John Carpenter


(John Howard Carpenter)Obrazok
    

Celkové hodnotenie

0.0/10 (0 hlasů)

Herec, Režisér, Skladateľ,

Narodený: 16.1.1948

Miesto Narodenia: Carthage, New York, USA

Herecká Filmografie:

  1. Nightmare Factory (2011)
  2. That Is All (2011)
  3. Let There Be Light: The Odyssey of Dark Star (2010)
  4. History of Horror with Mark Gatiss, A (2010)
  5. More Tales from the Script (2010)
  6. Nightmares in Red, White and Blue (2009)
  7. Tales from the Script (2009)
  8. Master's Touch, The: Hitchcock's Signature Style (2009)
  9. Pure Cinema: Through the Eyes of the Master (2008)
  10. Lovecraft: Fear of the Unknown (2008)
  11. Starz Inside: Fantastic Flesh (2008)
  12. Dead On: The Life and Cinema of George A. Romero (2008)
  13. Bloodsucking Cinema (2007)
  14. Secret World of Superfans, The (2006)
  15. Big John (2006)
  16. Halloween: 25 Years of Terror (2006)
  17. Going to Pieces: The Rise and Fall of the Slasher Film (2006)  
  18. Perfect Scary Movie, The (2005)
  19. Christine: Fast and Furious (2004)
  20. Cinemaker (2004)

Režijná Filmografie:

  1. Darkchylde (2015)
  2. Ward, The (2010)  
  3. Majstri hrôzy (2005)
  4. Duchovia Marsu (2001)  
  5. Upíri (1998)  
  6. Útek z L.A. (1996)  
  7. Šialenstvo (1995)  
  8. Mesto prekliatych (1995)  
  9. Body Bags (1993)  
  10. Neviditeľný na úteku (1992)  
  11. Oni žijú! (1988)    
  12. Vládca temnôt (1987)  
  13. Veľké problémy v Malej Číne (1986)  
  14. Starman (1984)  
  15. Christine (1983)  
  16. Útek z New Yorku (1981)
  17. Hmla (1980)  
  18. Elvis (1979)  
  19. Halloween: Predvečer Sviatku Všetkých svätých (1978)  
  20. Prepadnutie 13. okrsku (1976)  

Skladateľská Filmografie:

  1. Ward, The (2010)  
  2. Duchovia Marsu (2001)  
  3. Upíri (1998)  
  4. Útek z L.A. (1996)  
  5. Šialenstvo (1995)  
  6. Mesto prekliatych (1995)  
  7. Body Bags (1993)  
  8. Oni žijú! (1988)    
  9. Vládca temnôt (1987)  
  10. Veľké problémy v Malej Číne (1986)  
  11. Christine (1983)  
  12. Halloween III (1982)  
  13. Vec (1982)    
  14. Útek z New Yorku (1981)
  15. Halloween II (1981)  
  16. Hmla (1980)  
  17. Halloween: Predvečer Sviatku Všetkých svätých (1978)  
  18. Prepadnutie 13. okrsku (1976)  
  19. Dark Star (1974)    
 

...více

Životopis

Americký filmový režisér, scenárista, producent, herec a skladatel filmové hudby John Howard Carpenter se narodil 16. ledna 1948 v Carthage, New York a vyrostl v Bowling Green, Kentucky. Chodil na Western Kentucky University, kde byl jeho otec ředitelem hudebního oddělení a později na University of Southern California, kde vyhrál Cenu Akademie za svůj studentský film The Resurrection Of Broncho Billy.

Jeho raná kariéra byla extrémně úspěšná. ASSAULT ON PRECINCT 13 byl velmi populární nízko-rozpočtový thriller považovaný za jeden z nejlepších filmů tohoto druhu 70. let. HALLOWEEN se stal hitem ihned po uvedení a je považován za matku žánru "slasher". Natočen za 300,000 dolarů je dodnes jedním z nejvýnosnějších nezávislých filmů v dějinách. Stejně úspěšným se stal rovněž dobrodružný sci-fi snímek ESCAPE FROM NEW YORK. Jeho další film THE THING měl smůlu, byl uveden do kin ve stejnou dobu jako Spielbergův E.T. – Mimozemšťan, a tak nebyl tak komerčně úspěšný jak se čekalo. Každopádně je dnes THE THING pokládán za jeden z nejlepších filmů Johna Carpentera. Akční komedie BIG TROUBLE IN LITTLE CHINA také komerčně zklamala a tak musel Carpenter bojovat o finance pro své další projekty. V posledních letech je John Carpenter v tvůrčím útlumu a točí pouze průměrné snímky. Jeho poslední filmy ESCAPE FROM L.A. a GHOSTS OF MARS nebyly u diváků tak úspěšné a rovněž kritici film ostře "strhali".

Nicméně jeho reputace je stále velmi dobrá. Jeho dřívější filmy jsou považovány za kultovní a některé z nich se staly předmětem vysoko-rozpočtových remaků. Mnoho filmařů jako np.: Robert Rodriguez, Guillermo Del Toro, Quentin Tarantino nebo Paul Thomas Anderson vyjádřilo svůj obdiv Carpenterovi a jeho práci. John Carpenter je považován za jednoho z nejlepších režisérů moderních hororů, ačkoliv natočil také filmy jiných žánrů. Jeho filmy jsou charakteristické minimalistickým osvětlením, statickou kamerou a charakteristickou syntetizovanou hudbou, kterou si často sám skládá. Sám Carpenter říká, že je ovlivněn Alfredem Hitchcockem, Howardem Hawksen a seriálem THE TWILIGHT ZONE.
Bez komentáře :-).
Túto osobnosť můžete okomentovat jako první.

Komentář bol úspěšne upraven!

Pro komentování musíte být přihlášeni na server. Pokud doposud nejste registrovaným členem serveru, doporučujeme se zaregistrovat.