Josef Kudílek

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1984

Figarova svatba

Film - Komedie


1982

Posedlost

Film - Drama


1980

Postel s nebesy

Seriál - Drama


1977

Vítězný lid

Film - Drama, Historický

Vojáci svobody

Film - Válečný, Drama, Historický


1976

Komunisté

Seriál - Dokumentární, Válečný, Drama


1975

Kamenný řád

Seriál - Drama


1974

Třicet případů majora Zemana

Seriál - Dobrodružný, Krimi, Drama, Akční


1973

Haldy

Seriál - Drama


1972

Cesty mužů

Film - Drama


1967

Stud

Film - Psychologický, Drama

Životopis

Josef Kudílek se narodil ve Vídni. Tam se v rámci české národnostní menšiny zapojil do divadelního dění jako ochotnický herec. Po anšlusu Rakouska se odstěhoval do Brna, kde rovněž hrál v ochotnickém divadle. V roce 1945 získal v Brně první profesionální angažmá. V Brně hrál až do roku 1951, kdy se stal zakladatelem nového profesionálního divadla: Severomoravského divadla v Šumperku.

V Brně působil s roční pauzou, kdy hrál jako herec v divadle v Moravské Třebové, v jednom z mnoha dnes již už zrušených profesionálních divadel. Severomoravskému divadlu pak zůstal věrný celý život a díky své robustní postavě patřil k výrazným hereckým typům. Zahrál si řadu skvělých rolí ze světového repertoáru, například Shakespearova „Falstaffa“, Martina Kabáta v Drdových „Hrátkách s čertem“, nebo Bezsemenova v Gorkého dramatu „Měšťáci“. Do paměti diváků se zapsal také jako Wurm v Schillerově dramatu „Úklady a láska“, Dubský ve Stroupežnického „Našich furiantech“, v nichž v Šumperku hostoval i Jaroslav Vojta, Toužimský v Tylově „Paličově dceři“, Kelin Ababij v Druceho „Svátosti nejsvětější“ a Čelakovský v Klicperově „Hadriánovi z Římsů“. Téměř symbolickou roli Rolla díky svému vídeňskému rodišti dostal ve hře Ardi Liivese „Poštovní známka z Vídně“.

To je ovšem jenom stručný přehled z mnoha rolí, které za čtyřicet let v Šumperku ztělesnil. Šumperskému divadlu zůstal věrný i po svém odchodu do důchodu a působil v něm prakticky až do politických změn v roce 1989. Pak už se odebral na zasloužený odpočinek, protože kdysi velké profesionální divadlo v Šumperku se díky úsporám začalo zmenšovat a pro důchodce v něm už nebylo místo. Dneska se soubor divadla v Šumperku vejde ke dvěma stolkům v kavárně, přestože toto divadlo bylo kdysi startovací plochou pro celou řadu významných pražských herců, z nichž jmenujme například Jiřího Dvořáka.

Robustní postava Josefa Kudílka nemohla pochopitelně ujít ostravskému studiu Československé televize, které tehdy mělo vlastní tvorbu a nabízelo příležitosti regionálním hercům. Díky svým seriálům pomohlo nastartovat kariéru celé řadě budoucích filmových hvězd. Josef Kudílek si například zahrál v seriálu Kamenný řád. S pokorou jemu vlastní přijal i roličku v seriálu Třicet případů majora Zemana. Je jenom škoda, že československý film nikdy nevyužil jeho excelentní znalosti němčiny, kterou jako vídeňský rodák pochopitelně brilantně ovládal. Posledních deset let svého života se pak už věnoval jenom svým koníčkům a pochopitelně i vnoučatům.

Jiří "vobo" Vobecký

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.