábavního podniku ve filmu Zlaté ptáče (1932), a důvěřivý kamarád Toníka (Jan W. Speerger), který mu ochotně půjčí peníze ve filmu Strýček z Ameriky. S diváky v kinech se zozloučil důstojně, v zápormé roli zlodějského čeledína Žuka, ve filmu Výkřik do sibiřské noci (1935).

V roce 1935 byla Malá opereta z finančních důvodu zrušena. Josef Novák v té době sice pilně točil cca 5 filmů ročně, ale pro nemoc se musel vzdát další divadelní a i filmové kariéry. Odjel do rodiště své matky, do Mladé Vožice, kde alespoň pokud mu zdraví dovolilo, vypomáhal místním divadelním ochotníkům.

Z jeho soukromí, víme, že se v roce 1911 oženil s o desel let mladší Emilii Provazníkovou (1889–19??), se kterou se však v 1931 rozvedl. Josef Novák nakonec v Mladé Vožici zemřel, stalo se tak 24. listopadu 1942 ve věku 63 let.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.