Josef Klapuch

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1937

Srdce na kolejích

Film - Drama, Romantický


1936

Děti velké lásky

Film - Drama


1935

Jedna z milionu

Film - Komedie


1932

Anton Špelec, ostrostřelec

Film - Komedie

Peníze nebo život

Film - Komedie

Sňatková kancelář

Film - Komedie

Sestra Angelika

Film - Drama, Romantický


1931

Ze soboty na neděli

Film - Drama

Životopis

Josef Klapuch se narodil 10. února 1906 ve Zbyslavicích u Ostravy do rodiny havíře. Dva roky se po otci věnoval hornictví a po první světové válce se učil řeznickému řemeslu. Poté se ovšem přihlásil do řad policie a od 20. let pracoval až do svého odchodu na odpočinek jako pražský strážník.

Už za dob svého řeznického tovaryšství se začal v Brně věnovat těžké atletice v Klubu Žižka. Jako policista – muž zákona se po svém příchodu do Prahy pilně věnoval atletice v policejním Atletickém fotbalovém klubu (AFK) Stráž bezpečnosti. Nejprve se věnoval vzpírání těžkých břemen a zápasu, ale od konce 20. let si ponechal pouze zápas.

Zápas provozoval na žíněnce ve volném a klasickém stylu v nejtěžší váhové kategorii nad 87 kg. Ve 30. letech se stal desetkrát mistrem Československa. Úspěšně se účastnil mezinárodních mistrovství, kde jako vítěz výborně reprezentoval svoji zem, například v roce 1934 ve Stockholmu a v Římě a nebo roku 1937 v Mnichově a v Paříži.

Třetí místo získal na mezinárodní soutěži těžkých vah ve Vídni (1932). Na Mistrovství Evropy ve Stockholmu se stal roku 1934 nositelem Stříbrné medaile a Vicemistrem Evropy (porazit ho dokázal jen Švéd Thure Sjöstedt), v Římě byl čtvrtý a po třech letech získal v Paříži také Bronzovou medaili (1937).

Zápasu se věnoval i na dalších mezinárodních soutěžích a díky tomu sjezdil četná města Evropy (jeho častým soupeřem byl Němec Kurt Hornfischer). Největšího úspěchu ve své zápasnické kariéře dosáhl na nechvalně proslavených XI. Letních olympijských hrách v Berlíně v roce 1936.

Na Hrách zápasil ve volném i klasickém stylu. V klasickém – řecko–římském – byl vyřazen již ve třetím kole, ale ve volném stylu porazil všechny soupeře, kromě Estonce Kristjana Palusalua. Pro Československo Klapuch vyhrál na těchto Hrách Stříbrnou medaili. Pro své zápasnické umění a svou vysokou postavu byl nazýván „Zápasícím Goliášem".

Úspěchů a tělesných dispozic Josefa Klapucha se rozhodli ve 30. letech využít i čeští filmaři. Jeho statná, vysoká, masivní a maskulinní postava s váhou 112 kg, charakteristický obličej s vysokým čelem se výborně hodil do menších výrazných epizodek. Není bez zajímavosti, že jako policista musel na každé filmování čerpat svoji dovolenou a získat povolení od pražského policejního ředitelství.

Neváhal ani kvůli filmu DĚTI VELKÉ LÁSKY jet na exteriéry svým vlastním motocyklem až do slovenských hor. Na filmovém plátně nejčastěji hrál postavy sobě nejvlastnější a nejbližší – epizodky městských strážníků. Ve své první roli strážníka debutoval v dramatu ZE SOBOTY NA NEDĚLI (1931) Gustava Machatého. Následující rok stihl být před filmovou kamerou strážníkem hned třikrát.

Bylo tomu tak v komedii Svatopluka Innemanna SŇATKOVÁ KANCELÁŘ (1932), v dramatu SESTRA ANGELIKA (1932) Martina Friče a v oblíbené komedii ANTON ŠPELEC, OSTROSTŘELEC (1932) opět pod režijním vedením režiséra Friče. Postava strážníka byla zároveň Klapuchovou poslední kreací, kterou na plátně ke konci 30. let stvořil – v melodramatu SRDCE NA KOLEJÍCH / SEMAFOR (1937) Jana Svitáka.

Mezi těmito úkoly stihl vytvořit čtyři „nepolicejní" role. Tou první byla úloha kata v dalším filmu PSOHLAVCI (1931) Svatopluka Innemanna. Poté to byl lupič v Honzlově komedii PENÍZE NEBO ŽIVOT (1932) a masér trápící svými ozdravnými kúrami zpohodlnělého továrníka Martina Rezedu (Theodor Pištěk) v komedii Vladimíra Slavínského JEDNA Z MILIONU (1935).

Po úspěchu na olympijských hrách získal Josef Klapuch pouze jednou jedinkrát větší filmovou příležitost v postavě dřevorubce Jana zvaného Dobrák v melodramatu DĚTI VELKÉ LÁSKY / AVE MARIA (1936) Václava Kubáska. V tomto podprůměrném snímku měl Klapuch možnost v několika scénách předvést i svoji neobyčejnou fyzickou sílu.

Konec sportovní kariéry Josefa Klapucha zapříčinila německá okupace a později vyšší věk. Ač byl ve 30. letech známou osobností s nevšedně zajímavým a bohatým životem, od 40. let zapadl do zapomnění. Policista – strážník, zápasník ve volném a klasickém řecko–římském stylu a filmový herec Josef Klapuch zemřel 18. prosince 1985 v Praze ve věku sedmdesáti devíti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.