Petr Skála

Petr Skála

Osobnostcsfd.cz

Herec

17. srpna, 1925, Čáslav, Československo

2. dubna, 2004, Pardubice, Pardubice, Pardubický kraj, Česko

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1978

Střepy pro Evu

Film - Drama


1974

Třicet případů majora Zemana

Seriál - Dobrodružný, Krimi, Drama, Akční


1963

Táto, přečti to!

Film - Krátkometrážní, Poetický, Rodinný, Drama


1962

Závrať

Film - Psychologický, Drama


1954

Botostroj

Film - Drama


1953

Expres z Norimberka

Film - Dobrodružný, Drama

Přicházejí z tmy

Film - Drama


1951

Mikoláš Aleš

Film - Životopisný, Drama, Historický

Životopis

Petr Skála se narodil jako Ladislav Kopeček, až později jako divadelní herec přijal umělecký pseudonym. Pocházel z Čáslavi, vystudoval gymnázium a ještě za války začal hrát divadlo, napřed v kočovné společnosti J. Primy, později v Divadle Orlických měst. Po válce prošel několika divadelními angažmá na oblastních scénách v Poděbradech, Karlových Varech, Kutné Hoře a Kladně, krátce působil také v Praze, v Realistickém divadle a v Divadle na Vinohradech (tehdy Ústřední divadlo československé armády).

V roce 1955 nastoupil Skála do Východočeského divadla v Pardubicích a zde setrval až do smrti. Zařadil se mezi přední pardubické scény a osobnosti regionu obecně, časem se z něj stal významný lokální patriot. Do Pardubic přišel Skála ve šťastné době, kdy Východočeské divadlo bylo jednou z mála scén nepříliš ovlivněnou krušnou dobou 50. let a hned v první sezóně zaujal svými kreacemi v klasických hrách Pekelník a Jak se vám líbí. Jeho doménou se později staly psychologicky náročné, vesměs tragické postavy v širokém spektru žánrů (Othello, Smrt obchodního cestujícího, Maškaráda, Naši furianti, Král Lear, Richard III., Noc na Karlštejně, Nápadníci trůnu).

V naší kinematografii zanechal Petr Skála svou stopu prostřednictvím pouze šesti filmů. Poprvé si zahrál postavu studenta v historickém filmu MIKOLÁŠ ALEŠ (1951), následovaly dvě nevelké role příslušníků bezpečnosti v politicky podbarvených dramatech EXPRES Z NORIMBERKA (1953) a PŘICHÁZEJÍ ZE TMY (1953). Větší roli mladého Jakuba pak dostal ve filmu BOTOSTROJ (1954), jehož ideologické tendence opět vytěsňují umělecké kvality. K filmování se pak vrátil až po osmi letech v hlavní roli záletného řidiče Gabriela v psychologickém titulu Karla Kachyni ZÁVRAŤ (1962). Jeho posledním vystoupením ve filmu byla významově zanedbatelná postava skláře ve filmu STŘEPY PRO EVU (1978). Ze sedmdesátých let pochází také jediná Skálova televizní role – jako hrobník se objevil v legendárním dílu Studna v seriálu TŘICET PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA (1979).

Petr Skála až do konce života aktivně hrál na jevišti Východočeského divadla, poslední roli ve hře Člověk pro každé počasí však již musel ze zdravotních důvodů odmítnout. Své dlouhé nemoci podlehl Petr Skála 2. dubna 2004 ve věku 78 let.

Pavel "argenson" Vlach

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.