Heda Marková

Heda Marková

Osobnostcsfd.cz

Herečka

24. července, 1906, Plzeň, Čechy, Rakousko-Uhersko

11. ledna, 1960, Praha, Československo

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herečka

1959

O medvědu Ondřejovi

Film - Komedie, Pohádka

Probuzení

Film - Psychologický, Drama

Májové hvězdy

Film - Povídkový, Válečný

Mstitel

Film - Drama

Dařbuján a Pandrhola

Film - Pohádka

Medvěd a strašidla

Film - Komedie, Pohádka

Zkouška pokračuje

Film - Psychologický, Drama

Vysoké činžáky

Film - Komedie


1958

Tři přání

Film - Komedie

O věcech nadpřirozených

Film - Komedie, Povídkový

Morálka paní Dulské

Film - Drama

Poplach v Kovářské uličce

Film - Komedie

Baron Kaplan

Film - Komedie


1957

Padělek

Film - Krimi, Drama

Klevety

Film - Drama

Černá ovce

Film - Rodinný


1922

Neznámá kráska

Film - Komedie

Životopis

Heda Marková se narodila 24. července 1906 v Plzni do umělecké rodiny jako Hedvika Heidrichová. Jejím otcem byl herec a režisér Vladimír Marek (1882 – 1939) a macechou herečka Věra Skalská (1888 až 1958). Na brněnské Státní konzervatoři absolvovala hru na harfu. Přesto se rozhodla pro herectví a od poloviny 20. let se představila v Praze jako členka divadla Uranie, nuselského Tylova divadla, Divadla Vlasty Buriana a kočovných společností A. J. Frýdy a J. E. Sedláčka.

A v letech 1930 – 1950 působila i v Olomouci, Plzni, Táboře (Jihočeské divadlo), Pardubicích (Východočeské divadlo) a taktéž v Burdově společnosti. A do své smrti setrvala jako herečka v Městských divadlech pražských (1950 – 1960). I když byla Heda Marková zpočátku herečkou mladičkých milovnic, později se přehrála do postav velkých charakterních a komediálních postav v českém i světovém moderním a klasickém repertoáru. Při svých kreacích využívala klidný herecký projev, jemný hlasový fond a střídmou mimiku.

Poprvé se v české kinematografii objevila se svými rodiči jako Máňa Vacková v komedii Přemysla Pražského NEZNÁMÁ KRÁSKA (1922). Po dlouhých třiceti pěti letech se začala až do své smrti ve filmu objevovat pravidelně. Svoji krátkou kariéru ve znárodněném filmu započala jako správcová v detektivce Vladimíra Borského PADĚLEK (1957). V této době mj. spolupracovala i s Československou televizí.

O rok později byla například matkou účetního JUDr. Petra Holečka (Srb Rade Marković) v komedii TŘI PŘÁNÍ (1958) Jána Kadára a Elmara Klose, opatrnou andělíčkářkou v komedii Jiřího Krejčíka podle stejnojmenné divadelní hry Gabriely Zapolské MORÁLKA PANÍ DULSKÉ (1958) se Zdeňkou Baldovou v titulní úloze, pro kterou to byla poslední filmová příležitost před smrtí, a nábožnou babičkou v povídce GLORIE Jiřího Krejčíka s Ladislavem Peškem, Vlastimilem Brodským, Felixem le Breux, Bohoušem Záhorským, Emanem Fialou, Rudolfem Deylem ml. a i Václavem Tréglem z povídkového snímku O VĚCECH NADPŘIROZENÝCH (1958) režisérů Jiřího Krejčíka, Jaroslava Macha a Miloše Makovce.

A přišel poslední filmovací rok Hedy Markové, v kterém natočila pět filmových titulů. Nejdříve předvedla ženu v černém v koprodukčních československo – sovětských MÁJOVÝCH HVĚZDÁCH (1959) režiséra Stanislava Rostockého za spolupráce režiséra Stanislava Strnada.

A až po smrti ji diváci viděli ve čtyřech snímcích: sousedka v psychologickém dramatu Jiřího Krejčíka PROBUZENÍ (1959) o „zlaté“ mládeži a stará dohazovačka v dramatu podle románu „Kašpar Lén mstitel“ Karla Matěje Čapka – Choda MSTITEL (1959) režiséra a scenáristy Karla Steklého. Titulní postavy tohoto románu přetvořil Radoslav Brzobohatý, Ivanka Devátá, Jan Pivec, Gustav Nezval, Josef Beyvl, Věra Tichánková a Libuše Řídelová.

Dále matka Jitky Lukavcové (Miriam Hynková) v psychologickém dramatu Jaroslava Balíka ZKOUŠKA POKRAČUJE (1959) o herci, který musí zvládnout v jednom pražském divadle roli Julia Fučíka, a stará služebná Háta v pohádce Jaroslava Macha O MEDVĚDU ONDŘEJOVI (1959).

Tuto středometrážní pohádku natáčel režisér Mach společně s pohádkou JAK SE FRANTA NAUČIL BÁT (1959) a obě byly v kinech uváděny pod společným sestřihem a pod společným názvem MEDVĚD A STRAŠIDLA (1959). Některé tyto snímky byly nasazeny v kinech i téměř rok po její předčasné smrti (úplně ten poslední měl svoji premiéru až 1. listopadu 1960).

Jako herečka využila své herectví v rozhlase (př. jako stařenka v dramatu „Kremelský orloj“ 1957 režiséra Jiřího Horčičky). Heda Marková byla členkou významné divadelnické rodiny. Strýcem byl herec, režisér a ředitel Adolf Heidrich – Marek (1884 – 1934). Mezi nevlastní příbuzné patřil v pozici dědečka herec a režisér Antonín Marek (1862 – 1938) a tety herečka Xena Longenová (1891 – 1928), vlastním jménem Polyxena Marková, jejímž manželem byl známý herec, režisér, malíř, scenárista, spisovatel, dramatik, karikaturista a taktéž kabaretiér Emil Artur Longen (1885 – 1936).

Jejím manželem byl herec Štěpán Bulejko (1914 – 1976). Z této rodiny se skoro nikdo nedožil vysokého věku, teta Xena spáchala 23. května 1928 sebevraždu a strýc Adolf zahynul roku 1934 a otec skonal předčasně už v roce 1939. Svoji nevlastní matku ale přežila o pouhé dva roky. Heda Marková zemřela 11. ledna 1960 v Praze ve věku pouhých nedožitých čtyřiapadesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.