George P. Cosmatos

George P. Cosmatos

Osobnostcsfd.cz

Herec, Režisér, Scenárista, Producent

4. ledna, 1941, Florencie, Toskánsko, Itálie

19. dubna, 2005, Victoria, British Columbia, Kanada

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

2002

We Get to Win This Time

Film - Dokumentární, Krátkometrážní


1971

V.I.P.-Schaukel

Seriál - Dokumentární


1964

Řek Zorba

Film - Komedie, Drama


Režisér

1997

Temné spiknutí

Film - Thriller, Akční


1993

Tombstone

Film - Western, Životopisný, Drama, Historický


1989

Leviathan

Film - Horor, Sci-Fi, Thriller


1987

Joe Bob's Drive-In Theater

Seriál - Horor, Sci-Fi, Western


1986

Kobra

Film - Krimi, Thriller, Akční


1985

Rambo II

Film - Dobrodružný, Thriller, Válečný, Akční


1983

Zlo neznámého původu

Film - Horor, Thriller


1979

Athénin poklad

Film - Dobrodružný, Komedie, Válečný, Akční


1976

Přejezd Kassandra

Film - Thriller, Drama, Akční


1973

Masakr v Římě

Film - Válečný, Drama


1971

The Beloved

Film - Drama


Scenárista

1976

Přejezd Kassandra

Film - Thriller, Drama, Akční


1973

Masakr v Římě

Film - Válečný, Drama


1971

The Beloved

Film - Drama


Producent

1971

The Beloved

Film - Drama


Host

1982

De película

Seriál - Talk-show


1967

Apropos Film

Seriál - Dokumentární

Životopis

Zdatný řemeslný tvůrce velkolepých a dynamických akčních podívaných jako PŘEJEZD KASSANDRA, RAMBO II, COBRA či TOMBSTONE George Pan Cosmatos, vlastním jménem Yorgo Pan Cosmatos, se narodil 1941 ve Florencii a vyrostl v Egyptě a na Kypru. Po filmových studiích v Londýně začal pracovat u filmu jako asistent režie u dramat EXODUS (1960) Otto Premingera s Paulem Newmanem a ŘEK ZORBA (1964) Michaela Cacoyannise s Anthony Queenem. Na začátku 70. let režijně debutoval nízkorozpočtovým dramatem BELOVED s Raquel Welch.

Slávu v jeho rodné Itálii mu přinesly až jeho následující dva snímky, hvězdně obsazená dramata MASAKR V ŘÍMĚ (1973) s Richardem Burtonem a Marcellem Mastroiannim a koprodukční evropský příspěvek vlně katastrofických velkofilmů v 70. letech, PŘEJEZD KASSANDRA (1974) se Sophií Loren, Richardem Harrisem a Martinem Sheenem, na jehož námětu a scénáři se podílel. Jeho posledním evropským filmem byl po MASAKRU V ŘÍMĚ jeho druhý válečný snímek ÚTĚK DO ATHÉN (1979) s Rogerem Moorem, Telly Savalasem a Claudií Cardinale.

Těmito filmy Cosmatos dokázal, že zvládá akci, napětí i zástupy hereckých hvězd a po vydařeném komorním zvířecím hororu ZLO NEZNÁMÉHO PůVODU (1983) s Peterem Wellerem přišel jeho nejúspěšnější film, reaganovská akční řežba RAMBO II (1985). Snímek natočený podle scénáře slibného nováčka Jamese Camerona byl současně nasazen v rekordním počtu amerických kin a stal se bezkonkurenčně největším kasovním hitem toho roku, když s rozpočtem 30 milionů dolarů vydělal jen v Americe 150 milionů a dalších 150 utržil ve světě. Zároveň zvedl velkou vlnu kontroverze spojenou s mírou v něm obsaženého násilí a jeho otevřenou politickou nekorektností. Cosmatos obdržel za jeho režii Zlatou malinu.

Rok nato Cosmatos spojil síly se Stallonem ještě jednou na drsném akčním thrilleru COBRA, který si sice nevedl nejhůř, ale o ohlasu druhého RAMBA si mohl nechat jen zdát. Stallone k němu napsal scénář podle novely Fair Game od Pauly Gosling a obsadil do něj svůj dobový milostný objekt, dánskou modelku Briggite Nielsen. Zajímavost na okraj – o devět let později vznikl podle zmíněné novely stejnojmenný film s jinou modelkou v hlavní roli, Cindy Crawford a Stallone byl opět osloven pro roli policisty, který ji chrání. Odmítl ale a tak ho nahradil William Baldwin.

Cosmatos se pak vrátil k hororovému žánru a Peteru Wellerovi jedním ze snímků podmořské vlny roku 1989 vyprovokované Cameronovou PROPASTÍ. Když totiž prosáklo ven, že zlatý chlapec Cameron připravuje nákladnou sci-fi z hlubin moře, konkurence bleskurychle vyprodukovala v předstihu dva béčkové příživníky, DEEP STAR SIX a LEVIATHANA. Ten stál polovinu toho co PROPAST a na jeho scénáři pracovali ostřílení David Webb Peoples (BLADE RUNNER) a Jeb Stuart (SMRTONOSNÁ PAST), kteří se ale popravdě tentokrát moc nepředvedli. Na Leviathanovi se Cosmatos také už potřetí sešel se skladatelem Jerry Goldsmithem, který dělal hudbu už k PŘEJEZDU KASSANDRA a druhému RAMBOVI.

Film bohužel vydělal při nákladech 35 milionů pouze jejich polovinu a Cosmatos se stejně jako po COBŘE načas odmlčel. Až po čtyřech letech natočil výborný western TOMBSTONE (1993) s Kurtem Russelem a Valem Kilmerem a opět tak předběhl jiný konkurenční a velkorysejší projekt WYATT EARP Kevina Costnera. TOMBSTONE se sice dostalo vyššího ocenění od kritiky než předchozím Cosmatosovým snímkům, ale ani tentokrát to nebyl žádný kasovní trhák. Jeho posledním filmem pak byl béčkový konspirační thriller s Charlie Sheenem TEMNÉ SPIKNUTÍ (1997). Cosmatos zemřel v dubnu 2005 ve věku 64 let na rakovinu plic.

Josef "choze" Blažek

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.