Jiří Blahník

Jiří Blahník

Osobnostcsfd.cz

Herec

20. února, 1936, Praha, Československo

9. května, 1995, Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Mohlo by vás zajímat
Filmografie

Herec

1941

Nebe a dudy

Film - Komedie, Romantický


1940

Pro kamaráda

Film - Drama, Romantický

Životopis

Jiří Blahník se narodil 20. února 1936 v Praze. Narodil se, i se svým bratrem – dvojčetem Lumírem Blahníkem (1936 – 2007) hudebnímu skladateli Františku Blahníkovi. Po otci zdědil hudební nadání a skvěle zpíval. Na akordeon ho už odmalička doprovázel bratr Lumír. Oba pak s otcem chodili po rozličných hospodách a vystoupeních, kde chlapci udivovali obecenstvo svým nadáním.

Otec Jiřího měl známosti mezi filmaři. Díky této známosti získal, i s bratrem Lumírem, malou roli jednoho ze „tří králů“ v Cikánově melodramatu PRO KAMARÁDA (1940). Film měl vlastně propagační charakter. Na rozkaz vyšších míst musel být natočen nějaký snímek, který by oslavoval lidskou práci (kromě filmu PRO KAMARÁDA to byla například DRUHÁ SMĚNA či VELKÁ PŘEHRADA). Tento snímek, s pomocí melodramatického patosu, své poslání skvěle splnil.

Hlavní role si v něm zahráli Theodor Pištěk, Ladislav Boháč, Jan Pivec, Jaroslav Vojta, Hana Vítová, Eman Fiala, Anna Letenská, Stella Májová, Rudolf Hrušínský, Vladimír Šmeral, Marie Norrová, Věra Horníková, Jiří Steimar, Václav Trégl, Josef Kemr, Míla Spazierová – Hezká, Hermína Vojtová, Bolek Prchal, Vladimír Smíchovský, Vladimír Řepa či František Filipovský. Kromě jiných významných zpěváků a skupin, také bratři Blahníkovi se ve filmu stali interprety slavné a známé lidové vánoční písně „My tři králové jdeme k vám…“.

Někteří kritici soudili, že drama PRO KAMARÁDA podle námětu Ladislava Jílka je nejlepším filmem Miroslava Cikána. Na scénáři filmu se podílel autor předlohy Ladislav Jílek s písničkářem Jaroslavem Mottlem. Kritika mj. pochválila rovněž kameru Julia Vegrichta, hudbu Josefa Stelibského a stavby Jana Zázvorky a Bohumila Heše.

Poté oba chlapci dostali role, kterými se zapsali do srdcí a hlavně povědomí několika generací filmových diváků: v komedii NEBE A DUDY (1941) Vladimíra Slavínského vytvořili roztomilé role bratříčků, sirotků Tondy (Jiří) a Vaška (Lumír), synovců dobrotivého skaláka Antonína Fábery (představovaného skvělým Jindřichem Plachtou).

Podle scénáře Jaroslava Mottla a Františka Vlčka, před kamerou Ferdinanda Pečenky a za doprovodu hudby Josefa Dobeše podali herci Jindřich Plachta, Jana Romanová, Jaroslav Marvan, Raoul Schránil, Antonie Nedošinská, Zdeněk Podlipný, Karel Dostal, František Filipovský, Jiří Vondrovič, L. H. Struna, Sláva Grossmann, Antonín Holzinger, Vladimír Pospíšil – Born, Jan Černý, Vladimír Růžička, Bolek Prchal, Vladimír Řepa a další opravdu povedené herecké výkony.

Díky těmto rolím oba bratři později vystoupili s nevídaným úspěchem například ve Velkém sále pražské Lucerny a v šesti představeních inscenace „Řezbář Ukřižovaného“ v pražském Národním divadle. Zde Jiří vytvořil roli Františka a Lumír Ondříčka. Oba bratři vystoupili po boku hereckých hvězd Ladislava Boháče, Vlasty Fabiánové, Zvonimira Rogoze, Antonie Hegerlíkové, Jaroslava Průchy, Otto Rubíka, Františka Kreuzmanna, Ludvíka Veverky, Karla Kolára, Zdeňky Baldové, Marie Ježkové a dalších.

Po válce Jiří vystupoval v různých kabaretech a estrádách (na některých se setkal i s bratrem Lumírem nebo Vlastou Burianem). Před filmovou kameru se již nikdy nedostal. Jiří Blahník zemřel předčasně 9. května 1995 v Praze ve věku padesáti devíti let. Díky své úloze v komedii NEBE A DUDY (1941) se stal jednou z prvních dětských českých filmových hvězd, jejíž popularita trvá až do dnešních dnů…

Jaroslav "krib" Lopour

Komentáře - zatím bez komentáře

Tyto stránky jsou chráněny reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.