Zdenka Hatláková

Osobnostcsfd.cz

Herec/čka

Filmografie

Herec/čka

1934

U nás v Kocourkově

Film - Komedie


1931

Poslední bohém

Film - Komedie, Životopisný, Drama, Romantický

Miláček pluku

Film - Hudební, Komedie

Životopis

Zdenka Hatláková byla herečka a operní pěvkyně. Její otec se jmenoval Emanuel Hatlák (1851–19??) a byl redaktor. Maminka se jmenovala Josefa roz. Skopalová (1855–19??). Zdenka byla ze šesti dětí, kdy její starší sestra Vlasta Hatláková (1879) se provdala, za známého operního pěvce Emila Buriana (1876–1926), se kterým měla syna, herce a divadelního ředitele E. F. Buriana (1904–1959).

Bohužel o začátcích Zdenky Hatlákové není mnoho informací. Po pěveckém školení byla řadu let spjatá s Vinohradským divadlem, kam nastoupila v roce jeho vzniku (1907). V tomto divadle si zazpívala v řadě oper např. („Muzikantská krev“, „Veselá vdova“, „Sultánova nevěsta“).

V roce 1912 se provdala za majitele lékárny Vladislava Panovského (1883–19??), a v roce 1919 se jí narodil jediný syn Jaroslav. Po tomto datu již není vedená v žádném divadle a věnovala se pouze rodině. Její odchod z divadla, byl zřejmě zapříčený i zrušením opery v divadle na Vinohradech v roce 1919.

Po několika letech v ústraní si na ní vzpomněli i filmaři. V roce 1931 (bylo jí 45 let) tak brzy po sobě natočila dva filmy, kde hrála výrazné role. V prvním filmu Poslední bohém hrála ráznou paní Pazderovou, jejího ušlápnutého manžela si zahrál Theodor Pištěk. Ve druhém filmu z roku 1931, Miláček pluku, hrála opět ráznou manželku, pro změnu tentokráte Fínu Kohoutovou, (manžela hrál Jára Kohout).

Po třetí a bohužel naposled byla pozvaná do ateliérů až po třech letech, aby si zahrála epizodku paní vrchní závodní inženýrové, sousedky paní starostové Adamové (Hermína Vojtová), ve filmu U nás v Kocourkově (1934).

JA.RO.KO.

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.