Majva Červená

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Filmografie

Herečka

1941

Noční motýl

Film - Drama, Romantický


1940

Přítelkyně pana ministra

Film - Komedie

Prosím, pane profesore!

Film - Rodinný, Drama


1939

Lízino štěstí

Film - Drama, Romantický

Její hřích

Film - Drama, Romantický


1938

Jarka a Věra

Film - Komedie


1937

Děvčata, nedejte se!

Film - Komedie

Jarčin profesor

Film - Komedie

Kvočna

Film - Komedie

Armádní dvojčata

Film - Komedie


1936

Sextánka

Film - Drama, Romantický

Manželství na úvěr

Film - Drama, Romantický


1935

Cácorka

Film - Komedie

Jana

Film - Drama, Romantický

Životopis

Herečka a operetní zpěvačka Majva Červená (bývá často bohužel zaměňovaná za tanečnici Marii Červenou nar. 1911) se narodila v Praze ve Vršovicích jako Marie Červená. Její otec se jmenoval Jaroslav Červený (1886) a byl krejčí, maminka která byla v domácnosti se jmenovala Anna Tomaidesová (1885).

V divadelním prostředí užívala často jméno Majka či nevšední Majva. O jejím působení v 30. letech mnoho zpráv není, kolem roku 1935 hrála a zpívala v Praze v divadle Akropolis, např. v divadelní hře „sv. Vavřineček“.

Její další angažmá jsou známy až od roku 1945, kdy nastoupila do divadla v Českém Těšíně. Zde dostala několik velkých hereckých příležitostí; hlavní role paní Věry ve hře „Právo na hřích“, hlavní ženská role ve hře „Ženitba“ a řada dalších. V Českém Těšíně poznala i svého budoucího manžela herce Jana Jakla (1915–1968). Spolu pak v roce 1948 nastoupili do angažmá v divadle v Karlových Varech. Majva Červená, zde již vystupovala pod jménem Marie Jaklová.

V karlovarském divadle hrála do roku 1958 a za tu dobu zde vytvořila na 60 rolí. Někdy menší, ale několikrát dostala příležitost ve velké či hlavní roli dokázat svůj talent. Z jejích významnějších rolí stojí zmínit divadelní hru „Léto“, kde sehrála Valču Peroutovou, „Dobrý voják Švejk“, kde jí připadla role hodné paní baronky, která obdaruje Švejka (toho hrál její manžel). Opět si zde zahrála hlavní ženskou roli v divadelní hře „Ženitba“, aj.

V roce 1959 vystoupila v menších rolích v několika hrách v Praze v divadle ABC. Pro nemoc se však musela vzdát další divadelní kariéry, a tak od roku 1960 se s ní diváci v divadle již nesetkali.

Ještě za dob svého působení v Praze si v roce 1935 poprvé zahrála i ve filmu. Jednak to v tomto roce byl film Jana (1935), kde hrála epizodku prodavačky v automatu, a ve filmu Cácorka (1935), kde sehrála opět epizodku kamarádky modelky Marty (Věra Ferbasová).

Celkem v letech 1935 až 1941 natočila 14 filmů, ale bohužel byla stereotypně obsazovaná do rolí studentek či chovanek penzionátů či klášterů. A tak studentku hrála ve filmech Sextánka (1936), Manželství na úvěr (1936) aj. Chovanky penzionátu pro změnu hrála ve filmech Kvočna (1937), Děvčata, nedejte se! (1937).

Občas dostala i trošku větší roli nebo více zapamatovatelnou, jako například Jarčin profesor, kde sehrála studentu Amálku Vrbovou. Zamilovanou služku Matyldu si zahrála ve filmu Armádní dvojčata (1937), nepozornou studentku Vyhnálkovou si střihla ve filmu Jarka a Věra (1938).

Její vůbec největší rolí však zůstává film Lízino štěstí (1939), kde hrála nejlepší kamarádku Lízi Irovské (Zdenka Sulanová), Anny Flosovou, opět chovanku tentokráte kláštera. V roce 1939 si zahrála ještě němou epizodku hosta v baru ve filmu Její hřích. V následujícím roce na ní již připadli dvě epizodky ve filmu Prosím pane profesore!, to byla zdravotní sestra, a ve filmu Přítelkyně pana ministra, to byla gratulantka ve vinárně.

S filmem se však rozloučila nedůstojně. Ve známém filmu Noční motýl (1941) si zahrála jednu z animírek v baru. Vzhledem k tomu, že po válce, po roce 1945, působila mimo hlavní město, tak přišla o možnost dalšího uplatnění ve filmu. Nakonec herečka Majva Červená, dožila v osamocení, jako bezdětná vdova v jednom z pražských domovů důchodců, kde také v roce 1982 ve věku 70 let zemřela.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.