Bohumil Mottl

Osobnostcsfd.cz

Herec

Filmografie

Herec

1935

Milan Rastislav Štefánik

Film - Životopisný, Drama


1934

Hrdinný kapitán Korkorán

Film - Komedie

Z bláta do louže

Film - Komedie

Na Svatém Kopečku

Film - Hudební, Komedie

Životopis

Bohumil Mottl, který si zahrál pouze ve čtyřech filmech, se narodil jako nemanželský syn obchodnice Anny Novotné (*1878). Jeho starší bratr Jarka Mottl byl známý hudební skladatel, scenárista a písničkář. Narodil se sice jako Bohumil Novotný, ale v roce 1920 společně s bratrem přijali jméno Mottl.

Bohužel informací o jeho životě je velmi málo. Byl úředníkem, v době své krátké filmové kariéry pracoval u známého Miloše Havla v jeho Lucernafilmu, kde byl zaměstnán až do jeho zrušení. V roce 1943 se oženil s Marii Unruhovou (*1919).

Do filmu vstoupil nenápadně, v roce 1934 ve filmu Z bláta do louže hrál epizodku inženýra. V následujícím filmu Hrdinný kapitán Korkorán (1934) si zahrál již výraznější roli, byl leteckým konstruktérem Vláďou Broníkem, jeho matku zde hrála herečka Milada Smolíková a partnerku hrála Helena Scharffová.

Ještě v roce 1934 natočil větší roli tajemníka Hrona ve filmu Na Svatém Kopečku. V roce 1935 již natočil jen jediný a poslední film své krátké filmové kariéry, a to snímek Milan Rastislav Štefánik, kde sehrál malou epizodku Štefánikova pobočníka.

Bohužel jinou roli již nikdy nenatočil. Zajímavostí je, že ke dvěma filmům napsal scénář jeho bratr Jarka Mottl. Informace, kde Bohumil Mottl pracoval po roce 1948 není známá a i datum a místo jeho úmrtí jsou neznámé. Jeho bratr Jarka v jednom dopise z roku 1976 zmiňuje, že Bóža (jak se mu říkalo) oslaví své 70 narozeniny.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.