Marie Marková-Nekolová

Osobnostcsfd.cz

Herečka

Filmografie

Herečka

1979

Postavení mimo hru

Film - Psychologický, Sportovní


1946

Nadlidé

Film - Válečný, Drama


1937

Mravnost nade vše

Film - Komedie

Lízin let do nebe

Film - Drama, Romantický


1936

Komediantská princezna

Film - Komedie

Životopis

Herečka, spisovatelka a dramatička Marie Marková - Nekolová, se narodila v malé vesničce Jablonná, která je součástí Neveklova na Benešovsku. Narodila se zde 22. března 1888, Františkovi a Julii Nekolovým. O jejích začátcích nemáme žádné informace, měla studovat herectví a jako elévka působit v Národním divadle. Často měnila své působiště, nejdříve hrála ve Švandově divadle, pak v divadle Komedie, hrála v Plzni i v Kladně.

V polovině 30 let krátce působila ve Vinohradském divadle. V té době se dostala i do filmových ateliérů. Kde však až na malou výjimku, hrála epizodky, a to jen ve třech filmech. Poprvé v epizodce dámy na večírku, ve filmu Komediantská princezna (1936), která utrousí nevkusnou poznámku k postavě paní starostové, v podání Slávky Rosenbergové. Podruhé ztvárnila epizodku klepny ve filmu Mravnost nade vše (1937). Po třetí a na delší dobu poslední role (její největší), byla nevlídná hostinská Márinka Lahodová, ve filmu Lízin let do nebe (1937).

Na další filmovou roli, si musela, počkat, dlouhých devět9 let.  V roce 1946, si zahrála epizodku paní Severové, která je i s manželem zatčená gestapem, ve filmu Nadlidé. Byla to její čtvrtá, a poslední role.

S Marii Markovou - Nekolovou se setkáváme po roce 1945 jako s divadelní herečkou až v roce 1950, kdy přijala angažmá v divadle v Českých Budějovicích. Ale zde se zdržela jen jednu sezonu, za kterou odehrála 12 menších rolí. Většího uplatnění se jí dostalo v následujícím angažmá, v divadle v Pardubicích, kde setrvala až do odchodu na odpočinek v roce 1958. Za dobu sedmi let, které tu strávila, zde odehrála na 25. rolí, z významnějších si zaslouží připomenout bába v Lucerně, Buškovou v Našich furiantech, přísnou Lízalku v Maryše.

Z jejího osobního života víme málo, jen to, že v roce 1908 se v Praze provdala, za bankovního úředníka Karla Marka (1883 - 19??). Bohužel další informace o Marii Markové - Nekolové po roce 1958, již nemáme, a ani není známo datum a místo jejího úmrtí.

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.