Aribert Mog

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1940

Wunschkonzert

Film - Hudební, Válečný, Romantický

Der Fuchs von Glenarvon

Film

Eifersucht ist eine Leidenschaft

Film - Krátkometrážní


1939

Opona padá

Film - Krimi


1938

Nackte Spatz, Der

Film

Toulavý národ

Film - Drama

Musketier Meier III

Film


1937

Der Etappenhase

Film - Komedie, Válečný, Romantický

Karussell

Film


1936

Die Leute mit dem Sonnenstich

Film

Neznámá

Film


1935

Liebesträume

Film

Das Stahltier

Film - Dokumentární

Regine

Film


1934

Její největší úspěch

Film

Ein Mann will nach Deutschland

Film - Akční


1933

Mädels von heute

Film

Muß man sich gleich scheiden lassen

Film


1932

Extase

Film - Poetický, Psychologický, Drama, Romantický

Extase (rakouská verze)

Film - Poetický, Psychologický, Drama, Romantický


1931

Kinder vor Gericht

Film - Drama

Jeho Veličenstvo Krise

Film - Komedie

Píseň života

Film - Drama

Luise, Königin von Preußen

Film


1930

Čtyři od pěchoty

Film - Válečný, Drama, Romantický

Die Jugendgeliebte

Film

Loučení, loučení

Film - Komedie, Drama, Romantický


1929

Kampf der Tertia, Der

Film

Volání severu

Film - Dobrodružný

Životopis

Aribert Mog, též Aribert Moog, celým jménem Aribert Karl Gustav Otto Mog se narodil do rodiny důstojníka, pocházejícího z vinařské rodiny v Moselu. Po matce měl švédské kořeny. Aribert Mog byl dobrodruh, pro něhož bylo filmování pouze jednou z jeho životních etap, možná tou nejdůležitější. Původně se připravoval na dráhu vojáka z povolání. Jako patnáctiletý vstoupil dobrovolně do freikorpsu a zúčasnil se 21. května 1921 bitvy o Annaberg v horním Slezku. Po maturitě se ale rozhodl studovat právo a ekonomii. Po úspěšném zakončení studia se nechal najmout jako námořník a strávil dva roky na Aljašce mezi lovci tuleňů a kožešin.

Do Berlína se vrátil ze 40 000 švédskými korunami a touhou po klidnějším životě. Zde jej pro film objevil režisér Max Mack, který se rozhodl natočit film s neherci. Mog se rozhodl, že si přivydělá a na nabídku kývl. Ve svém prvním filmu, který se jmenoval DER KAMPF DER TERTIA hrál učitele a do roku 1940 natočil 34 filmů. Později obdržel od Maxe Knaakeho nabídku na hlavní roli ve válečném dramatu DURCHS BRANDENBURGER TOR, poté se rozhodl definitivně pro herectví. Ztvárňoval hrdiny a odvážlivce. Díky svým zkušenostem z Aljašky získal roli v dobrodružném DER RUF DES NORDENS (1929). Film byl natočen na základě skutečné události, kdy 25. května 1928 ztroskotala u Špicberků vzducholoď generála Nobila. Mogovým posledním němým filmem bylo drama Léo Laskose SCAPA FLOW (1930), líčící události z 21. června 1919, kdy němečtí námořníci potopili vlastní lodě.

S příchodem zvukového filmu na sebe poprvé upozornil. Šlo o film ABSCHIED, kde mu byla partnerkou Brigitte Horney. Vylíčili příběh páru, jehož láska se rozbije na tisíc kousků. V roce 1932 učinkoval s Hedy Kiesler v tehdy skandálním, erotickém filmu EKSTASE, a to už si získal i mezinárodní pozornost. Scény z EKSTASE přepsaly filmové dějiny a film byl v mnoha zemích zakázán, zároveň se stal ve své době nejvíce načerno kopírovaným dílem.

Aribert Mog byl silně pravicového smyšlení. Ještě před nacistickým převzetím moci byl členem nacionalistického, antiseministického Kampfbund für deutsche Kultur a dále NS-Betriebszellen-Organisation. Rolí muže z druhého břehu se v mysterózním filmu FÄHRMANN MARIA se Sybille Schmitzovou roku 1936 zařadil mezi vycházející německé hvězdy. Učinkoval i v propagantistických filmech DER FUCHS VON GLENARVON a WUNSCHKONZERT. Namluvil též několik dokumentárních a krátkých filmů. V životopisném filmu IHR GRÖßTER ERFOLG (1934) si zahrál kapelníka. Film líčí životní cestu Therese Kronesové. (Therese Krones byla herečka, u které byl objeven pěvecký talent. Získala mecenáše, kteří ji platili studia a měla šanci dobýt italské operetní domy. Zemřela velmi mladá, ve věku 29 let po krátké těžké nemoci. Jiné prameny uvádí poporodní sepsi.)

Aribert Mog byl v roce 1940 odveden do armády. Jeho životní pouť se uzavřela o rok později, kdy jako příslušník 9. pěšího pluku padl v hodnosti feldvébla během ruského tažení.

ČSFD.cz

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.