Pavel Demel

Osobnostcsfd.cz

Herec

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1952

His Excellency

Film - Komedie


1951

Zlaté věže

Film - Komedie, Krimi

Hanna Amon

Film - Drama

Wildwest in Oberbayern

Film


1950

State Secret

Film - Thriller, Drama

The Miniver Story

Film - Drama


1949

Pas do Pimlica

Film - Komedie


1947

Chyťte ho!

Film - Dobrodružný, Komedie, Krimi


1946

Late at Night

Film - Krimi


1945

The Man from Morocco

Film - Dobrodružný, Akční


1944

Stalo se jedné neděle

Film - Romantický

Anglicky snadno a rychle

Film - Komedie, Romantický


1934

Matka Kráčmerka

Film - Komedie

Pokušení paní Antonie

Film - Komedie

Zlatá Kateřina

Film - Komedie

Životopis

Pavel Demel se narodil 14. května 1903 v Brně jako Paul Honig do rodiny účetního. O jeho vzdělání nic nevíme. Hrál v německém divadle v polském Bílsku, v Městském divadle německého Řezna (1928 až 1930), ve Spojených divadlech ve Vratislavi (1930 – 1933) a v podkrkonošských lázních Bad Salzbrunn v Polsku (1932). Po návratu do Čech hrál nejprve v Novém německém divadle v Praze (1933 – 1935).

Spolupracoval s rozhlasovou stanicí Prager deutsche Sendung, hostoval v Piešťanech v lázeňském divadle (1935), hrál a režíroval v Německém divadle v Brně (1935 – 1936), ostravském Německém divadle (1936 – 1937) a v Novém německém divadle v teplickém Šanově (1937 – 1938). Mihl se taktéž v Theater in der Josefstadt ve Vídni. S filmem poprvé přišel do styku roku 1933, kdy namluvil postavu Jeana (Luigi Serventi) v ozvučené verzi slavného němého EROTIKONU (1929) Gustava Machatého.

Film, který byl v letech 1993 – 1995 rekonstruován v Národním filmovém archivu, vyvolal světovou senzaci. Na scénáři se podílel také básník Vítězslav Nezval a velmi významná byla kamera našeho kameramana Václava Vícha. Aby Machatý podtrhl kosmopolitní vyznění filmu, angažoval zahraniční herce: Itu Rinu, Olafa Fjorda, Charlottu Suzu a Luigiho Serventiho. Z českých herců se uplatnili Theodor Pištěk, Milka Balek – Brodská, L. H. Struna, Beda Saxl, Bronislava Livia či Vladimír Slavínský.

Roku 1934 si ho režisér Vladimír Slavínský vybral do tří malých rolí v komediích s Antonií Nedošinskou. Tou první byl úředník amerického velvyslanectví v komedii ZLATÁ KATEŘINA (1934) z produkce Ufa. Snímek nám předvádí příběh majitelky obchodu s rybami Kateřiny Udatné, která má plno pohledávek mezi zákazníky a žádné hotové peníze. Hrozí ji bankrot, ale dostává zprávu, že ji má přijít americké dědictví. Teprve teď nastává bláznivý kolotoč nových zmatků, nedorozumění a komplikací.

Po roli německého hosta na recepci v komedii POKUŠENÍ PANÍ ANOTNIE (1934), kde vedle titulní představitelky hrála Lída Baarová, sehrál svoji poslední a nejvýraznější postavu prodejce realit Karla Demela v melodramatické komedii MATKA KRÁČMERKA (1934). Kde kromě Nedošinské hrál Theodor Pištěk, Hana Vítová, Rolf Wanka, Blanka Waleská, Jan W. Speerger, Věra Ferbasová, Bedřich Vrbský, Ladislav Pešek, Richard F. Branald, Jan Marek, Antonín Marek, Ella Nollová, F. X. Mlejnek a další.

Byl veřejně činný v KSČ, v Klubu Bertolda Brechta, v organizačním výboru k založení Klubu českých a německých divadelních pracovníků a podporoval německé emigranty. Pro svůj židovský původ (bratr se svou ženou a dvěma dětmi zahynul v koncentračním táboře) roku 1939 emigroval do Velké Británie.

Zde pod jménem Paul Demel působil v německé sekci BBC, hrál v kabaretech a v divadlech, např. Arts Theatre London, Haymarket – Theatre London, Mercury Theatre London a absolvoval Royal Academy of Dramatic Art. Objevil se v televizi a v několika anglických filmech. Pro sebe a svoji rodinu získal roku 1947 britské občanství. První jeho anglický film IT HAPPENED ONE SUNDAY / STALO SE JEDNÉ NEDĚLE (1943), kde se představil jako Cassio, režíroval krajan – rovněž emigrant Karel Lamač.

Roku 1948 přesídlil do Mnichova, hrál v německých, anglických filmech a krátce spolupracoval s rádiem Svobodná Evropa. Objevil se v malých epizodkách v anglických a německých snímcích, př. ENGLISH WITHOUT TEARS / ANGLICKY SNADNO A RYCHLE (1944), HUE AND CRY! / CHYŤTE HO! (1947), PASSPORT TO PIMLICO / PAS DO PIMLICA (1949), STATE SECRET / STÁTNÍ TAJEMSTVÍ (1950), THE LAVENDER HILL MOB / ZLATÉ VĚŽE (1951) či HIS EXCELLENCY / JEHO EXCELENCE (1952).

V divadlech byl uváděn též jako Paul Hollmann – Demel. Byl jazykově nadaný. Jeho první ženou byla Hedwiga Nietlová, druhou herečka Lilli Durrová – Jacobiová a měl tři děti, Weru, taxikáře Waltra Johna a ošetřovatelku Barbaru Maureen. Pavel Demel zemřel 31. srpna 1951 v západoněmeckém Mnichově ve věku pouhých čtyřiceti osmi let, v zapomenutí a předčasně. Se svými malými a epizodními roličkami se zapsal do dějin světové kinematografie. Řadu let byly jeho životní osudy a datum úmrtí neznámé.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.