František Horák

František Horák

Osobnostcsfd.cz

Herec

2. února, 1917, Míchov u Boskovic, Morava, Rakousko-Uhersko

7. ledna, 1995, Rybniště, Děčín, Ústecký kraj, Česko

72%
Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1980

Štvanci

Film - Drama


1979

Poslední koncert

Film - Životopisný, Drama, Historický


1978

Pohádka o ebenovém koni

Film - Pohádka


1977

Dva na koni, jeden na oslu

Film - Komedie, Drama, Historický


1976

Povídky Svatopluka Čecha

Film - Komedie

Petřička

Film - Rodinný

Bílá růže

Film - Drama

Vítek

Film - Životopisný, Drama


1974

Třicet případů majora Zemana

Seriál - Dobrodružný, Krimi, Drama, Akční

Kdo hledá, najde

Film - Drama

Králův kalich

Film - Životopisný, Drama, Historický

Vražda v ulici Lourcine

Film - Komedie, Krátkometrážní

Nepřátelé veřejnosti

Film - Drama


1973

Zlá noc

Film - Krimi

Dítě

Film - Drama


1972

Jana Eyrová

Seriál - Drama, Romantický

V těžkých dnech

Film - Rodinný, Historický


1971

Madame Sans-Géne

Film - Komedie, Historický


1970

Lidé na křižovatce

Seriál - Drama


1969

První láska

Film - Drama

S láskou nejsou žádné žerty

Film - Komedie


1965

Oliver Twist

Film - Rodinný, Drama


1964

Rohová hospoda

Film - Drama

Zanechte všech nadějí

Film - Drama


1963

Ostrov pokladů

Film - Dobrodružný, Rodinný


1962

Soudruzi

Film - Drama

Za školou

Film - Komedie, Rodinný


1961

Pohled do očí

Film - Psychologický, Drama


1960

Neprovdaná paní Rosita

Film - Poetický, Drama

V těžkých dnech

Film - Rodinný, Drama

Kremelský orloj

Film - Drama, Historický

Půlnoční host

Film - Krimi

Občan Brych

Film - Drama


1959

Vlk

Film - Drama


1958

Zimní pohádka

Film - Pohádka

Číslo 93 se nevrátí

Film - Krátkometrážní

Vesnice Mladá

Film - Drama


1957

Bezejmenná hvězda

Film - Komedie

Voják v ohni

Film - Drama


1956

Proti všem

Film - Válečný, Drama, Historický

Vina Vladimíra Olmera

Film - Drama

Kádrový případ

Film

Fučík

Film - Drama


1955

Jan Žižka

Film - Válečný, Drama, Historický

Život je silnější

Film - Krátkometrážní, Drama

V ulici je starý krám

Film - Krátkometrážní

Životopis

František Horák, vlastním jménem František Švancara, se narodil 2. února 1917 v Míchově u Boskovic. Byl ženatý s divadelní dramaturgyní Dagmar Rybínovou (2. června 1926 – 19. března 1995), po sňatku používal manželčino jméno jako František Rybín. Započal se studii, ale okouzlilo ho umění a divadlo, kvůli němuž musel záhy odejít z domova.

Divadelní kariéru započal roku 1938 u kočovné divadelní společnosti F. Marka a L. K. Stehlíkové (1938 až 1940). Za okupace prošel Horáckým divadlem v Třebíči (1940 – 1943) a Městským kladenským divadlem (1943 – 1945). Poté přešel do Prahy, kde hrál ve známém Realistickém divadle Víta Nejedlého (1945 – 1982), z kterého odešel až odpočinek. Jak vidno, okupaci zažil Horák mimo Prahu, ve které se natrvalo usadil až po roce 1945.

Pro Horákovo herectví byla typická vysoká štíhlá postava, propracovaná mimika obličeje s výrazným výrazem i pohledem očí a zejména důraz na hlasový projev s výslovností. V Realistickém divadle ztvárnil např. role Boleslava v „Boleslavovi I.“, Merkucia v Shakespearově „Romeu a Julii“ či samotného Mistra Jana Husa ve stejnojmenné hře „Mistr Jan Hus“ od buditelského a obrozeneckého spisovatele a také kočovníka Josefa Kajetána Tyla.

Do československé kinematografie, kde získal pouze málo příležitostí, vstoupil velkou rolí pražského husitského kazatele a revolucionáře Jana Želivského v dramatech Otakarech Vávry JAN ŽIŽKA (1955) a PROTI VŠEM (1956), která se stala jeho jedinou nejznámější a nejhodnotnější postavou u diváků. Byla však politicky poznamenána a zprofanována. Zejména drama PROTI VŠEM (1956) u návštěvníků kin proslula objevením „papírových“ kamenů či náramkových hodinek na rukách nebojácných husitských bojovníků v patnáctém století.

Mezitím se objevil v krátkometrážních snímcích Filmové fakulty Akademie múzických umění v Praze V ULICI JE STARÝ KRÁM (1955) režiséra Jana Valáška, kde se uvedl jako mladý tesař a ŽIVOT JE SILNĚJŠÍ (1955) Jaroslava Hužery, v postavě vězně Tondy. Tyto postavy však v jeho herecké kariéře vůbec nic neznamenaly.

Později již sehrál pouze vyšetřovatele v Gajerově dramatu VINA VLADIMÍRA OLMERA (1956), otce Olgy Kubešové (Jiřina Jirásková), komunistu Jana Kubeše v dramatu POHLED DO OČÍ (1961) režiséra Oldřicha Daňka a otce ošetřovatelky Zdenky (Jaroslava Schallerová) v Matějkově detektivce ZLÁ NOC (1973), kterážto byla jeho posledním hereckým opusem před filmovými kamerami v naší české filmové dlouhometrážní tvorbě. Jeho filmová tvorba skutečně zaostávala za jeho divadelními kreacemi.

František Horák se rovněž uplatnil v rozhlase („Duchcovský viadukt“, „Komedie o hvězdě“, „Kalinový háj“, „Štěstí nepadá z nebe“ aj.) a ojediněle také v televizi (např. v inscenacích PRVNÍ LÁSKA, LIDÉ NA KŘIŽOVATCE, POHÁDKA O EBENOVÉM KONI či POSLEDNÍ KONCERT, seriálech JANA EYROVÁ a 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA a záznamech divadelních představení S LÁSKOU NEJSOU ŽÁDNÉ ŽERTY a DVA NA KONI, JEDEN NA OSLU). Ale také tyto dvě herecké oblasti mu bohužel nedaly tu pravou možnost plnohodnotného uplatnění. Byl rovněž autorsky a publicisticky činný. Mimo jiné sám zdramatizoval slavné romány spisovatelů K. V. Raise „Zapadlí vlastenci“ nebo Aloise Jiráska „Filosofská historie“.

Jím zdramatizované látky se poté hrály v různých činoherních divadlech po celém Československu. Přispíval také do denního tisku, knih a časopisů. František Horák se po mozkové mrtvici stáhl do ústraní (zejména nechtěl, aby ho kolegové vídali a litovali) a dožil na Rybništi u Varnsdorfu, kde také nakonec zemřel 7. ledna 1995 ve věku nedožitých sedmdesáti osmi let. Skonal přesně čtyřicet let po své první a největší filmové postavě Jana Želivského a celých třicet čtyři let po své poslední filmové roli. Věrná manželka Dagmar Rybínová zemřela krátce po pražském pohřbu.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.