Jiří Hlinomaz

Jiří Hlinomaz

Osobnostcsfd.cz

Herec

18. ledna, 1908, Praha, Rakousko-Uhersko

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1937

Mravnost nade vše

Film - Komedie

Životopis

Do povědomí vstoupil pouze v jedné jediné filmové roli. Tak, jak se objevil, tak také zmizel. Prakticky nikdo o něm nic neví. Jiří Hlinomaz se narodil do rodiny herce Františka Hlinomaze. Bratrem jeho otce byl učitel a hudební skladatel Václav Hlinomaz (1873–1941). Tím pádem byl Jiří Hlinomaz bratrancem známého a svérázného divadelního a filmového herce i malíře naivistických obrazů Josefa Hlinomaze (1914–1978), který se po roce 1945 objevil v několika stovkách filmů, televizních seriálů, inscenací, snímků a ještě dalších projektů.

Také on se zpočátku pohyboval v uměleckém a hereckém prostředí. Například v průběhu roku 1933 statoval šestnáctkrát na scéně Národního divadla v Praze v kreacích Gustava Vítka v „Dětech naší doby“, Ondřeje v dramatu „Jana“ a hotelového boye v Hilbertově „Sestře“. Na Národní divadlo se ještě jednou vrátil koncem roku 1937 a začátkem 1938 (určitě i zásluhou Hugo Haase), kdy byl angažován pro hostování v úložce Prodavače nákrčníků ve hře Edmonda Konráda „Kde se žebrá (Nenarození)“, kterou ztělesnil více jak dvacetkrát. V této inscenaci statoval jako Třetí chodec taktéž již zmíněný Josef Hlinomaz, tehdy student dramatického oddělení Státní konzervatoře.

Jiří Hlinomaz se mihnul i na dalších pražských divadelních scénách. Za okupace vystupoval na scéně pražského divadla Uranie v Holešovicích. Po okupaci krátce působil v Pražském divadle pro mládež (1945–1947) Míly Mellanové, které sídlilo v žižkovském Divadle Akropolis. Zde se například objevil jako Kit ve hře „Serjoža“ nebo jako Buchtička v pohádce podle Boženy Němcové „Popelka“. Jeho divadelní angažmá bývají zaměňována za ty, v nichž účinkoval jeho bratranec Josef Hlinomaz, jenž taktéž už v tomto období byl herecky aktivní.

Proto není divu, že herecké aktivity Jiřího Hlinomaze ve druhé polovině 30. let nalezly uplatnění rovněž v české kinematografii. Ovšem pouze jednou. Před Vánoci 1936 jej režisér Martin Frič obsadil do své situační komedie Mravnost nade vše (1937). Debutující herec zde ve svých téměř devětadvaceti letech vytvořil jednu z hlavních postav, vykutáleného studenta Ivana Karase.

To ovšem byla první, zároveň i jediná a poslední filmová příležitost pro Jiřího Hlinomaze. Další, byť sebemenší, hereckou příležitost před filmovými kamerami již nezískal a zcela zapadl do zapomnění. Po roce 1947 se uchýlil do civilního zaměstnání a pracoval jako státní zaměstnanec. Více podrobností o jeho životě stále není známo. Jiří Hlinomaz zemřel koncem března 1973 v Praze ve věku pětašedesáti let. Skonal dlouhých třicet šest let po své jediné filmové úloze a jeho o šest let mladší a slavnější bratranec jej přežil o pouhých pět let.

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.