Ludmila Babková

Ludmila Babková

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1936

Švadlenka

Film - Komedie


1933

Diagnosa X

Film - Drama, Romantický


1932

Šenkýřka „U divoké krásy“

Film - Komedie

Životopis

Ludmila Babková se narodila 15. ledna 1890 v Praze jako Ludmila Starostová. Byla operní pěvkyní a dobře zpívala. Připravovala se právě na tuto dráhu, ale vdala se za Karla Babku (1886 – 1965). Začala se věnovat rodině a na kariéru zpěvačky musela zapomenout. Občas aspoň zpívala ve sboru opery Národního divadla (několikrát pod taktovkou Václava Talicha). Kromě zpívání hrála dobře na klavír.

Manželům se narodila dcera Ludmila Babková, známější jako Lída Baarová (1913 – 2000) a dcera Zora Babková, kterou známe pod pseudonymem Zorka Janů (1921 – 1946). Protože sama Ludmila nemohla být umělkyní, tak aspoň své naděje vkládala do stejně umělecky nadaných dcer, ze kterých se staly slavné a oblíbené herečky.

Svoji dceru Lídu doprovázela často do filmových ateliérů, kde natáčela. Dokonce s ní jezdila do Francie, Švýcarska a Německa. Právě v Německu se Lída těšila nevídané popularitě a kariéře. Matka a dcera se seznámili s nacistickým ministrem propagandy Josefem Goebbelsem, jehož milenkou se stala právě Ludmilina dcera Lída.

Filmoví režiséři využili Ludmilu Babkovou pouze třikrát. Dvakrát hrála matku své dcery Lídy. Poprvé jako paní Konrádovu (manželem jí byl Jaroslav Marvan) v komedii ŠENKÝŘKA „U DIVOKÉ KRÁSY“ Svatopluka Innemanna (1932). Snímek, kde svoji jedinou větší úlohu ve zvukovém filmu ztělesnila manželka režiséra Zdena Kavková, však zcela propadl.

A podruhé si zahrála matku své dcery, Lízinu (Lída Baarová) matku (zde jí byl manželem Theodor Pištěk) ve Fričově komedii ŠVADLENKA (1936). Fričův snímek vypráví komediální melodramatický příběh chudé švadlenky Lízy, která udělá se svými návrhy kariéru u francouzského návrháře Lorraina (Hugo Haas), ale je to skutečný francouzský návrhář?

Kromě Hugo Haase, Lídy Baarové, Theodora Pištěka a Ludmily Babkové ve snímku zazářili Bedřich Veverka, Věra Ferbasová, Růžena Šlemrová, Adina Mandlová, Vladimír Borský, Theodor Pištěk, Eman Fiala, Jaroslav Marvan, Čeněk Šlégl, nejobsazovanější česká herečka Milka Balek – Brodská, Darja Hajská, Alois Dvorský, Jiří Hron či Felix Kühne.

Mezitím se objevila (bez dcery) jako zdravotní sestra v dramatu režiséra Leo Martena DIAGNOSA X (1933). Na filmovém plátně se po těchto filmových opusech, za něž mohla vděčit pouze své slavné dceři, již nikdy nepředstavila. Snímek DIAGNOSA X (1933) byl souběžně natáčen v německé verzi UM EIN BISSCHEN GLÜCK režiséra von Lukawieczky.

V německé verzi hrála hlavní úlohu známá herečka Olga Tschechowa, zatímco v té české titulní úlohu stvořila nezkušená začátečnice Adina Mandlová. Kromě Adiny Mandlová a Ludmily Babkové se ve filmu mihli také Josef Rovenský, Alena Kohoutová, Arno Velecký, Ella Šárková, Karel Schleichert, Emanuel Hříbal, Eliška Pleyová, Karel Postranecký, Václav Menger, Jaroslav Bráška či Robert Ford.

Po válce celá Ludmilina rodina prožívala velkou tragédii. Dcera Lída byla vězněna a souzena za svůj poměr k vysokému nacistickému pohlavárovi Josefu Goebbelsovi. Ludmila Babková byla kvůli dceři vyslýchána v Bartolomějské ulici v Praze. Při jednom výslechu dostala srdeční záchvat na nějž později zemřela. Bylo to 15. října (některé prameny uvádějí 16. říjen) 1945 ve věku padesáti pěti let.

Její manžel Karel zanedlouho přišel o nohu (zemřel až 11. listopadu 1965), její mladší dcera Zorka Janů neunesla zákaz hraní (protože byla „sestrou té Baarové“) a ukončila svůj život skokem z okna z rodinné vily (24. března 1946) a starší dcera Lída Baarová nařčena z kolaborace, ale nakonec byla osvobozena, propuštěna z vězení, emigrovala do ciziny a nakonec zemřela 27. října 2000 v Salcburku. Celá rodina (také s druhou manželkou Karla Babky) je pohřbena v rodinném hrobě u strašnického krematoria.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.